Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

OS: Giggs målskytt, De Gea ute

Ryan Giggs nickade in 1-0 när Storbritannien vann med 3-1 mot Förenade Arabemiraten, Tom Cleverley stod för assisten till matchens sista mål. Även Rafael och Brasilien noterades för en 3-1-seger, mot Vitryssland. Brasilien är därmed klara för kvartsfinal. Någon kvartsfinal blir det däremot inte för Spanien och David de Gea – laget förlorade mot Honduras och är utslagna. Dessutom noterar vi att Peter Schmeichel har utsetts till klubbambassadör för Manchester United.

Brasilien till kvartsfinal
Vitryssland tog överraskande en tidig ledning mot Brasilien men brassarna visade inga tecken på oro. Vitryssarna hade bara haft ledningen i åtta minuter när Neymar hittade Pato som kunde nicka in 1-1. Neymar sköt sedan själv 2-1 på frispark mitt i andra halvlek innan han ordnade dagens andra assist då han vackert klackade fram bollen till Chelseas nyförvärv Oscar. Neymar må vara en av världens värsta filmare men det är enkelt att se varför det snackas så mycket om killen – med all sannolikhet OS bästa spelare.

Segern innebär att Brasilien är klara för kvartsfinal i jakten på sitt första OS-guld. Det tackar vi för – för det är kul att se Brasiliens OS-landslag spela fotboll. Det är full fart framåt som gäller. Måhända är det för naivt och måhända kommer de att straffas senare i turneringen men än så länge passar jag på att njuta.

En annan som ser ut att njuta är Rafael som närmast är befriad från defensivt ansvar trots att han officiellt spelar högerback – brassarna ser närmast ut att spela 2-4-4. Rafael hade mycket boll och gjorde på nytt en utmärkt match. Han lirade hela matchen på Old Trafford.

Unitedryktade Lucas fick göra ett kort inhopp och flörtade efter matchen med publiken på Old Trafford: ”Fansen skrek mitt namn och det var en trevlig överraskning. […] Arenan är underbar, den har en underbar struktur, den är fantastisk. För mig var det mycket coolt. […] Jag vill inte oroa mig om [en potentiell flytt]. […] Efter att OS är över kommer jag att bestämma vad jag ska göra. Om jag stannar i Sao Paulo kommer jag fortfarande vara glad.”

Giggs målskytt för Storbritannien
Rafaels klubbkamrater Ryan Giggs och Tom Cleverley hade också en trevlig dag. Giggs, som ska ha heder för att han vägrar sjunga den horribla nationalsången, gjorde matchens första mål när Storbritannien vann med 3-1 mot Förenade Arabemiraten. Giggs startade själv anfallet och gav bollen till Cleverley som hittade Bellamy på vänsterkanten. Bellamy, som vi tyvärr måste notera gör en mycket bra turnering, hittar Giggs med utmärkt inlägg och Giggs kan nicka (!) in 1-0 till Wales.

Det engelska försvaret är emellertid inte lika bra som det walesiska anfallet och Förenade Arabemiraten kan kvittera efter en kvart i den andra halvleken. Men Wales misströstar inte. Giggs blir utbytt mot Sinclair med 20 minuter kvar att spela. Sinclair måste ha fått ett vinnande råd av Giggs i samband med bytet, han hinner nämligen bara vara på planen någon minut innan han gör 2-1 efter inlägg av Bellamy. Sinclair spelar fotboll för walesiska Swansea…

Tom Cleverley bryter sedan ett emiratiskt anfall och levererar en fantastisk passning till Sturridge. Sturridge tar vara på passningen och lyfter in 3-1 med en delikat lobb. Mycket snyggt! Jag har ännu inte lyckats hitta Sturridges walesiska koppling men det är väl bara en tidsfråga.

Cleverley gjorde en mycket bra match och spelade på nytt 90 minuter. Han kunde ha blivit målskytt två gånger om. Först gjorde han en intelligent löpning in i boxen och mötte en snabbt slagen passning, målvakten lyckades dock rädda till hörna. Senare sköt Cleverley ett vänsterskott som gick stolpe-stolpe ut.

Trots segern måste britterna ta poäng mot Uruguay på onsdag om man vill avancera till kvartsfinal (i teorin kan de förvisso gå vidare även vid förlust men den möjligheten är försvinnande liten). Med tanke på att den matchen spelas i Wales får vi väl säga att förutsättningarna ändå är goda.

De Gea utslagen
Om det gick bra för Rafael, Cleverley och Giggs hade David de Gea en sämre afton. Spanien förlorade nämligen mycket överraskande mot Honduras med 1-0. Honduras tog ledningen tidigt och parkerade sedan bussen. Spanien skapade mycket men avslutade uselt och uppträdde frustrerat och stressat. Honduras maskade och filmade och Spanien rånades på en solklar straff i slutskedet men har ändå bara sig själva att skylla. Personligen kan jag bara tycka att det är på tiden att Spanien för en gångs skull inte har domaren på sin sida.

För United kan Spaniens uttåg visa sig vara positiva nyheter. David de Gea lär återvända till United direkt efter Spaniens sista OS-match på onsdag och får då två och en halv vecka med laget innan ligan börjar. Det förefaller vara sannolikt att De Gea gör sin första träningsmatch mot Barcelona i Göteborg.

Schmeichel ambassadör
På tal om målvakter så meddelade United tidigare i veckan att Peter Schmeichel har utnämnts till ambassadör för klubben. I rollen som ambassadör kommer Schmeichel representera United på diverse tillställningar genom att berätta anekdoter från sin tid på Old Trafford.

Schmeichel var förstås stolt: ”Det är en stor ära att bli en ambassadör för Manchester United. Jag spenderade många glada år i klubben och uträttade några av mina största sportsliga segrar när jag spelade här så jag var glad att bli tillfrågad om att ta den här rollen. Jag ser fram emot att jobba med United igen och dela med mig av mina erfarenheter såväl som att på nytt träffa några av mina gamla lagkamrater.”

Andra ambassadörer för United inkluderar kvartetten Sir Bobby Charlton, Bryan Robson, Gary Neville och Andrew Cole.

Källor: London2012.com, Manutd.com