Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Benitez förbereder ursäkterna

På annandag påsk möts Chelsea och Manchester United i FA-cupen. Chelsea har hemmamatch. Två dagar tidigare spelar de båda lagen ligamatcher. Helt klart orättvist – tycker i alla fall Chelseas manager Rafael Benitez.

Vi minns ju Benitez mest för hans utspel om diverse fakta 2009. Då ledde Liverpool ligan. Några fakta senare hade United vunnit ett gäng matcher medan Liverpool inte vann lika många. United vann ligan. Ett år senare slutade Liverpool sjua i ligan. Benitez fick tyvärr sparken och vi trodde att vi hade sett det sista av spanjoren.

Några år och en märklig utveckling senare är Benitez emellertid interimsmanager för Chelsea. Hans lag klarade 2-2 på Old Trafford och ordnade ett omspel på hemmaplan. Frid och fröjd? Nej, omspelet hamnade minsann på fel dag, bara två dagar efter en ligamatch. United har förvisso också en ligamatch två dagar innan cupmatchen (att United lirar ett par timmar tidigare på lördagen kan vi kvitta mot att United måste resa ett par timmar på måndagen) vilket man kan tycka borde göra det hela rättvist. Icke så enligt Benitez, som menar att Chelseas ligamatch är viktigare än Uniteds ligamatch.

”Fysiologiskt är det omöjligt,” sa Benitez. ”Dagen efter en match känner du dig riktigt trött men två dagar efteråt känner du dig ännu tröttare. Det är verkligheten. Den andra dagen kommer att vara riktigt tuff för alla.

”Vi kan inte spela två olika lag. Jag försöker att hålla nivån. Skillnaden är att de är 15 poäng före, så kanske de kan säga: ’Ok, vi gör det och ser vad som händer.’ Vi kan inte göra det. Vi måste hitta ett väldigt konkurrensmässigt lag mot Sunderland, med den andra matchen i våra huvuden eftersom vi inte kan glömma att vi bara har 48 timmar.

”Jag vill inte använda det här som en ursäkt eftersom folk säger: ’Oh, han hittar på ursäkter.’ Nej. Realiteten är att på grund av deras position i tabellen har de en fördel och de kommer inte att ha en annan tävling, de är inte i Champions League. För de är det klart, prioriteten är FA-cupen.

”Vi måste ta ut ett lag som kan slå Southampton. Men om jag inte tar ut, till exempel, Ashley Cole, om jag säger Cole eller Bertrand, om vi förlorar säger folk: ’Varför tog du inte ut Cole?’ Om du vinner säger ingen någonting. Men sedan om vi förlorar mot United kommer någon att säga: ’Du kan inte göra det ena eller det andra.’ Du måste förstå att vi har massor av information och, också, det är inte enkelt att fatta beslut eftersom det är omöjligt att vara i bästa skick för den andra matchen.

”I fyra månader har vi spelat en match var tredje eller fjärde dag mer eller mindre. Vi vet hur vi ska hantera det, men två dagar? Det är omöjligt att ha fräscha ben om du spelar de 90 minuterna mot Southampton.

”Vi har två dagar före Kazan så det kommer att bli den tredje dagen. Fyra dagar är bra, tre dagar är väldigt nära. Med den informationen vi har, några spelare är lite trötta. Men två dagar kommer att vara omöjligt.

”När vi spelade två matcher på tre dagar i julas kunde lagen inte hantera intensiteten i den andra matchen och du kunde slå dem enkelt genom att byta spelare. När du har en bra trupp kan du hantera [spelarna], det andra laget är fysiskt under sin nivå. Ibland spelar du inte på hundra procent och fortfarande kan du vinna eftersom du är bättre än det andra laget. Det beror på varje spelare, varje position och också motståndaren.”

Jo, Benitez har en del poänger. Om vi börjar bakifrån så är det ju alldeles uppenbart att julperioden tjänade Chelsea väl med ett antal enkla segrar för att motståndarna inte var tillräckligt utvilade. Ta till exempel deras 8-0-seger mot Aston Villa då Villa bara hade vilat åtta dagar innan matchen. Chelsea vann sedan med 1-0 i Norwich och därefter med 2-1 borta mot Everton efter underläge 1-0, i allra högsta grad enkla segrar. Ännu enklare blev det förstås i hemmamatchen mot tröttkörda Queens Park Rangers – ligans sämsta lag – efter nyår. När jag tittar i statistiken står det att QPR vann den matchen med 1-0. Helt klart en enkel seger för Chelsea.

Jaja, klart är ju i alla fall att Benitez inte kommer med några ursäkter. Det är minsann fakta han pratar. Icke-ursäkterna inkluderade för övrigt fyra (4) stycken ”omöjligt”. Helt klart förtroendeingivande. Annars väntar jag mest på presskonferensen där Ryan Bertrand tackar Benitez för det stora förtroendet.


Källa: Guardian.co.uk