Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United-Reading

Efter ett minst sagt olyckligt uttåg ur Champions League och en svag prestation mot Chelsea i FA-cupen är det återigen dags för ligaspel. Det är Reading som kommer till Old Trafford, laget ligger näst sist i tabellen och har nyligen sparkat tränaren Brian McDermott. 12 poängs försprång för United med 10 matcher kvar, ytterligare tre poäng på lördag och det blir väligt tufft för City att komma ikapp, City som själva har en tuff bortamatch mot Everton.

Manchester United

Manchester United

Skador: Fletcher, Scholes
Tveksamma: Jones, Nani
Position: 1 | 28 | 23-2-3 | 68-31 | 71
Form (PL): OVVVVV
Disciplin (PL): 43 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Van Persie [19]

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Evans, Vidic, Evra
Carrick, Giggs
Valencia, Rooney, Kagawa
Van Persie

Det är svårt att avgöra hur formen ser ut för Uniteds del. En imponerande 4-0 seger över Norwich följdes upp av en spelmässigt väldigt bra prestation mot Real Madrid. Sedan var det FA-cupmötet mot Chelsea, där man tidigt tog ledningen med 2-0. Den andra halvleken var dock en av säsongens absolut svagaste, inte bara för att man tappar ledningen, man fick knappt ihop ett anfall och blev utspelade. Fysiskt går det inte att skylla på Madrid-matchen, då den spelades hela fem dagar innan. Men psykiskt kan det mycket väl ha suttit sitt spår. Det är inte alls likt United, som i vanliga fall klarat av att spela av en sådan match, men när Chelsea gör sitt första mål tappar man allt. Reading krigar för överlevnad, men är enligt mig Premier Leagues svagaste lag. Men frågan är hur United efter detta reagerar på ett tidigt baklängesmål; klarar man av att hantera det lika bra som tidigare under säsongen?

Det ska samtidigt sägas att United kanske är Europas mentalt starkaste lag, där Ferguson har en del erfarenhet. Skadeläget ser fortsatt bra ut, Fletcher och Scholes saknas men Phil Jones kan eventuellt vara tillbaka efter skada. Nani klev av senast mot Chelsea och är därmed ett frågetecken till på lördag. Cleverley stod för sin sämsta prestation i Unitedtröjan senast mot Chelsea, får han fortsatt förtroende eller tar Giggs, som imponerade stort mot Real Madrid, en plats på mittfältet? Van Persie började på bänken senast och lär starta. Valencias form har tyvärr varit fruktansvärd, men ska det släppa någon gång känns detta som ett bra tillfälle.

Reading

Reading

Skador: McCarthy, Guthrie, Roberts, Federici, Kebe
Avstängda: Pogrebnyak
Position: 19 | 29 | 5-8-16 | 35-56 | 23
Form (PL): OVFFFF
Disciplin (PL): 35 GK, 1 RK
Bästa målskytt (PL): Le Fondre [10]

Möjlig startelva

Taylor
Kelly, Pearce, Mariappa, Harte
Robson-Kanu, Leigertwood, Akpan, McAnuff
Hunt, Le Fondre

Reading ligger på 19:e plats i Premier League och krigar på för att hålla sig kvar. Efter en starkt period i januari har det gått sämre den senaste tiden, fyra raka förluster i ligaspel samtidigt som man åkte ut mot United i FA-cupen. Senaste tidens resultat innebar att Brian McDermott som tagit upp laget fick sparken. Även assisterande tränaren Nigel Gibbs fick lämna, det är istället akademiansvarige Eamonn Dolan som hoppar in som tillfällig manager. Det är inte mycket som talar för Reading, förutom den svaga formen och sparkad tränare har man även ligans svagaste bortafacit då man bara tagit 5 poäng på 14 matcher.

Reading med ett lag dominerat av britter och irländare är samtidigt inget lag man kör över. Krigarinställningen från Championship är något man behållit och levt på, det har resulterat i ett par otroliga vändningar under säsongen. Men frågan är om vilja räcker för att överraska på Old Trafford. Inte heller skadeläget ser särskilt lovande ut, båda målvakterna Federici och McCarthy är skadade vilket innebär att tredjemålvakten Taylor startar. Även Kebe, Roberts och mittfältaren Guthrie befinner sig på skadelistan, samtidigt som anfallaren Pavel Pogrebnyak är avstängd.

Historik

United mot Reading

Totalt: 18 | 10-7-1 | 36-19
Ligan: 5 | 3-2-0 | 10-6
Hemmastatistik: 8 | 5-3-0 | 16-7
Sista sex: OVOVVV
Sista sex på Old Trafford: VVVOOV


2008-01-19 PL Reading – United 0-2
2012-12-01 PL Reading – United 3-4
2011-08-22 FA United – Reading 2-1

Lagen har möts 18 gånger och mest noterbart är väl det faktum att Reading endast vunnit en gång (omspel i FA-cupen 1927, men det visste ni väl redan). Anledningen till det låga antalet matcher mellan lagen beror på att Reading hållt till i de lägre divisionerna, det var inte förrän säsongen 2006/2007 man möttes för första gången i ligaspel.

Lagen har mötts två gånger denna säsong, ligamatchen borta på Madejski Stadium och i FA-cupen på Old Trafford. Mötet på Madejski innehöll nog de galnaste 26 minutrarna jag sett, då det blev hela 7 mål mellan matchminut 8 och 34, efter det blev det inga mer mål och matchen slutade 4-3 till United. Man vann även FA-cupmötet i februari, denna gång med lugnare siffror, 2-1 efter mål av Nani och Chicharito.

Manchester United – Reading

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Lördag 16 mars 18.30
Domare: Mark Clattenburg
Odds: United 1,16 | Reading 19,00 | oavgjort 9,00
TV: Viasat Fotboll (HD)