Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Lindegaard talar ut mot homofobi

I ett långt blogginlägg diskuterar Anders Lindegaard homofobi inom fotbollen och uppmanar samtidigt homosexuella fotbollsspelare att komma ut.

Det är inte ofta det händer i dagens mediesamhälle att vi blir överraskade. Vi har sett och hört det mesta redan samtidigt som intervjuer tenderar att bestå av inövade standardsvar vars egentliga poäng är att inte säga någonting alls. Men ibland dyker det upp något i nyhetsflödet som gör oss överraskade, något som får oss att stanna upp och tänka till.

Den här gången är det Anders Lindegaard som publicerar ett blogginlägg där han undrar varför det inte finns några öppet homosexuella inom fotbollen och samtidigt kritiserar den existerande homofobin inom sporten.

För 22 år sedan kom Justin Fashanu ut som bög. Han har inte fått sällskap. I dagens fotboll är Anton Hysen förmodligen ensam om att vara öppet homosexuell. Han spelar i den svenska tredjedivisionen. På den nivån är det.

Rasism inom fotbollen är ofta på tapeten, det senaste året har både Luiz Suarez och John Terry blivit avstängda för rasistiska förolämpningar och i stort sett varje vecka hittar vi någon historia om en eller annan supporter som skämmer ut sig.

Homosexualitet diskuteras dock inte. Lindegaard tror inte att spelarna skulle ha några problem att acceptera en homosexuell spelare men däremot att det kan bli problem på läktarna:

”Homosexualitet inom fotboll är ett tabubelagt ämne. Atmosfären på planen och på läktarna är hård. Mekanismerna är grundläggande primitiva, och formen det uttrycks på kommer ofta genom en klassisk stereotyp föreställning om en riktig man som modig, stark, aggressiv och lojal. Och det är inte den bild en fotbollsfan associerar med en homosexuell person.

[…]

”Som fotbollsspelare tror jag först och främst att en homosexuell kollega oroar sig för hur det tas emot bland fans. Mitt generella intryck är att spelarna vill acceptera en homosexuell utan större problem. De flesta kommer med en käck kommentar i stil med ’så länge du inte duschar samtidigt som mig’ […].

”Problemet för mig är att många fotbollsfans fortfarande framstår som en nisch från förr med en tolerans som inte förtjänar att jämföras med det moderna samhällets utveckling de senaste årtiondena. Medan resten av värden har blivit mer liberaliserat, civiliserat och mindre fördomsfull står fotbollsvärlden fortfarande tillbaka som kvarleva från forntiden vad gäller tolerans.

[…]

”All diskriminering av människor är och ska vara totalt oacceptabelt, oavsett om det handlar om hudfärg, religion, sexualitet etc.

”De homosexuella behöver en hjälte. Det har behov av någon som törs träda fram och stå för sin sexaulitet. Och vari ligger problemet med att främja den utvecklingen?”

Källor: Anders Lindegaards blogg, Guardian.co.uk