Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Man Utd – Blackburn 2-3

Blackburn svarade för säsongens hittills största skräll då man slog United på Old Trafford. Båda lagen var skadedrabbade men det var knappast någon tvekan om vilket lag som drog fördel av det på lördagseftermiddagen.

Smalling, Ferdinand, Vidic, Evans, Fabio, Young, Cleverley, Gibson, Fletcher, Giggs, Rooney och Macheda. Nej, det är inte gårdagens United-laguppställning, det var de spelare som United saknade igår p.g.a skador och sjukdomar. När dessutom Anderson ”tvingats” till en för tidig bänkplats, att Rafael (som har svårt med positionsspelet i vanliga fall) fick spela centralt på mittfältet med Ji Sung-Park (som enbart kan göra det med en stabil defensiv lirare bakom sig) och att Carrick tvingades fortsätta i mittförsvaret med Valencia på högerbacken… Jag tror inte jag var ensam om att faktiskt räkna med en poängförlust. Spelarna som saknades är alldeles för individuellt bra för att jämföras med de som Blackburn saknade (Nelsen, Olsson, Dann, Dunn, Hoillett bl.a). United hade trots allt inga centrala mittfältare att tillgå, ingen högerback och en mittback, att man sedan hade flera anfallare tillgängliga hjälpte liksom inte… Situationen är bisarr minst sagt.

Sir Alex valde att plocka tillbaka David De Gea i målet, lite konstigt kanske då Blackburn kör mycket långt och satsar på att utnyttja sina fasta situationer. Om det är något som spanjoren, likt alla spanska toppmålvakter, är dålig på så är det luftspelet. Backlinje tvingades bestå av Valencia till höger, Carrick och Jones (tillbaka från skada) i mitten och Evra till vänster. På mitten startade Nani till höger, Rafael och Park i mitten och Welbeck till vänster. Jag kan inte minnas när United senast ställde upp med ett så svagt mittfält. På topp startade Berbatov med Hernandez.

United började bäst och hade mycket bollinnehav men skapade inget särskilt av värde egentligen. Istället fick Blackburn straff i 16:e minuten, inget att säga om då Berbatov drog för mycket i Samba’s (som förvisso började dra, men det spelar ingen roll) tröja. Domare Mike Dean, som ett par minuter tidigare, sin vana trogen, arrogant (som bara han kan) gav Nani en billig varning, pekade korrekt på straffpunkten. Yakubu missade inte utan satte säkert 0-1.
Efter detta började United skapa lite chanser, Nani hade ett par bra chanser, antingen så sköt han till månen eller så räddade Mark Bunn (som givetvis gjorde en extra bra match, som de flesta målvakter gör på OT). Hernandez hade också en bra chans i dålig vinkel som Bunn räddade.

I halvtid byttes en likblek Hernandez ut mot comebackande Anderson, sämre centralt kunde det ju knappast bli, Rafael tog sin normala högerbacksplats, Valencia gick upp på högerkanten, Nani ut till vänster och Welbeck upp på topp.
Det var dock Blackburn som utökade sin ledning turligt. Carrick rensade bollen rakt på Yakubu som fick fri väg mot mål och sköt 0-2 mellan benen på De Gea. Otroligt att en så begränsad spelare som Yakubu får göra 2 mål på OT, direkt uselt.
Efter detta var det United för hela slanten och reduceringen kom minuten efter, Rafael tog sig fram i straffområdet och volleysköt i marken, Berbatov nickade in 1-2 på studsande boll. 10 minuter senare gjorde bulgaren 2-2 framspelad av Valencia, och nu var det inte något alls som talade för att United inte skulle utöka sin ledning. Fast så blev det inte.
En hörna från Gamst Pedersen, De Gea skall gå ut och boxa bort bollen, istället kommer Hanley och trycker ner honom med armen (reprisen är klar på detta också) och ger De Gea en omöjlig uppgift att komma upp. Hanley vinner så klart närkampen och nickar in bollen. Solklar frispark förstås, men av det blev det inget. De Gea’s lite tunna kropp klarade inte uppgiften som troligen Lindegaard hade gjort. Inte för att domare Dean avgjorde matchen, men hans insats överlag var usel åt båda håll.
United hämtade sig aldrig efter detta, även om man hade ett par jättechanser att kvittera, och Blackburn vann matchen med 3-2.

Sammanfattningsvis så kan jag bara skriva att sådant här händer och det var tyvärr ganska väntat. Det håller inte i längden att aldrig få en ärlig chans att sätta ihop en backlinje och ett mittfält som kan få några matcher ihop, situationen har varit och är ohållbar. Blackburn är, som de spelat denna säsongen, en lag som United skall slå enkelt 9 gånger av 10 normalt, framför allt hemma på OT.
Bortalaget gjorde det väldigt bra. Man parkerade bussen och kontrade bra samt. utnyttjade United’s svaga centrala mittfält i den första halvleken. Man gjorde mål på alla sina 3 skott som träffade mål, oerhört bra av Blackburn.

Sen är jag lite kluven i frågan De Gea / Lindegaard. De Gea är en framtida världsmålvakt och är egentligen bättre på alla attribut än Lindegaard, utom det viktigaste i Premier League, luftspelet och pondusen i straffområdet. De Gea har räddat poäng och vinster till United fler gånger än vad han orsakat poängförluster genom att göra ”omöjliga” räddningar, Lindegaard är inte alls den typen av målvakt. Lindegaard har stått ”lättare” matcher än De Gea, så den statistiken kan man inte jämföra dom emellan. Att De Gea har problem i luftspelet, som dock blivit mycket bättre med tiden, det vet alla lag. Frågan är om den unge spanjoren skall stå mot lag av typen (Blackburn, Stoke, Bolton m.fl.), men å andra sidan så måste han lära sig också. Problemet är att det inte finns tid att lära sig i England och Manchester United. Som jag skrev tidigare så är De Gea lågt ifrån den förste spanjoren som har problem i luften. De är skyddade bättre av domarna (på gott och ont) i La Liga och de som spelat / spelar i England är knappast bättre än De Gea på denna biten, de ”hänger tvätt” ofta.

Statistik (United’s siffror först):
Skott: 27-11
Skott på mål: 5-3
Hörnor: 17-3
Offside: 0-0
Bollinnehav: 63-37