Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: CFR Cluj – Manchester United

Manchester United flyger härnäst till Rumänien för att ta sig an CFR Cluj i den andra omgången av Champions League. Väl där ska man, enbart några dagar efter debaclet hemma mot Spurs, försöka skaka av sig förlusten och framför allt få spelet att börja stämma.

CFR Cluj

CFR Cluj har inte på något sätt imponerat hittills i ligaspelet. Transsylvanierna återfinns för närvarande på en blygsam femteplats i Liga 1, hela nio poäng bakom ledande Steua Bucharest. I hemmaspelet är man dock obesegrade, men faktum är att man bara lyckats vinna två av fem hemmamatcher i skrivande stund. Om man ser tillbaka på klubbens senaste säsonger så märker man genast att rumänerna har tagit för vana att låta deltagandet i Champions League gå ut över ligaspelet. Man har under de senaste åren faktiskt varvat ligaseger och kvalifikation för Europaspel, med att säsongen därpå fallera totalt i ligaspelet. Vi drar slutsatsen att Cluj satsat järnet på CL och följaktligen aktar vi oss också för att dra allt för stora växlar av Clujs prestationer så här långt i den rumänska ligan.

Om vi då tittar på vad man presterat i årets Champions League så hittar vi idel segrar. Liberec och Basel fick se sig besegrade i kvalet och Cluj fortsatte starkt genom att inleda gruppspelet med att bortaslå Braga. Huruvida det var välförtjänt eller ej låter vi vara osagt, men statistiken från matchen vittnar om att Braga måste ha tryckt på rätt rejält. Ett bollinnehav på 65 % och 23-4 i skott på mål hjälpte dock föga och Cluj kunde åka hem med med tre poäng efter en 0-2-seger. Att man lyckades vinna med en sådan matchbild torde givetvis stärka rumänernas tro på att få med sig ett bra resultat från matchen mot United.

Tittar vi på spelartruppen, som innehåller en del brasilianska men framför allt portugisiska importer, hittar vi ett par potentiella hot. Kaptenen Cadú är stommen i backlinjen och han och hans landsman Rafael Bastos, som stänkte in båda målen mot Braga, får ses som de mest framträdande nyckelspelarna hos rumänerna.

Möjlig startelva (4-4-2):

Mário Felgueiras
Ivo Pinto, Cadú, Rada, Camora
Sougou, Mureşan, Luís Alberto, Sepsi
Rafael Bastos, Kapetanos

Manchester United

Omgång två av Champions League kommer som en skänk från ovan, då vi kan ändra fokus och lämna diskussionerna kring det minst sagt knackiga spelet i ligan bakom oss tills vidare. Den långa resan och den korta vilan efter helgens match är – vid sidan av formen och den tunna backlinjen – de största orosmomenten inför matchen mot Cluj. Det återstår att se hur Sir Alex väljer att formera sitt manskap. Kommande helg bjuder på Newcastle borta. Matchdag är söndag och tiden är klockan 17, vilket innebär att det finns ganska gott om tid att ladda om för de spelare som startar imorgon. Jag tror också att Fergie snabbt vill visa att formsvackan är temporär och därför kommer att matcha bästa möjliga elva av våra tillgängliga spelare.

Borta är sedan tidigare yttrarna Valencia och Young och alternativen på kanterna är därför få. Giggs går inte direkt från klarhet till klarhet, vilket gör att en spelare som Nani är gjuten i startelvan, trots sitt svajande spel. Mats har i MUSS-bloggen varit inne på att ett United utan naturliga yttrar kan vara lösningen och jag är inte negativ till ett test. Detta gör ju också att vi kan få in hela vår supertrio på planen samtidigt. Rooney har sett bra ut sen hans återkomst, vilket också öppnar för en sådan lösning. Detta då en spelsugen Rooney är en rörlig Rooney och en startelva utan yttrar behöver nödvändigtvis inte betyda att kantspelet försvinner helt. Frågan är om Sir Alex har samma tankegångar?

Backlinjen tar, efter Vidic operation, i det närmaste ut sig själv. Rio och Evans måste höja sig och Evra lika så. Att ställas mot en motståndare av Clujs kaliber är ett utmärkt tillfälle att bygga upp lite självförtroende efter insatsen senast. I skrivande stund släpptes precis den 21-mannatrupp som reser till Rumänien. Efter en snabbtitt på den står det klart att Carrick, Scholes och Giggs stannar hemma, vilket öppnar för spel för någon eller några av Cleverley, Anderson eller Fletcher.

Möjlig startelva (4-2-3-1):

De Gea
Rafael, Ferdinand, Evans, Evra
Fletcher, Cleverley
Nani Kagawa Rooney
van Persie

Historik
Lagen har aldrig mött varandra i tävlingssammanhang.

CFR Cluj – Manchester United
Champions League
Dr. Constantin Rădulescu
Tisdag 2/10 20:45
Domare: Alberto Undiano Mallenco, Spanien
TV: Viasat Sport