Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

CL-motståndet: Real Madrid

Lotten bestämde tidigare idag att United ska möta Real Madrid i Champions Leagues åttondelsfinal. Onekligen en tuff lottning. Här följer information om motståndet och lite kommentarer kring lottningen.

Vi kan väl börja med Cristiano. Det är nämligen dags för United att möta Cristiano Ronaldo för första gången sedan 2003. Då var han en okänd parvel, men alltjämt väldigt bra. Ja, så pass bra att han några dribblingar senare skrev på för Manchester United.

I England gick det bra för Ronaldo, han gick från att vara en talang till att vara världens bästa spelare. Ronaldo var en av de främsta anledningarna till att United vann ligan tre år i rad, 2007-2009, och dessutom vann Champions League den där regniga natten i Moskva. Med United blev Ronaldo också världsmästare en gång, han vann FA-cupen en gång och ligacupen två gånger.

Ronaldo hade emellertid tröttnat på vädret i Manchester och när Real Madrid kastade 80 miljoner pund på Sir Alex Ferguson valde skotten att sälja sin bästa spelare, trots att han ett år tidigare sagt: “Skulle jag ingå ett avtal med den pöbeln? Absolut ingen chans. Jag skulle inte ens sälja ett virus till dem, det är ett nej.”

I Spanien har Ronaldo haft svårare att vinna titlar. Han vann förvisso ligan 2012 och cupen 2011, men det är allt. En relativt skral utdelning med andra ord. Mål har han dock gjort som aldrig förr – 169 mål på 169 matcher har det blivit, vilket kan jämföras med att han gjorde 118 mål på 292 matcher för United.

Det var lite frostiga förhållanden mellan United och Ronaldo när han lämnade men nu är allt glömt. Bitterheten över att han ville lämna United har ersatts av en tacksamhet för den tid vi fick låna honom. Idag är han en av de mest omsjungna spelarna på Uniteds läktare. När han återvänder till Old Trafford kommer han att göra det som en hjälte – även om vi självklart hoppas att han gör en usel match.

Pojken verkar vara olycklig i Madrid. Han verkar sakna United och han verkar sakna Ferguson. Och trots om att vi inte har en realistisk chans att värva honom så länge han har tid kvar på sitt kontrakt kommer vi att påminna honom om vad han missar, i någon form av förhoppning om att han ska återvända – på riktigt.

Real Madrid
Real Madrid behöver väl egentligen ingen närmare presentation. Laget har närmast ofattbara 32 ligatitlar och de har dessutom vunnit Europacupen obegripliga 9 gånger. Ja, och så har de en massa annat småkrafs i prisskåpet. Klubbens historia innehåller emellertid en hel del kontroverser. Den fascistiska kopplingen är förstås överlägset värst men vill man argumentera mot Real Madrid kan man även peka på kontroversiella spelaraffärer (Di Stefano), suspekt hanterande av pengar och åtskilliga matcher där man kan misstänka att domaren aktivt försökt vinna matchen åt klubben.

Säsongen 2012/13 har emellertid inte börjat alls lika bra. I ligan är man redan 13 poäng bakom Barcelona och det betyder i praktiken att man inte kan vinna, vilket förstås är en besvikelse för Real. Man har 6 poängtapp på 16 matcher och ligger för närvarande också bakom Atletico Madrid och parkerar därmed på tredje plats i tabellen.

I Champions League halkade man sig vidare utan att imponera. Man tog bara en poäng på två matcher mot Dortmund och man hade stora problem också mot Manchester city, även om det till slut blev fyra poäng mot vår stökiga granne.

Det är alltså en överkomlig motståndare vi ställs emot, även om Real Madrid är klara favoriter hos vadslagningsfirmorna.

Laget leds av Jose Mourinho, som, liksom Ronaldo, verkar tycka att livet är lite småtrist i Madrid. Jag tror att det är vattnet. På planen dominerar förstås Ronaldo men han har sällskap av många duktiga spelare.

Tidigare möten
Klubbarna har mötts i dubbelmöten fyra gånger tidigare, Real har gått segrande ur striden tre gånger medan United, tack vare Bill Foulkes mål, gick vidare 1968 då man som bekant också vann Europacupen.

Sedan Europacupen blev Champions League har lagen ställts emot varandra två gånger, 2000 och 2003, båda gångerna i kvartsfinal. Real vann, som framgår av resonemanget ovan, båda mötena. År 2000 segrade Real med 3-2 på Old Trafford (0-0 i första mötet i Madrid) sedan Redondo sprungit i cirklar runt stackars Henning Berg.

Tre år senare tog Real kommandot redan i hemmamatchen och vann med 3-1 efter dåligt målvaktsspel av Barthez. Returen på Old Trafford blev en klassiker – United vann med 4-3 – trots att det i princip aldrig var spännande. Ronaldo, den brasilianska Ronaldo, gjorde hattrick och hyllades med en stående ovation av en imponerad engelsk publik.

Vad de säger
Reaktionerna på lottningen har varit sparsamma. Förmodligen får vi lite fler kommentarer under morgondagens presskonferens. Sir Alex Ferguson kom endast med ett kort uttalande där han berättar att han ser fram emot att träffa Cristiano och att dricka vin med Mourinho: “Det är omgångens match. Det är en fantastisk möjlighet för våra fans att se Cristiano igen och också för mig att träffa Jose igen, jag behöver beställa lite gott vin!”

Rio Ferdinand gillade lottningen:

I övrigt fick vi nöja oss med trista och officiella kommentarer avsedda att inte säga någonting alls. Reals direktör Emilio Butragueno hade följande att säga:

“Det kommer att bli en rafflande upplevelse för alla. Manchester United är inte bara ett fantastiskt men en fantastisk organisation känd världen över. Vi är nöjda med det, vi har ett fantastiskt förhållande med dem men vi vet att det kommer att bli tufft. Sir Alex Ferguson har varit där mer än 25 år och han är en fantastisk manager. Han vet hur han ska få ut det bästa från sina spelare. De har toppspelare men vi är Real Madrid och vi ska göra vårt bästa.

“Jag är säker på att det blir en speciell match för Ronaldo. Han är ett fantastiskt proffs. Jag är säker på att han kommer att göra sitt bästa för att hjälpa oss att gå vidare. Det kommer att bli väldigt, väldigt speciellt för honom. Jag vet att [Mourinho och Ferguson] har ett fantastiskt förhållande.”

Medan Uniteds sekreterare John Alexander kontrade med följande kontroversiella uttalande:

“Det är mötet som alla ville se, men som ingen ville se, de ville spara det till senare i turneringen. Om historien har något som talar för oss är det att vår enda seger över Real Madrid i den här turneringen kom det året vi vann finalen på Wembley.”

Matchdatum
Den första matchen spelas i Madrid, onsdagen den 13 februari. Returen på Old Trafford spelas tisdagen den 5 mars. Båda matcherna självklart med avspark 20.45.

Om du vill se returmötet på plats kan du beställa din resa här »

Källor: Bbc.co.uk, Wikipedia, Manutd.com, Uefa.com