Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Börsnoteringen uppskjuten

Uniteds stundande börsnotering i New York är uppskjuten på obestämd tid efter att oro på börsen har fått Glazer att tänka om. Manchester United Supporters Trust kräver nu en fullständig börsnotering.

Det var meningen att Manchester United i sommar skulle börsnoteras på New York-börsen, då Glazerfamiljen ämnade att sälja en del av klubben för att resa kapital för att betala av på skulden. Ett prospekt upprättades tidigare i sommar där klubbens finansiella position och alla risker och möjligheter presenterades. Glazer ämnade att sälja en opreciserad del av klubben i form av aktier med lågt röstvärde och utan möjlighet till aktieutdelning. Prospektet nämnde att man ville resa 100 miljoner dollar men den siffran är endast ett icke bindande riktvärde och spekulationer i media menade att Glazer hoppades resa en betydligt större summa.

Efter en tids instabilitet på börsen förefaller det nu emellertid att börsnoteringen har skjutits upp på obestämd tid. Detta följer efter att diskuterade börsnoteringar i Hongkong och Singapore inte har blivit av.

Spekulationer gör gällande att Glazer övervärderar United och att börsplanerna läggs på is sedan man insett att man inte kommer att kunna resa de summor man hade hoppats. I så fall kan den obestämda tiden bli tämligen lång.

Andra spekulationer gör däremot gällande att börsnoteringen och att börsnoteringen kommer att annonseras inom en vecka och att den kan bli av veckan innan ligan börjar.

Det hela är osäkert och spekulativt.

Manchester United Supporters Trust (Must) kräver nu istället en fullständig börsnotering där hela klubben säljs och alla aktier har samma röstvärde. Det vore ett händelseskede som alla Unitedsupportrar torde gilla men det finns absolut inget som tyder på att det blir av.

”Vi vill nu att Glazerfamiljen ska komma tillbaka med en fullständig börsnotering av Manchester United med en enda klass av aktier med fullt röstvärde,” sa Musts VD Duncan Drasdo. ”Skulle de göra det, utan något förbehåll skulle vi helhjärtat stödja en sådan börsnotering och uppmuntra den globala basen av Manchester United-supportrar för att greppa en historisk möjlighet att säkra ett betydande supporterägande där klubbens prioriteringar är samma som fansens, inte frånvarande ägare.”

Finansanalytikern Andy Green, som är en av de ledande anti-Glazer-rösterna, tror emellertid att chansen att det ska inträffa är närmast obefintlig: ”Jag ser [ingen möjlighet att det ska hända på kort sikt] men jag tycker att [Must] har rätt, Glazers gör ett stort misstag. De försöker göra det här med ett högt pris och samtidigt behålla kontrollen. Det finns faktiskt en naturlig köpare för dessa aktier om de vill få in mer pengar i klubben utifrån för att minska skulden – supporterbasen som de menar är 600 miljoner världen över.

”Jag är säker på att det finns minst en miljon fotbollsfans världen över som skulle vilja äga en del av klubben. Glazers är för kortsiktiga för det. De är för giriga och har för stort kontrollbehov. Jag tror att om den här börsintroduktionen faller isär, att skulle vara en riktig vändpunkt. För då kommer de från Qatar, Red Knights och nu världens institutionella investerare ha sagt till Glazers: ’Nej, klubben är inte värd så mycket som ni tycker att den är.'”

Källor: Guardian.co.uk, Manchester Evening News