Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Liverpool – Manchester United 1-2

United gör kanske sin sämsta match för säsongen på Anfield, ändå lyckas man på något sätt få med sig alla 3 poängen. Detta efter ett rött kort på en hemmaspelare och en straff som inte var den klaraste man sett. Robin van Persie satte straffen och skickade United åter upp på andraplats och förankrade Liverpool i botten av tabellen.

Den engelska ligans största match, och en av fotbollsvärldens största, stod på programmet på söndagen. Liverpool hade inlett säsongen väldigt bra spelmässigt, men riktigt dåligt poängmässigt, och man parkerade på nedflyttningsplats. För United egentligen tvärtom, en bra halvlek av åtta har ändå gett 9 poäng och en andraplats. En oerhörd styrka från United’s sida trots allt.
Innan match var det en ceremoni för att hedra de 96 offren i Hillsborough-katastrofen, båda lagen bar överdragsjackor med 96 på ryggen, Sir Bobby Charlton överlämnade 96 röda rosor till Ian Rush och de båda lagkaptenerna släppte ut 96 röda ballonger. Dessutom fick vi se Patrice Evra och Luis Suarez skaka hand igen.

Hemmalaget Liverpool kom med starkast möjliga lag (Lucas skadad), inga konstigheter där mer än att Nuri Sahin satt på bänken till förmån för Shelvey, turken är inte tillräckligt matchtränad för att starta ännu. Annars var det ett helt väntat lag

United saknade Wayne Rooney, Nemanja Vidic (kände av sitt knä), Phil Jones och Chris Smalling. Sen så fortsatte Sir Alex sitt egendomliga matchande med målvakter och satte åter David De Gea på bänken efter att ha spelat mot Galatasaray. För mig högst besynnerligt, alla ser att det är spanjoren som är den bäste målvakten, även om Lindegaard är en väldigt bra målvakt.

Första halvlek
United inledde matchen bäst de första minuterna, där Giggs avslutade ett anfall genom att skjuta strax utanför, hade han istället väggat med Nani så hade vi troligen haft 0-1 tidigt. Detta var dock det enda United presterade i chansväg i första halvlek, hemmalaget tog över taktpinnen allt mer och United hade väldigt svårt att skapa något konstruktivt.

Luis Suarez var pigg matchen igenom, sitt lags bästa spelare troligen, han spelade in bollen vid kortlinjen i sjunde minuten, Lindegaard fick undan bollen med hjälp av Rafael och Evans. Kort därefter hade Liverpool en farlig hörna där Gerrard avslutade med att skjuta lågt strax utanför, van Persie var på bollen något, annars hade nog bollen tagit i stolpen.

Liverpool förde spelet men skapade inte särskilt mycket. United’s försvar med Rio Ferdinand och Jonny Evans i spetsen var brilljanta och stoppade det mesta, Evra hade lite problem med Sterling och borde blivit varnad för en tackling strax utanför straffområdet.

I den 39:e minuten hände det som troligen förändrade matchen. Giggs tappade bollen i närkamp med Jonjo Shelvey, bollen var fri och både Shelvey och Evans satsade med båda fötterna. Evans var först på bollen och Shelvey’s fötter var ovanför marken (Evans längs med marken) i tacklingsögonblicket och träffade Evans på smalbenet, vilket skall ge rött kort. Halsey följde regelboken och visade ut Shelvey, kanske skulle Evans haft ett gult kort för sin satsning. Det finns klara skillnader i tacklingarna från de respektive spelarna och därför gör också domare Halsey en korrekt bedömning.

Suarez hade halvlekens sista chans med en frispark som Lindegaard ganska enkelt styrde iväg.

Andra halvlek
Båda lagen gjorde förändringar i paus. Liverpool bytte ut Borini och satte in 19-årige Suso, United bytte in Paul Scholes istället för en iskall Nani.

Det tog inte ens 1 minut innan Anfield fick jubla. United slarvade i försvarsspelet när Scholes olyckligt fick en tå på bollen och friställde Gerrard helt fri vid straffpunkten, han tog ned bollen på bröstet och volleysköt 1-0 nere vid Lindegaard’s stolpe.

Som så många gånger förr så var det dags att vakna för United, varför det nu skall till ett baklängesmål kan man ju undra, man lyfte upp spelet betänkligt och fick också utdelning, anförda av Scholes. Bara 6 minuter efter hemmalagets ledningsmål kom kvitteringen. Ett inlägg från Valencia bröstades snyggt ned av Kagawa till Rafael som med vänsterfoten knorrade in 1-1 via Reina’s högra stolpe, ett mycket vackert mål.

Suarez hade sedan ett ganska bra läge att få straffspark när han föll i närkamp med Evans. Inte ens med flera repriser går det dock att säga exakt vad som händer, det ser ut som att Suarez petar iväg bollen men också att Evans är på den han fäller Suarez. Problemet för Suarez är att han gör en alldeles för tydlig filmningsrörelse, och med tanke på hans bakgrund med att falla enkelt (vi vet själv med Ronaldo och Nani) så friade domare Halsey när han kanske inte borde gjort det.

Liverpool fortsatte sin positiva fotboll, trots en man mindre och Suarez – igen – hade ett fint skott som Lindegaard med vissa besvär räddade. Suso hade kort därefter ett avslut, framspelad av Suarez, som Lindegaard enkelt kunde tippa till hörna. United fortsatte att imponera i försvaret, även om hemmalaget hade bollen mer så var det sällan man kom in i straffområdet för att avsluta.

I den 76:e minuten avgjordes matchen. Liverpool slarvade vid mittlinjen, Valencia’s oerhörda snabbhet gjorde att han hann före både Agger och Johnson (som istället brakade ihop) på en lös boll. Valencia tog sig in i straffområdet, Johnson hade jagat ikapp och precis när Valencia fintade åt höger för att kunna komma i bättre läge för att lägga in bollen så träffade Johnson hans fot och knuffade samtidigt honom i ryggen. Valencia föll, på repriserna till synes enkelt (hur lätt är det nu att fortsätta stå upp med farten uppe när man träffas lätt?) och Halsey dömde straff till United. Johnson protesterade inte det minsta, det var i princip bara Reina som protesterade (vilket han fick kort för), detta måste väl betyda något kan man tycka. Agger skadade sig i samband med ihopslaget med Johnson på mittplan och tvingades lämna planen på bår, så straffen fick vänta mer än 4 minuter.
Robin van Persie steg fram, väl medveten om att United missat sina 3 senaste straffar, och sköt bollen hårt till vänster om Reina, som var på den men inte lyckades styra ut den, 2-1 till United, högst oförtjänt.

Efter detta så hade Martin Kelly en riktigt bra chans framför mål men nickade utanför. Det var det sista av värde som hände de sista 15 minuterna (med tilläggstiden på 7 minuter), förutom att Rafael tvingades byta efter att ha trampat snett samt. att Kelly fick gå ut för Liverpool.

United vann utan att ha spelat i närheten av bra. Mycket bra var dock försvarsspelet med härförare Rio Ferdinand i spetsen, Jonny Evans och Rafael också mycket bra, Evra inte dålig men inte heller bra. På mitten var som vanligt Michael Carrick riktigt bra, i övrigt var det mest skit faktiskt. Valencia kom inte upp i sin standard, Kagawa var hyffsad men fick inga bollar att jobba med. Nani var direkt dålig igen, Giggs som vanligt inte särskilt lyckad i en djupare roll på mitten, och Van Persie var helt isolerad på topp i en svår match för honom. Scholes inhopp gjorde att United kunde kontrollera matchen bättre, men hans försvarsspel lämnade mycket att önska på Gerrard’s mål samt. Suso’s chans.

Liverpool-Manchester United 1-2 (0-0)
1-0 (46′) Steven Gerrard
1-1 (51′) Rafael
1-2 (80′) Robin van Persie (straff)

Liverpool: Reina – Kelly, Skrtel, Agger (Carragher 80′), Johnson – Gerrard, Allen, Shelvey – Sterling (Henderson 66′), Suarez, Borini (Suso 46′)

Oanvända avbytare: Jones, Enrique, Sahin, Assaidi

Man Utd: Lindegaard – Rafael (Welbeck 89′), Ferdinand, Evans, Evra – Carrick, Giggs – Valencia, Kagawa (Hernnadez 81′), Nani (Scholes 46′) – Van Persie

Oanvända avbytare: De Gea, Buttner, Cleverley, Anderson

Publiksiffra: 44,263
Domare: Mark Halsey