Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: United – Braga

Underläge 0-2 förvandlades till seger 3-2 när United igår tog emot Braga i Champions League. Chicharito gjorde två mål för United medan Jonny Evans stod för kvitteringen.

När jag tittar igenom mina betyg slås jag av att de är relativt höga. Det är för mig ett tecken på att lagets prestation inte är större än summan av delarna, snarare tvärtom. Individuellt ser det bra ut på många håll men laginsatsen totalt lämnar mer att önska och defensiven är stundtals riktigt dålig.

Det är positivt att vi gör många mål och det är mycket positivt att vi har förmågan att vända underlägen till seger – något som saknades förra säsongen. Däremot är det inte alls positivt att vi ständigt tvingas jobba i underläge. Det är obegripligt och tyvärr tror jag inte att det finns någon omedelbar lösning på problemet. Det är ju inte så att Sir Alex Ferguson har glömt hur man preparerar ett lag inför en match. Stadga och stabilitet tror jag är nyckelorden och för att få det krävs att vi får använda samma manskap en längre tid.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea
Chanslös på målen, i övrigt i stort sett sysslolös. Bjöd Braga på deras enda kvitteringschans men det redde ut sig.
Betyg: 6

Rafael da Silva
Rafael är vårt enda alternativ på högerbacken just nu, då är det tur att han spelar som han gör. Han gör på nytt en bra match och har över säsongen vår kanske mest stabila spelare.
Betyg: 7

Michael Carrick
Michael Carrick är ingen försvarare och för mig är det, med tanke på matchens dignitet och motståndets kvalitet, ett vansinnigt beslut att hellre spela Carrick än Scott Wootton i backlinjen. Han får inte bli uppsnurrad som han blir före det andra målet och om han blir det måste han sparka ner motståndaren. Carrick i backlinjen gör dessutom att Uniteds mittfält blir svagare.
Betyg: 5

Jonny Evans
Evans hade precis som resten av försvaret en jobbig inledning men han spelar upp sig. I andra halvlek är han lagets dominerande försvarare och svarar för många viktiga brytningar. Insatsen kröns med ett snyggt mål där hans fint är så vass att han själv går på den.
Betyg: 7

Alexander Buttner
Ska vi leta syndabockar kan vi peka på Buttner och säga att han är ansvarig för båda baklängesmålen. Då går det inte att komma undan med ett godkänt betyg. Mot Braga erbjöd han heller inte mycket i offensiven. Om det är den fina debuten mot Wigan eller insatsen mot Braga skvallrar mest om Buttners kvalitet får framtiden utvisa, men i den närmaste framtiden behöver Patrice Evra inte vara orolig för att förlora sin plats.
Betyg: 4

Darren Fletcher
Det är enkelt att skrika av glädje bara för att Fletcher spelar fotboll igen. Det är otroligt starkt att komma tillbaka men det är tid att börja bedöma honom som vilken annan spelare som helst nu. I första halvlek är han anonym som den defensiva länken i diamanten, en roll som inte passar Fletcher – ja, jag vill påstå att den enda spelaren som passar i den rollen i United är Carrick. I andra halvlek får han tillåtelse att operera på större ytor och då är han betydligt bättre.
Betyg: 6

Tom Cleverley
En bra match av Tom Cleverley. Han gör en klart godkänd första halvlek i diamanten och blir snäppet bättre i andra halvlek i en ännu centralare roll. Inlägget till 3-2-målet är magnifikt. Jag tycker att Cleverley ska ha en plats i Uniteds startelva varje match.
Betyg: 7

Shinji Kagawa (utbytt 46)
Det var inte mycket som gick rätt för Kagawa, något som delvis förklaras av att han sprang omkring halvskadad i ungefär halva halvleken han spelade. Han är inte lämpad för en kantroll i diamanten – spelar vi med en diamant på mitten ska Kagawa antingen agera spets eller inte spela alls. Hans betyg räddas ändå av en utmärkt framspelning till Chicharitos första mål. Med en bättre linjeman hade Kagawa dessutom noterats för två assist.
Betyg: 6

Wayne Rooney
Mittfältare Rooney bar kaptensbindeln och ville styra Uniteds spel. Det fick han stundom göra. I andra halvlek förpassades han till kanten och det är imponerande att han accepterar en sådan roll. Rooney på mitten känns ändå som en konstruerad lösning för att ge övriga anfallare speltid.
Betyg: 7

Robin van Persie
Inget mål och ingen assist men Van Persie kan ändå vara nöjd med sin insats. Han kan vara måltjuven som är osynlig i 90 minuter och ändå gör två mål – igår visade han att han också kan tillföra mycket i spelet. Han gör en utmärkt insats före Uniteds första mål och det är ingen slump att United har börjat ösa in mål på hörnor sedan Van Persie kom till klubben.
Betyg: 7,5

Javier Hernandez (utbytt 79)
Chicharito gjorde förmodligen sin bästa match i Unitedtröjan. Och det säger vi inte bara för att han gjorde två fina nickmål – han imponerade ordentligt i spelet, igår var han mer än bara en måltjuv. Framför allt minns vi hur han på Rooneymanér kämpade till sig bollen och sedan levererade en utmärkt passning till Nani. Två mål borde förresten ha varit tre, men linjedomaren hade ingen bra afton.
Betyg: 9

Nani (inbytt 46)
Kanske var bytet på Kagawa påtvingat, inhoppare Nani förändrade hur som helst taktiken. United är bekväma med bredden som en ytter erbjuder och Nani visade igår tecken på att formen är på väg.
Betyg: 7

Ryan Giggs (inbytt 79)
Gjorde ett kort inhopp och hjälpte laget att bevaka segern.
Inget betyg.