Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Ferguson om Glazer, supportrar, ungdomar, city och pensionering

Sir Alex Ferguson har låtit sig intervjuas av Daily Mail och kommer som vanligt med en hel del kontroversiella uttalanden där han hyllar Uniteds ägare. Ferguson berömmer United för hur man hanterar ungdomar och passar samtidigt på att kritisera Manchester city. Uniteds manager diskuterar också sin pensionering och sin efterträdare.

Fokus efter att intervjun publicerades kom givetvis att handla om Fergusons direkta hyllning av Uniteds ägare Malcolm Glazer. Att Ferguson dessutom uttrycker sig negativt om många supportrar orsakade en ordentlig storm i Twitters vattenglas.

”Jag är absolut komfortabel med Glazersituationen. De har varit fantastiska. Så om du frågar efter min syn på det har jag inga klagomål. Jag har aldrig stött på motstånd. De har alltid varit så förnuftiga de kan vara i form av finansiera laget och de måste investera i laget för att behålla värdet på sin tillgång,” säger Ferguson.

”Jag tycker att det finns en hel del fraktioner hos United som tror att de äger klubben. De kommer alltid att vara grälsjuka om vem det än är som äger klubben och det är så det alltid har varit. När jag kom till klubben blev Martin Edwards alltid bombarderad för att han skulle sälja till Maxwell, sedan till Murdoch, Michael Knighton och när de blev ett aktiebolag var det missnöje. Sedan, när Glazer tog över var det missnöje. Så det har alltid varit en liten grupp av supportrar som har sina åsikter och det är inget fel med det. Men jag tror att majoriteten av riktiga fans kommer att se på det realistiskt och säga att det inte påverkar laget. Vi har vunnit ligan fyra gånger när de har varit här.

”Jag tror att deras problem är att de inte är publicister. De går inte ur sin väg för att söka god publicitet. De är ganska nöjda med att behålla sig i bakgrunden. Roman Abramovich är likadan.”

Var Ferguson missar, eller antagligen ignorerar, är den helt onödiga skuld som Glazer har kastat på United. Där Abramovich ger pengar till Chelsea tar Glazer pengar från United. Nu är det ju ingen nyhet att Ferguson hyllar Glazer och där har han knappast något val, som anställd kan han inte kritisera Uniteds ägare offentligt. När han säger att det inte påverkar laget, igen inget han inte sagt förut, tror jag att han ljuger. Glazers ägande har, räntekostnader ställda mot minskade skatter och uteblivna aktieutbetalningar, inneburit en nettokostnad på flera hundra miljoner pund för United – att det inte skulle påverka Uniteds förmåga att tävla på transfermarknaden är nonsens.

Det Ferguson säger om riktiga fans och kritik mot ägare väljer många att tolka som att Ferguson menar att riktiga supportrar inte kritiserar Uniteds ägare. Det tror jag är en felaktig tolkning. Många på Twitter uttryckte sig mycket kraftigt mot Ferguson. Jag tror att det egentligen handlar om missförstånd och om att många ser en chans att ventilera inneboende frustration över att Ferguson inte är med i kampen mot Glazer.

Jag gillar inte vad Ferguson säger, jag gillar inte hur han uttrycker sig om supportrar. Men Ferguson är tidernas bästa manager och har gett oss oanade framgångar. Att Glazers ägande har haft en till synes obefintlig effekt på Uniteds resultat är tack vare Ferguson. Då blundar jag för att han ibland inte är den person jag skulle vilja att han var, precis som jag blundar för att många spelare agerar svinaktigt utanför planen. Däremot är jag orolig för vad som händer efter Ferguson. Det är inte många som kan trolla med spelarmaterial på det sätt Ferguson gör. Jag är orolig för att nästa manager inte ska klara av att leverera framgångar trots en begränsad budget och jag är orolig att nästa manager ska ge upp när United som vanligt drabbas av oräkneliga skador.

Sir Alex Ferguson delar emellertid inte min oro och menar att det är en långt ifrån omöjlig uppgift att ersätta honom: ”Givetvis [finns det liv hos United efter mig]. Manchester United är en institution och historien här forcerar allt. Ja, definitivt [skulle jag gilla att vara min egen efterföljare]. Det kan inte vara ett omöjligt jobb med den struktur vi har i den här klubben.

”Jag tror inte att klubben kommer att välja en ung manager för det är ett jobb som kräver erfarenhet. Framtiden är definitivt solid. Om du tittar på laget jag kan spela, alla under 22 eller 23 – De Gea, Rafael, Smalling, Jones, Evans, Cleverley, Powell, Chicharito, Lingard, Welbeck, Kagawa. Dessa spelare kommer att bli Uniteds lag de kommande tre eller fyra åren. Det skulle inte vara en skrämmande uppgift att följa efter mig.”

Ferguson fortsätter att prata om ungdomar och jämför United med city: ”Vi köper på rätt sätt och det är skillnaden mellan United och resten. Vi kan spela 18-åringar för det är en del av vår historia. Det är som ödet när en ung spelare kommer fram och vi spelar honom och det har aldrig misslyckats för oss. Inga andra klubbar kan göra det. city kommer inte att göra det. De kommer definitivt inte spela några unga spelare som har kommit upp genom systemet. Alla deras köp är 25-, 26-, 27-åriga etablerade spelare [direkt felaktigt, red. anm.] med en god mognad, erfarenhet och bra ålder. De kommer inte försvinna för åldersgruppen berättar det. De har inga spelare över 30 i sitt lag. De spelar inga unga spelare och fansen förväntar sig inte att några unga spelare ska komma fram på det sätt vi förväntar oss hos United.

Intervjun i sin helhet finns på Daily Mail.