Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Stoke-Man Utd 0-2

Efter en tung period släppte det äntligen för United. Det kändes rätt redan från stunden den intressanta startelvan släpptes, när matchen väl börjat tog det inte lång tid innan Carrick gav United ledningen. Man kontrollerade matchen och Stoke var aldrig nära en kvittering. Van Persie fixade sedan en straff som han själv tog hand om, mål och 2-0 blev även slutresultatet på Britannia.

Startelvan släpptes, men det var svårt att avgöra hur laget skulle ställa upp vad gällde positioner och formation. Rooney placerades på innermittfältet tillsammans med Carrick, Valencia fick fortsatt förtroende trots sin svaga form och längst fram fanns både Van Persie och Chicharito.

Första halvlek

Det tog inte lång tid innan United, i blåa tröjor för dagen, tog ledningen. En hörnsituation där bollen till slut dimper ner framför Carrick som med tårna (bokstavligen) får iväg bollen, som sakta går förbi Begovic intill den bortre stolpen. Uniteds mittfältsspel senast mot City var väldigt svagt, men genom spelskickliga Carrick och Rooney på mitten kunde man kontrollera spelet under den första halvleken. Kort efter målet hittade de varandra med ett snyggt samspel, som leder till skottläge för Rooney, men Begovic kunde styra undan bollen.

Man fortsatte hålla i bollen, samtidigt som Stoke-publiken blev alltmer frustrerad. Stoke som bara tagit en poäng de senaste sex matcherna, visade bristande självförtroende när man försökte gå framåt. Vanligtvis är det livsfarligt att ge bort frisparkar, hörnor och inkast mot Stoke, men inte ens här var man nära att kvittera. En halvlek med få målchanser avslutades med Rooneys frispark som gick strax utanför.

Andra halvlek

Halvleken liknar den första, United styr spelet men är nöjda med ledningen och anfaller därför inte med för mycket män framåt. I ett pressat läge vid egen kortlinje spelar man sig lugnt och snyggt ur situationen, framåt till Chicharito och sedan vidare till Van Persie som skjuter utanför ur dålig vinkel. 20 minuter in i andra halvlek hamnar Van Persie i samma vinkel igen, men istället för att avsluta skottfintar han och tar med sig bollen inåt i plan, men blir fälld av Andy Wilkinson – straff.

Van Persie, som gått mållös i två månader, tar hand om straffen själv. Han placerar den till vänster om Begovic, som slänger sig åt rätt håll, men det räcker inte för att rädda den. Lättnaden och glädjen för Van Persie är enorm som impulsivt springer till Ferguson och kramar om honom. Härliga scener, när även resterande spelare kommer till bänken och firar tillsammans. Publiken på Britannia går från frustrerade till uppgivna. Ett par halvchanser uppstår på fasta situationer, men man var egentligen aldrig nära en reducering. När domaren presenterar 3 minuters tilläggstid har Stokefansen redan gått. Kanske gått ”home to shag your sister” som Unitedfansen så fint sjöng.

Tankar efter matchen

En stark och stabil laginsats, mot ett ovanligt svagt Stoke. Trots att hemmalaget var ur form, räknar man aldrig bortamötet på Britannia som tre enkla poäng. Men idag såg det faktiskt enklare ut än någonsin. Stoke kändes väldigt ofarliga framåt, men samtidigt måste man ge cred till försvaret som fortsätter se väldigt stabilt ut. Under De Geas första säsong blev hand mosad mot lag som Stoke, där fysiska lag utnyttjade detta vid fasta situationer. Men idag var man inte ens orolig över detta, det visar hur De Gea har vuxit till sig och förbättrat spelet i luftrummet sedan han kom till United.

Rooney blev utsedd till matchens lirare – som central mittfältare. Han har helt klart kvaliteterna och mentaliteten som passar en innermittfältare. Förutom ett par slarviga felpassningar såg han naturlig ut i den rollen, kanske är det där hans framtid ligger? Med Welbeck, Chicharito och Van Persie har man redan tre fantastiska anfallare. Ferguson har mer och mer gått över till en 4-2-3-1 formation och då finns endast en riktig anfallsposition. Detta har gjort att Rooney fått spela i rollen bakom Van Persie, Welbeck på vänsterkanten och Chicharito fått väldigt begränsad speltid. Ska man behålla dessa fyra anfallare, talar det mesta för att Rooney flyttas ner till just mittfältet. Vi kan nästan räkna bort tre innermittfältare (Fletcher, Scholes och Anderson) till nästa säsong, så det kanske är på mittfältet Rooney behövs som mest.

Nu är det nära #20.

Man Utd: De Gea; Jones, Ferdinand, Vidic, Evra; Valencia, Carrick, Rooney, Kagawa; Chicharito, Van Persie (Welbeck 77′)

Oanvända avbytare: Lindegaard, Evans, Smalling, Buttner, Giggs, Cleverley

Stoke: Begovic; Cameron (Jerome 71′), Huth, Shawcross, Wilkinson; Whelan, N’Zonzi; Shotton, Adam, Walters (Owen 77′); Jones (Crouch 84′)

Domare: Jon Moss
Publik: 27,191