Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Förlust, men United är vidare

United är klart för avancemang i Europa League.

Sex minuter tog det. Sedan fintade Javier ”Chicharito” Hernandez bort Alderweireld, rullade in 1-0 och dödade det lilla hopp som Ajax haft. Ji-Sung Park bar kaptensbindeln när United tog ett första kliv i riktning mot klubbens första Europa League-titel. Det blev förlust med 1-2, men totalt 3-2.

Patrik Ekwall menade att det fanns viss spänning kvar vid ställningen 1-1 (3-1) i halvtid, men det sa han nog mest för att folk inte skulle knäppa av teven. Özbiliz hade då kvitterat i 37:e minuten efter en stund av lite villrådigt försvarsspel av United.

Tufft spel
Som sagt började det på bästa tänkbara sätt. Dimitar Berbatov fick sedan chansen att definitivt spika segern, men bulgaren valde att försöka sig på en sista passning istället för skott.

Matchen var inte särskilt välspelad, blixtrade snarare till ibland, och var tuff med lite fula tacklingar. Ajax stackars ytterback Dico Koppers fick först hälsenan fult mosad bakifrån av Tom Cleverley, sedan blev han tunnlad av Nani bara för att sekunden senare bli skjuten i ansiktet av en medspelare när denne försökte rensa undan bollen.

Ajaxanfallaren Lodeiro hade en boll i mål efter en dryg halvtimme, men inte bättre för dem än att det helt korrekt vinkades av för offside. Det gick bättre för Özbiliz när han några minuter senare, efter en hands på Lodeiro och slarvligt försvarsspel, fick bra träff med vristen från 20 meters håll och satte kvitteringen bakom en chanslös David de Gea.

De Gea visade klass
Ajax öppnade bäst efter pausen och de Gea fick visa klass när Siem de Jong från nära håll tvingade fram en reflexräddning med en nick på hörna. Sir Alex Ferguson såg att laget tappat greppet om spelet och introducerade Paul Scholes och Jonny Evans i matchen istället för Cleverley och Ashley Young, som båda nyligen kommit tillbaka från längre skadeperioder.

Ökade mot slutet
Berbatov fick med 20 minuter kvar ge plats för Danny Welbeck, vilket kanske fick en och annan åskådare som nickat till de senaste tio minuterna att börja hoppas på lite mer fart. Och nog blev det lite fart.

Rafael da Silva drog igång ett anfall med en maxlöpning från eget straffområde. Nani fick bollen, fintade djupledspassning med drog istället inåt och avlossade en kanonkula som fick ribban att dallra.

Minuten senare var det Welbeck som älgade fram längs andra kanten och ordnade fram en hörna när han sökte frispela ”Chicharito”.

United slog sedan av på takten och spelade på resultat. Ajax försökte få in lite pigga ben på topp, och de fick med fyra ordinarie minuter också in en reducering. En offside som assisterande domaren missade.

Förlust på hemmaplan mot ett holländskt lag är givetvis inte godkänt, men Manchester United är vidare till nästa omgång i Europa League.

Manchester United
De Gea, Rafael, Jones, Smalling, Fabio, Nani, Park, Cleverley, Young, Berbatov, Hernandez.

Avbytare: Amos, Evans, Giggs, Carrick, Scholes, Welbeck.

Ajax

Vermeer, Alderweireld, Vertonghen, Anita, Van Rhijn, Koppers, Eriksen, S. De Jong, Lodeiro, Sulejmani, Özbiliz.

Avbytare: Cillessen, Ooijer, Blind, Serero, Aissati, Ebecilio, Klaassen.