Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Skulden minskar

Manchester United är på väg mot en av tidernas bästa ekonomiska resultat för klubben och man kan bli skuldfria inom några år bara.

Chelsea och City har som bekant två stycken mycket rika ägare bakom klubbarna men driftreslutaten som de visat har varit väldigt dåliga. För United har det varit raka motsatsen väldigt länge. Själva driften av United har varit väldigt lukrativ, men skulden som Glazer-familjen tog med sig till klubben då den köptes har gjort att stora delar av intäkterna gått till ränteavbetalningar och dyra lån.

Manchester Uniteds redovisning under första kvartalet visar en bra ökning av intäkterna och en kraftig minskning av skulden, här har ni lite siffror:

  • Skuld denna tidpunkt 2010: 516,7 miljoner pund.
  • Skuld just nu: 433,2 miljoner pund.
  • Intäkterna för första kvartalet var 73.8 miljoner pund, en ökning med 16,5% jämfört med samma period förra året.
  • Media-relaterade intäkter ökade från 19,4 miljoner pund till 22,6 miljoner pund
  • Intäkter från matchdagar, ökade med 9,6% till 21,6 miljoner pund
  • De kommersiella intäkterna har ökat med 22,3% till 29,6 miljoner pund.

Dessa mycket fina siffror för United beror delvis på lukrativa sponsorkontrakt i USA och Asien, marknader där United har ökat sin verksamhet kraftigt de senaste åren. United har också betydande inkomster från Premier League, deltagande i Champions League, för att inte tala om sponsoravtalet med DHL som ger 40 miljoner pund.

Om detta fortsätter på samma bana kommer klubben vara skuldfri inom 4-5 år under förutsättning att inga nya lån tas.