Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: Reading-Manchester United

Kvällsmatch väntade borta mot Reading på Madejskis, när både Chelsea och City tappat poäng tidigare samma dag. En minst sagt svängig första halvlek och 7 mål inom loppet av 27 minuter. En mållös andra halvlek betydde seger med 4-3 och tre nya poäng.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

Anders Lindegaard
De Geas tandvärk (?) har gett dansken sin chans att visa vad han går för. Sedan dess har han varit med i förlustmatcherna mot Norwich och Galatasaray, släppt in mål mot QPR, hållt nollan i en lugn match mot West Ham och ytterligare tre mål mot Reading. Sir Alex har gett Lindegaard fortsatt förtroenede, frågan är om De Gea hade fått det om han stod för samma (svaga) prestationer?

Första målet finns inte mycket att göra åt. Men Anders skulle tillbringa säkerhet i luftrummet mot Reading, men släpper in två hörnmål. Roberts stod framför dansken vid båda hörnmålen vilket ställde honom totalt, alldeles för svaga ingripanden. Dags för De Gea att få chansen igen.

Betyg: 5,5

Rafael (Utbytt 31′)
Rafael som överraskat och varit en av de absolut bästa spelarna för United den här säsongen hade det riktigt tufft på sin kant mot McAnuff. Gav bort ett par frisparkar, blev bortgjord och tog på sig ett tidigt gult kort. Det räckte för Ferguson som valde att byta ut honom mot Smalling redan i den 31:a matchminuten, något Rafael inte blev glad över.

Betyg: 4,5

Rio Ferdinand
Trots att man släppte in tre mål var det enligt mig ett relativt bra försvarsspel matchen igenom. Svaga agerande vid fasta situationer kan man inte bara klandra mittbackarna för, Rio gör en bra match och får iväg de flesta bollarna vid Readings alla inlägg.

Betyg: 7

Jonny Evans
Evans gör också en bra match, dock är det han som tappar i duellen mot Morrison på Readings sista mål. Reading kom ofta runt på kanterna, men när bollarna väl kom in så handskades man bra med situationen. Skapade ju till och med en straff…!

Betyg: 6,5

Patrice Evra
Readings högermittfältare Robson-Kanu var tillsammans med Rooney matchens bästa spelare, försökte ständigt utmana, slå inlägg och skapade hörnor. Men Evra skötte sig bra defensivt mot den pigga yttern från Wales. Fantastiskt samspel tillsammans med Young och därefter perfekt inlägg till den omarkerade Rooney som petar in bollen i mål. Evra är tillbaka med besked efter en svag fjolårssäsong och säsongsinledning, fransmannen och kaptenen har helt klart spelat upp sig.

Betyg: 7

Michael Carrick
Lugn match för Carrick, då Reading i princip bara anföll längs kanterna. Fanns med i defensiven men behövde sällan ingripa. Deltar inte heller mycket i det offensiva spelet utan fungerar som balansspelare och det blir många lättare passningar under speluppbyggnaden.

Betyg: 6,5

Darren Fletcher
Har ungefär samma roll som Carrick i matchen och är ganska anonym. När Jones kommer in istället för Anderson så blir det ett alldeles för enkelt och defensivt mittfält, som saknar offensiv kreativitet. Fletcher är en bra spelare, men ett tremananna-mittfält med tre likadana balansspelare fungerar inte enligt mig.

Betyg: 6

Anderson (Utbytt 45′)
Otroligt pigg och skapar målchanser från sin mittfältsposition, vilket behövs. Detta visar han inte minst med sitt mål. Hade Carrick/Fletcher spelat ut bollen till Young hade man nöjt sig med det, Anderson tar istället en kvick djupledslöpning och får tillbaka bollen. Skottet han får på ur den svåra vinkeln är av absoluta världsklass, med skottkraften och placeringen precis intill stolpen.

Betyg: 7,5

Wayne Rooney
Får återigen en roll längre ner i planen, denna gång i en lite friare roll ute till höger. Ibland känns det bortkastat att använda honom så långt bak i planen, men inte denna gång. Kloka och fina passningar, inte minst hans skarvning fram till Van Persies 4-3 mål. Gör även två mål själv, ena på straff och den andra letar han sig rätt in i straffområdet och kan enkelt placera in bollen. Förutom allt detta bidrog han även med en hel del jobb defensivt.

Betyg: 8

Ashley Young
En spelare som blandar och ger, idag gav han, men ändå inte. Snyggt samarbete med Evra på Rooneys mål där Young klackpassar fram bollen till vänsterbacken. Väldigt pigg i matchen, skapar en hel del chanser och befinner sig i bra anfallspositioner. Det stora minuset i denna match är hans avslut, missar och gör det med fruktansvärda marginaler. Vart har hans magiska skruvande avslut tagit vägen?

Betyg: 6,5

Robin Van Persie (Utbytt 74′)
Stod för ett mål och skulle ha haft två till. Målet är typiskt för en måltjuv, undviker offsiden på ett snyggt sätt och rullar enkelt in bollen där han ser en lucka. Gör därefter ett 5-3 mål, något domarteamet missar. Bollen dimper ner framför honom och på volley träffar han en Readingback som står inne i målet – bollen är minst ett par decimeter inne men domarna missar det. I den andra halvleken pressar han målvakten Federici som försöker dribbla holländaren. Van Persie tar bollen, får den aningen för långt ifrån sig och missar chansen som nästan räknas som öppet mål.

Betyg: 7

____________________________________________________________________

Chris Smalling (Inbytt 31′)
Hoppar in tidigt i matchen då Rafael haft problem mot yttern McAnuff. Smalling gör det väldigt bra och lugnar ner det stora ”hålet” som varit på kanten. Inte riktigt lika vass i det offensiva spelet p.g.a. hans, låt oss säga, ”begränsade” bollkänsla. Försök till kvicka bolltoucher, skott och inlägg går inte riktigt vägen för Smalling med teknik som en typiskt brittisk köttarmittback. Men, han kom inte in för att förändra det offensiva spelet, utan för att rädda upp den blödande defensiven – vilket han skötte utmärkt.

Betyg: 7

Phil Jones (Inbytt 45′)
Ännu en spelare vars bollteknik hör hemma i Stoke. Fungerar utmärkt som mittback, defensiv mittfältare och även som högerback. Men när han försöker ta på sig ”Anderson-rollen” på mittfältet fungerar det inte lika bra. Försökte åtminstone och kom ibland framåt i planen, men när han skulle släppa ifrån sig bollen uppstod problemen. Gör ändå en godkänd match, men som jag tidigare fungerar inte ett tremanna-mittfält med Jones, Carrick och Fletcher – det lämnar de tre spelarna framför alldeles för ensamma.

Betyg: 6

Danny Welbeck (Inbytt 74′)
Hann inte göra något större väsen ifrån sig. Spelade för kort tid för att betygsättas.