Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Tottenham – Manchester United

United reser under söndagen till London för att gästa ligafyran Tottenham i den 23:e omgången av Premier League. Ferguson roterade hela tio spelare från förra helgens omgång till onsdagens omspel i FA-cupen, vilket förhoppningsvis renderar i att man kan ställa upp med en utvilad startelva imorgon.

Manchester United

Manchester United

Skador: Fletcher
Tveksamma: Evans, Vidic, Young
Position: 1 | 18-1-3 | 56-29 | 55
Form (PL): VOVVVV (senaste matchen sist)
Disciplin (PL): 36 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Van Persie 17

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Smalling, Ferdinand, Evra
Valencia, Cleverley, Carrick, Kagawa
Rooney
Van Persie

Under veckans omspelsmatch i FA-cupen lyckades United med konststycket att ta sig vidare utan att belasta alltför många av sina främsta nyckelspelare. Wayne Rooney var ett av undantagen, men han gör ju som bekant bäst ifrån sig om han får spela sig i form. Lagets form har varit stabil på senare tid och om vi ska hitta den senaste förlusten får vi leta oss tillbaka till mitten av november.

Morgondagens motståndare är emellertid ett av lagen som United har förlorat mot under säsongen. 2-3-förlusten mot Spurs i slutet av september är den enda plumpen i hemmaprotokollet för United. För att inte hamna i allt för negativa tankebanor väljer vi istället att minnas det fina spelet från den andra halvleken som sånär ledde till en sedvanlig vändning (då menar jag inte bara i årets PL utan även mot Spurs). Förhoppningsvis får vi se ett revanschsuget United äntra gräsmattan på White Hart Lane imorgon eftermiddag.

Fergie säger att alla utom Evans är tillgängliga och elvan är som alltid svår att tippa. Jag har dock svårt att se hur anfallet, det centrala mittfältet och ytterbacksplatserna skulle kunna mönstras på ett annorlunda sätt.

Tottenham

Tottenham

Skador: Gallas, Kaboul, Ranieri
Tveksamma:
Position: 4 | 22 | 12-4-6 | 39-27
Form (PL): VOVVVO
Disciplin (PL): 32 GK, 2 RK
Bästa målskytt (PL): Defoe 10

Möjlig startelva

Lloris
Walker, Dawson, Vertonghen, Assou-Ekotto
Lennon, Sandro, Dembele, Bale
Defoe, Adebayor

United ställs mot ett Spurs med en gedigen formkurva. Den senaste förlusten kom i bortamötet med Everton i början av december och därefter har man till övervägande del segrar i protokollet. Ett undantag kom dock senast då man inte lyckades få hål på jumbon QPR och mötet slutade 0-0.

Man återfinns på en fjärde plats i tabellen och har häng på Chelsea som bara ligger en poäng före, om än med en match mindre spelad. Utgångsläget inför våren ser alltså riktigt bra ut för Tottenham som många år tycks prenumerera på fjärdeplatsen i PL. En tredjeplats samt, kanske mest av allt, möjligheten att placera sig som bästa Londonlag skulle glädja supportrarna och finns inom klart räckhåll.

Tottenham har alltså väldigt mycket att spela för och det tillsammans med en helt okej formkurva gör att uppgiften ska tas på största allvar. Mötena klubbarna emellan har under de senaste tio åren många gånger varit målrika historier och en underhållande match är med stor säkerhet att vänta. Matchen i matchen mellan Lennon och Evra är också värt att ägna ett extra öga åt. Fransmannen brukar ha problem med den snabbe yttern och har således dubbel revansch att utkräva.

Historik

United mot Tottenham

Totalt: 177 | 84-46-47 | 286-230
Ligan: 151 | 76-39-36 | 250-190
White Hart Lane: 85 | 25-29-31 | 109-139
Sista sex: VVOVVF
Sista sex på White Hart Lane: VOOVOV


2012-09-29 PL United – Tottenham 2-3
2012-03-04 PL Tottenham – United 1-3
2011-08-22 PL United – Tottenham 3-0

Om vi tittar på det totala antalet möten lagen emellan. Också på White Hart Lane talar statistiken för United, även om det är mycket jämnare där. Spurs vann dock det senaste mötet, då man bröt sin segerlösa svit Old Trafford sedan 1989. Då lämnade Uniteds första halvlek mycket i övrigt att önska medan den andra var allt som den första inte var. Vertonghen, Bale och Dempsey nätade för Tottenham den gången medan Nani och Kagawa satte Uniteds kassar.

Tottenham Hotspur – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: White Hart Lane, London
Tid: Söndag 20 januari 17.00
Domare: Chris Foy
Odds: United 2,30 | Tottenham 2,90 | oavgjort 3,40
TV: Viasat Fotboll (HD)