Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mållöst i Göteborg

United mötte Barcelona i Göteborg.

Manchester Uniteds måltorka fortsätter, onsdagens träningsmatch mot Barcelona i Göteborg slutade 0-0 innan Barcelona kunde vinna med 2-0 på straffar. United missade två straffar i straffläggningen och missade dessutom en straff i första halvlekens sista minut.

Jag såg matchen från Ullevis tillfälliga ståplatsläktare. Det var ingen höjdare. Insläppet kan endast beskrivas som kaotiskt. Man tog in för många personer på för liten plats och läktarkonstruktionen innebar att det i princip var omöjligt att se det som hände vid det närmaste målet, varje läktarsteg var helt enkelt inte tillräckligt högt.

Det finns också anledning att ifrågasätta huruvida läktaren verkligen var tillräckligt säker. Jag är en stor anhängare av ”säker ståplats”. Ullevis ståplats i onsdags kan knappast klassas som ”säker ståplats”. Det var dåligt eller obefintligt med skyddsräcken vilket betyder att om en person hade ramlat längst upp hade denne enkelt kunnat ta med sig halva läktaren i fallet. Läktaren var instabil och vi kan bara vara tacksamma att publiken på plats var av den stillsamma typen.

Nåväl, nog om det. Låt oss tala om matchen istället. United startade med ett väntat lag, egentligen utan någon överraskning. Barcelona kom också till spel med ett väntat lag.

Även om vi inte skulle få se några mål var matchen den bästa under försäsongen. Tempot var högre, passningarna bättre och även om det inte var en tävlingsmatch så fanns där en viss prestige.

Messi spelade första halvlek och visade förstås att han är en av världens två bästa fotbollsspelare. Han låg bakom det mesta Barcelona hade i chansväg, gärna i samarbete med Iniesta. Föga förvånande hade Barcelona mest boll men United försvarade sig bra.

Hos United var det Scholes som styrde spelet med flera briljanta passningar. Vi gillade också när han körde över den vidriga fotbollsspelaren Busquets. Busquets är duktig men han gömmer det med ett bedrövligt agerande där han ramlar till marken så fort någon motståndare är i närheten. Hade inte domarna varit så förbannat fega hade han blivit utvisad för filmningar i varenda match. Busquets är också en kille som gillar att själv stå för fula tilltag och när till slut fick syna det gula kortet efter att ha stoppat Nani borde det ha varit hans tredje varning. Usch och fy.

United fick en straff, en solklar sådan, i första halvlekens sista minut då Nani helt onödigt fälldes i straffområdet. Rooney klev förstås fram men slog en dålig straff och Valdes kunde rädda tämligen enkelt. Returen föll till Rooney men anfallaren träffade helt fel och bollen var inte i närheten av mål.

Barcelona gjorde massor av byten i halvtid och fortsatte under andra halvlek att byta ut resterande startspelare. United var mer restriktiva med byten. Carrick och Kagawa ersatte Vidic och Rooney i halvtid medan Berbatov fick spela halva andra halvlek. Dessutom bjöd Ferguson ungdomarna Powell och Wootton på speltid i slutet av matchen.

Kagawa hade ett par hyfsade chanser och fortsätter att imponera. Även Barcelona skapade ett par bra chanser i andra halvlek med David de Gea svarade för ett par utmärkta räddningar.

0-0 efter 90 minuter. Matchen skulle avgöras på straffar. Jag tycker alltid att det är löjligt när träningsmatcher avgörs på straffar, något som är mycket vanligt. Här tog man det emellertid ett steg längre och valde att endast låta lagen slå tre straffar var. Oförklarligt. Nu skulle det bara behövas fyra straffar, Nani och Young missade för United medan Xavi och Pique gjorde mål för Barcelona.

Sverige ska vara glada att United och Barcelona kom på besök. Tack och lov slapp vi se idioter springa in på planen – där gjorde faktiskt arrangören ett bra jobb. Förhoppningsvis dröjer det inte länge tills vi kan välkomna United tillbaka till vårt avlånga land.

Att vi förlorade på straffar är redan glömt, det spelar liksom ingen roll. Att inramningen stundom var pinsam, med en speaker som trodde att han var matchens huvudperson, har vi också glömt. Likaså har vi glömt prisutdelningen och fyrverkerierna efter matchen.

Det vi däremot inte glömmer är att Manchester United nu har spelat lite drygt 200 minuter utan att göra mål och har dessutom missat tre straffar på den tiden. På fem träningsmatcher har laget endast mäktat med att göra tre mål. Sir Alex Ferguson tycker inte att det är något att bry sig om – jag håller inte med. Självförtroende är viktigt i all idrott och även träningsmatcher påverkar självförtroende. Den dåliga utdelningen under försäsongen tror jag betyder att United kommer få det svårare att vinna matcher när ligan börjar om en dryg vecka.

Barcelona – Manchester United 0-0 (0-0)
Barcelona vann 2-0 på straffar
United: De Gea; Valencia, Vidic (Carrick 46), Ferdinand (Wootton 83), Evra; Nani, Scholes, Anderson (Powell 79),Young; Welbeck (Berbatov 67), Rooney (Kagawa 46)
Varningar: Scholes, Nani

United möter Hannover imorgon i försäsongens sista match. Avspark 20.20.