Matchrapport: Manchester City – Manchester United 2-3

Det blev avancemang i FA Cupen! Matchen betydde mer än bara ett avancemang då vi hade revansch att ta mot lillebror. Efter det senaste nederlaget mot City, samt de senaste förlusterna i ligan, var det upp till bevis för Sir Alex. Matchen innehöll det mesta och segern skrevs till slut 3-2 till United.

Trots energin backar vi banden och går igenom förutsättningarna innan matchen. För derbyt (läs: kriget) i all ära så gjorde en av våra största spelare genom tiderna comeback. Paul Scholes har valt att spela säsongen ut med United. Bättre nyförvärv är svårt att hitta och visst skulle legenden få spela.

Manchester Citys laguppställning (4-2:3-1): Pantillman, Richards, Kompany, Lescott, Kolarov, Johnson (Zabaleta 45), De Jong Milner, Silva (Savic 45), Nasri (Hargreaves), Agüero.
Avb: Hart, Zabaleta, Clichy, Savic, Hargreaves, Razak

Milner och De Jong som centrala mittfältare och Johnson, Silva och Nasri som mer offensiva och friare roller. Agüero längst fram.

Manchester Uniteds laguppställning (4-4-1:1): Lindegaard, Smalling, Jones, Ferdinand, Evra, Valencia, Carrick, Giggs, Nani (Scholes 59), Rooney, Welbeck (Anderson 75).
Avb: De Gea, Evans, Rafael, Anderson, Park, Scholes, Hernandez

En mer klassisk 4-4-2 om än att Rooney oftade letade fria ytor mellan motståndarnas backlinje och mittfält. Jones tillbaka som högerback och Smalling/Ferdinand som mittbackar.

Första halvlek
Det var tydligt att United inte skulle gå på samma fälla som i förra matchen. I början backade hela laget utom Welbeck tillbaka för att ha mycket folk mellan bollhållare och det egna målet. När sen bollen kom till Uniteds ägo var det ett kvickt omställningsspel som gällde med framför allt Valencia i full fart.
I tionde minuten kom så Rooneys mål. Giggs hittade till Rooney som var i luckan mellan Citys backlinje och mittfält där han spelade ut bollen till Valencia på högerkanten. Valencia gör en tempoväxling och hittar med ett fint inlägg in till en kopiöst löpande Rooney som vackert nickar bollen ribba in! Målet firas med en kyss på klubbemblemet. Kanske kan vara tyst med spekulationerna snart?
Precis efter målet uppstår en situation som Cityfansen kommer prata länge om. Kompany gör en satsning med båda sulorna upp mot Nani. Domare Chris Foy följer regelboken och plockar fram det röda kortet. Man må kritisera regelverket men att domaren följer den går aldrig att kritisera.
Nästan direkt efter utvisning krockar Smalling och Jones såpass att Agüero får fritt skottfält utanför straffområdet. Skottet är bra men räddningen av Lindegaard håller hög klass.

Utvisningen gör att United ändrar sin taktik. Omställningsspel byts ut mot att istället äga bollen och föra matchen. Om än att City sticker upp ibland och blir det bollägande laget. Giggs och Carrick får styra och ställa på mitten då City fortfarande inte hittar rätt i de nya positionerna.

I den 30:de minuten rasslar det återigen i Citys nät. Nani gör en fin prestation och öppnar upp åt Evra som kommer med en löpning in i straffområdet. Nani passar Evra som slår ett inspel som studsar lite varstans. Till slut nyper Danny Welbeck till med ett akrobatiknummer, volley i bortre och även Welbeck får fira. Underbart att se denne Manchesterson göra mål mot City!
Nani får sedan gult kort i den 36:e minuten. Oklart varför, men han bör lära sig kasta inkast.

Welbeck fortsätter skapa oreda i Citys försvar och ordnar fram en straff i den 39:de matchminuten. Kolarov hänger inte med och måste kapa Welbeck. Straffskytt är Wayne Rooney som trots att målvakten räddar kan nicka in returen. 3-0 innan halvtid!

United går till halvtidsvila med 3-0 borta mot City. Det var mysstämning i soffan och superlativ slogs upp i ordlistan. Det var total United-dominans! Skulle det bli mer än 6-1? Varför spelar United inte alltid såhär? Modet var gott och det kändes som om inget kunde stoppa den röda maskinen.

Andra halvlek
City gör två byten i halvtid. Savic och Zabaleta in. Johnson och Silva ut.
Halvleken har knappt börjat innan Evra sätter in en tackling som kan liknas en ”NFL-tackling”. Gult kort och farligt frisparksläge. Kolarov skruvar den över muren och förbi Lindegaard till 1-3. Lindegaard reagerar sent och borde nog varit snabbare i sidled.

United äger matchen och rullar runt bollen i laget. Det kan nästan liknas ett handbollsanfall. Valencia var väldigt pigg och Kolarov önskade nog att ”roboten från Ecuador” skulle försvinna från hans kant. Just Valencia kom i den 51:a minuten återigen runt Kolarov och slog ett inspel som Welbeck sånär kunde styra in i öppet mål. Welbecks skostorlek borde bli några nummer större.
Direkt efter får Rooney ett skottläge med vänster som tunnlar igenom precis utanför.

Så fick jag det största leendet för dagen då Scholes fick göra entré. Nani ut och Scholes kom in. Varje gång Scholes fick bollen hördes jubel från läktarn.

Det var under mitten av andra halvlek väldigt böljande spel. Agüero kunde göra 2-3 efter ganska tafatt spel av Evra och Scholes (matchotränad) på ett inkast. Lindegaard räddar första skotten men släpper en retur som Agüero då stöter in.

Spelet blev hårdare efter målet och det blev en härlig derbykaraktär. Scholes avlossar kanonen men tyvärr mitt på målvakten då klockan stod på 72 minuter.
I den 75:e minuten byts Welbeck ut och Anderson kommer in.

I den 83:e minuten uppstår en handssituation på Jones inne i United straffområde. Det går att diskutera huruvida det var straff eller ej. Men varken huvud- eller linjedomaren har en tillräckligt bra position för att se händelsen.

United har bollen mestadels i slutet och rullar den runt i sin ägo. På tilläggstid tar dock Ferdinand ett väldigt djup som Agüero utnyttjar. Agüero blir fälld och ett frisparksläge är det sista som händer. Kolarov laddar bössan men skjuter rakt på Lindegaard som efter lite panik får bort bollen med hjälp av försvararna. Chris Foy blåser därefter av matchen och United står som segrare!

Sammanfattning
Visst det blev inte 7-1 som kändes nära efter första halvlek. Men ordningen är återställd och vi förpassade City ut ur FA Cupen och själva spelar vidare i denna ärofyllda turnering.
Målen som släpps till känns lite för enkelt och i ärlighetens namn kändes det som om United kontrollerade matchen. Men den negativa trenden är bruten och nu kan vi blicka framåt. Det kommer många spännande matcher och med en prins tillbaka ser jag framåt med glädje. Den här matchen var ett bra steg på vägen och att tvåla dit lillebror är något som borde göras varje vecka.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS