Matchrapport: Man Utd-Reading 1-0

I och med Citys förlust mot Everton hade United chansen att utöka ligaledningen med 15 poäng, en chans man lyckades utnyttjade. Rooney gav United ledningen i den 21:a minuten efter ett snyggt förarbete av Ferdinand som drivit upp bollen från egen planhalva. Det visade sig även bli matchens enda mål. United kunde, utan att imponera, spela av matchen och ta tre poäng – 15 poängs försprång är ett faktum.

Första halvlek

En trögstartad match, mycket bollrullande utan att egentligen komma någonstans. Efter en kvart uppstår första målchansen när Ferdinand slår en 40-50 meters crossboll till Young på vänsterkanten, som i sin tur bryter in i planen men avslutar utanför. I den 21:a minuten kommer matchens enda mål, det är Ferdinand som driver bollen framåt, chippar sig snyggt förbi mittfältaren Leigertwood, och får fram bollen till Rooney. Rooney tar emot bollen, får iväg ett skott som tar på backen Pearce, vilket gör att bollbanan ändras och går över Taylor i mål.

Efter målet är det United som kontrollerar spelet, man håller bollen men skapar inga riktiga målchanser. I Readingmålet stod tredjemålvakten Stuart Taylor på grund av skador, både Rooney och Van Persie försökte utnyttja den svaga punkten med ett par långskott, men lyckades inte ordentligt för att testa Taylor. När Reading går framåt är det genom kontringar, där man spelar upp bollen på Hunt som agerar target samtidigt som McAnuff, McCleary och Robson-Kanu försöker fylla på. Men United har tillräckligt många spelare bakåt för att avvärja, Robson-Kanu skapar Readings enda målchans med ett långskott som går strax utanför stolpen.

Andra halvlek:

Redan en minut efter halvtidsvila skapar Reading en hörna, som slås in i ett grötigt Unitedstraffområde. Man får inte iväg bollen, istället drar Vidic ner Readingbacken Mariappa som tillsammans med övriga medspelare skriker efter straff, men domaren väljer att fria. Tillfälliga Readingtränaren Eamonn Dolan uttryckte efter matchen sitt missnöje över den uteblivna straffen, ser man på reprisen hade det lika gärna kunnat varit straff. Samtidigt är det verkligen ingen solklar straffsituation.

Liksom den första halvleken skapas inga kvalificerade målchanser åt något av hållen. United är nöjda med matchens utveckling och ser ut att vilja spela av matchen istället för att gå framåt för ett andra mål. Det dröjer till den 62:a minuten när Rooney fixar en frispark i hyfsat farligt läge. Rooney och Van Persie står vid bollen, den förstnämnda hoppar över bollen och holländaren får iväg ett hårt skott, men Taylor i mål lyckas rädda och styr iväg frisparken.

Trots att man bara leder med ett mål kändes en kvittering aldrig nära, man gav inte bortalaget något utrymme för en slutforcering. Det var istället United som hade ett par målchanser på slutet. Först på en hörnvariant som sätts igång av Giggs, som till slut får tillbaka bollen i straffområdet, inspelet tar på en motståndarback som styr bollen mot eget mål, vilket tvingar Taylor till en reflexräddning. Welbeck spelar vid ett senare anfall tillbaka till bollen till Rooney som får ett bra skottläge, något han inte lyckas utnyttja. Sedan fick Van Persie, som fortfarande befinner sig i en liten formsvacka, sin chans när han slänger sig och drar till på volley – men bollen går över. Reading försöker med en långboll i slutet, men United får till slut iväg bollen och tar sin sjätte raka seger i ligaspel.

Tankar efter matchen:

Framåt var det inte den vackraste eller bästa prestationen från Uniteds sida, men man gjorde ett mål som hela tiden såg ut att vara tillräckligt för att vinna matchen. Detta berodde på den stabila insatsen defensivt, där man inte ger motståndarna några som helst utrymmen att anfalla, Reading fick faktiskt inte iväg ett enda skott på mål. Som flera gånger tidigare under säsongen så beskriver ordet kontrollerat Uniteds insats. Det är just det som skiljer United från City, förmågan att kunna vinna matcher utan att egentligen spela bra. Det här var inte en match där man behövde göra två eller tre mål, när man insett det spelar man istället säkert, det finns ingen anledning att riskera att gå bort sig med för många spelare vid anfallen.

Den som kanske utmärkte sig mest i försvaret var Rio Ferdinand, som förutom framspelningen (första assisten sedan september 2007 mot Birmingham) vann bollar och fortsätter lösa pressade situationer med ett lugn, vilket är en väldigt viktig del av Uniteds kontrollerande spel och bollinehav. Ferguson bekräftade efter matchen att Rio kommer ansluta till landslaget, frågan är hur det påverkar hans fortsatta Unitedkarriär. Han har fortfarande inte förnyat sitt kontrakt som går ut i sommar. Rio har haft en riktigt bra säsong, mycket tack vare att han hållt sig skadefri, detta i sin tur tack vare lagom mycket matchande och regelbunden vila. Han är ändå 34 år, om han dessutom ska representera England vid sidan om United kan det bli ett problem. Ferguson är inte alls nöjd över detta, något man märkte på presskonferensen innan matchen på frågor om Hodgsons beslut att ta tillbaka Rio i landslaget.

Oddset på United att vinna Premier League är just nu 1,002 på Bet365. För er som inte tippar: det är väldigt nära. Men det kanske ni redan visste.

Man Utd: De Gea; Smalling, Ferdinand, Vidic, Buttner; Anderson (Kagawa 85′), Giggs; Young (Carrick 74′), Rooney, Welbeck; Van Persie

Ovanvända avbytare: Lindegaard, Evans, Valencia, Powell, Chicharito

Reading: Taylor; Kelly (Morrison 88′), Mariappa, Pearce, Shorey; Karacan, Leigertwood; McAnuff, McCleary, Robson-Kanu (Le Fondre 70′); Hunt (Blackman 70′)

Oanvända avbytare: McCarthy, Gunter, Harte, Akpan

Domare: Lee Mason
Publik: 75,605


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS