Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham – Manchester United

Efter det sena avgörandet mot Norwich reser nu Manchester United till London för att ta sig an ligatrean Tottenham i vad som är en av säsongens svåraste bortamatcher. Seger är ett måste för att haka på Manchester City i toppen.

MANCHESTER UNITED

Förra helgen besegrades Norwich på Carrow Road med 2-1. Paul Scholes nätade redan efter åtta minuter. Men sin vana trogen bestämde man sig för att rulla boll i backlinjen och spela av matchen, vilket som vanligt innebar ett baklängesmål. Grant Holt kvitterade med sex minuter kvar att spela. Efter detta radade Manchester United upp chanser och fick utdelning när Ryan Giggs enkelt satte dit 2-1 på tilläggstid. United har en utmärkt form i ligaspelet där det endast blivit ett poängtapp på de sex senaste (kryss borta mot Chelsea). Annars har Bolton, Arsenal, Stoke, Liverpool & Norwich besegrats. Laget spelar inte strålande fotboll men gör sina mål, vinner sina matcher och tar sina poäng. När ligan ska avgöras i maj kommer just poäng vara skillnaden mellan en ny ligatitel och att se Manchester City triumfera.

Hur ska man stoppa Spurs?

Gareth Bale, Aaron Lennon, Luka Modric, Emmanuel Adebayor & Louis Saha. Inga dussinlirare. Manchester United måste hitta ett sätt att stoppa Tottenhams fantastiska offensiv annars lämnar man nog White Hart Lane utan poäng. Harry Redknapp har sagt till sitt lag att använda högerkanten mot en defensivt svag Patrice Evra. Fransmannen har haft ett uselt år men en stark vår kan fortfarande rädda säsongen. Men man kanske inte ska hoppas allt för mycket. Aaron Lennon kommer försöka ta sig runt Evra vid varje tillfälle så där behöver lagkaptenen all hjälp han kan få. Det vore alltså bäst om Ji-Sung Park startade på vänsterkanten där han kan ge bra understöd i försvarsspelet. Ryan Giggs har varit strålande på sistone men bidrar inte med lika mycket i defensiven. Det gäller även för Rio Ferdinand & Jonny Evans att ha en bra dag på jobbet. Mot Chelsea hade de det tungt men mot Liverpool gick det betydligt bättre. Att inte släppa in mål första femton-tjugo är ett måste. Mot Spurs behöver man försvarare med självförtroende.

Manchester Uniteds presspel har lämnat en del att önska men det gäller att inte låta Spurs rulla boll och bli för bekväma. Paul Scholes har uppenbarligen inte fysiken längre och Michael Carrick ger vanligtvis understöd längre ner i banan, därför är det viktigt att yttrarna samt Wayne Rooney sätter hög press på Spurs-spelarna. Tvinga dem till misstag och djupledsbollar som Ferdinand/Evans sen kan ta hand om. Snabba och effektiva kontringar ska vara Manchester Uniteds sätt att bryta ner Tottenhams försvar. Lättare sagt än gjort givetvis, men det bör vara matchplanen.

5 senaste matcher (alla turneringar):

05 februari: Chelsea – Manchester United 3-3 (PL)
11 februari: Manchester United – Liverpool 2-1 (PL)
16 februari: Ajax – Manchester United 0-2 (EL)
23 februari: Manchester United – Ajax 1-2 (EL)
26 februari: Norwich City – Manchester United 1-2 (PL)

Skador & avstängningar

Antonio Valencia & Tom Cleverley missar båda matchen pga skada. Chris Smalling råkade ut för en otäck kollision mot Holland och är ett frågetecken. Wayne Rooney & Michael Owen är båda redo för spel. Sedan tidigare saknas Anders Lindegaard, Anderson, Nemanja Vidic, Ritchie De Laet & Darren Fletcher.

Preliminär startelva (4-4-1-1):

de Gea
Rafael – Ferdinand – Evans – Evra (c)
Nani – Carrick – Scholes – Giggs
Rooney
Welbeck

David de Gea startar mellan stolparna i Lindegaards frånvaro. Spanjoren stod för en riktigt bra insats mot Norwich. Rafael känns given på högerbacksplatsen men även Phil Jones finns tillgänglig. Rio Ferdinand & Jonny Evans bildar mittlås. Patrice Evra finns ute till vänster. Valencia är fortsatt skadad vilket öppnar för Nani. Portugisen har inte imponerat de senaste månaderna men lär starta ute till höger. Michael Carrick & Paul Scholes hittar ni centralt i banan. Ute till vänster finns tre alternativ i Ashley Young, Ji-Sung Park & Ryan Giggs. Jag tror den senare får starta men även Park kan få chansen. Wayne Rooney är tillbaka från sin halsinfluensa och känns given i startelvan. Danny Welbeck huserar längst fram och ska stå för målen.

TOTTENHAM HOTSPUR

Spurs har gjort en klart godkänd säsong, men senaste matchen var långt ifrån det. Mot Arsenal blev det stortorsk med hela 5-2, detta efter att ha tagit ledningen i första halvlek. Arsenal vände 0-2 till 5-2 i en underhållande och minnesvärd match. Louis Saha öppnade målskyttet tidigt i matchen innan Emmanuel Adebayor säkert nätade från straffpunkten. Arsenal gjorde sedan två snabba strax före paus när Bacary Sagna nickade in reduceringen och Robin van Persie vackert placerat dit kvitteringsmålet. I andra halvlek ryckte Arsenal ifrån efter mål av Tomas Rosicky och Theo Walcott (2). Scott Parker fick sitt andra gula i slutskedet vilket innebär att han missar morgondagens (söndag) match.

En spelare som verkligen imponerat på undertecknad är Jake Livermore. Denna unga lirare har varit fantastisk när han väl fått spela och med tanke på att Scott Parker missar matchen kan Livermore mycket väl få chansen från start. Annars ska det bli kul att se f.d. United-spelaren Louis Saha. Hoppas bara han inte nätar!

5 senaste matcher (alla turneringar):

31 januari: Tottenham – Wigan Athletic 3-1 (PL)
06 februari: Liverpool – Tottenham 0-0 (PL)
11 februari: Tottenham – Newcastle 5-0 (PL)
19 februari: Stevenage – Tottenham 0-0 (FA Cup)
26 februari: Arsenal – Tottenham 5-2 (PL)

Skador & avstängningar

Scott Parker åkte på två gula mot Arsenal och är därmed avstängd. Ledley King, Gareth Bale, Rafael van der Vaart & Kyle Walker är alla frågetecken men med lite tur kan samtliga spela från start. Tom Huddlestone, Jermaine Jenas & David Bentley saknas sedan tidigare. William Gallas kan medverka i matchen efter att ha varit borta ett tag.

Preliminär startleva (4-4-2):

Brad Friedel

Walker – Kaboul – Dawson (c) – Assou-Ekotto

Lennon – Modric – Livermore – Bale

Saha – Adebayor

Senaste mötet

En jämn första halvlek slutade mållös men Danny Welbeck, Anderson (om ni minns honom) & Wayne Rooney nätade efter paus vilket innebar en stabil 3-0 seger på Old Trafford. Tottenham inledde som bekant säsongen på ett bedrövligt sätt men har sedan dess spelat upp sig enormt mycket. Sist lagen möttes på White Hart Lane slutade matchen mållös.

MATCHEN

Vad: Premier League, omgång 27
Var: White Hart Lane
När: Söndag 4:e mars kl 17:00
TV: Viasat Fotboll & HD samt Viasat Premier League HD
Domare: Martin Atkinson
Tips: 2-2. Gareth Bale & Luka Modric ger Spurs en 2-0 ledning men Manchester United vänder efter två snabba mål av Wayne Rooney & Danny Welbeck. Lagen delar broderligt på poängen.

Källor: manutd.com, tottenhamhotspur.com, physioroom.com, wikipedia.org

//JENS ANDERSSON på Svenskafans.