Inför: Arsenal – Manchester United

De tjugofaldiga mästarna Manchester United gästar Emirates och Arsenal på söndagseftermiddagen. Efter det traditionsenliga mottagandet i form av en guard of honour väntar en tuff uppgift för de nyblivna mästarna mot ett hungrigt Arsenal, jagandes en CL-plats.

Manchester United

Manchester United

Skador: Fletcher, Scholes, Young
Tveksamma: Vidic, Smalling
Position: 1 | 34 | 27-3-4 | 78-35 | 84
Form (PL): VVFVOV (senaste matchen sist)
Disciplin (PL): 49 GK, 0 RK
Bästa målskytt (PL): Van Persie [23]

Möjlig startelva

Lindegaard
Rafael, Smalling, Evans, Büttner
Nani, Jones, Cleverley, Welbeck
Chicharito, van Persie

Ligan är säkrad även i teorin och nu kan spelarna skaka av sig pressen de normalt lever under och bara spela ut under de återstående omgångarna. Sir Alex har talat om att slå Chelseas poängrekord på 95 pinnar samt om att respektera de lag som slåss om att säkra en plats i nästa säsongs Champions League. Han lovar att United ska mönstra ett starkt lag under de avslutande matcherna. Att reda ut vad detta innebär är inte helt lätt då även ett United tvunget att vinna roterar ganska friskt på många positioner.

Nevertheless tror jag att Fergie kommer passa på att ge förtroendet till spelare som är i behov av speltid för att känna sig nöjda eller som är i starkt behov av att visa upp sitt kunnande. Chicharito, Büttner och Lindegaard faller in under den här kategorin (Chicha under den första delen och de andra under den senare). Spelare som Cleverley och Smalling (om han är fit dvs) behöver också dem all speltid de kan få för att upprätthålla utvecklingskurvan. Jones känns som en spelare som väldigt ogärna står vid sidan och han borde också vara involverad på något sätt (läs: på någon position). Slutligen lär Nani vilja spela upp sitt värde inför sommaren.

Även om undertecknad tror på en relativt b-betonad uppställning så är det inte nödvändigtvis ett minus gentemot att spela med ett mer ordinarie lag. Jag är av uppfattningen att inställning slår klass och spelsugna spelare som dessutom kanske känner att de har någonting kvar att bevisa torde ha en betydligt bättre sådan än de rutinerade kuggarna i lagbygget.

RvP:s vara eller icke vara i den här matchen kan diskuteras i all oändlighet och förtjänar ett kapitel för sig. Jag är dock ganska säker på att han kommer att få speltid i någon mån. Hade året varit, säg 2004, så hade Fergie tveklöst sett det här läget som en möjlighet att reta gallfeber på Arsenal i allmänhet och Wenger i synnerhet. Emellertid så är rivaliteten lagen – och kanske framförallt coacherna – emellan inte vad den har varit och just därför är det oklart huruvida den forne Arsenalkaptenen startar eller ej. Jag – och säkert många med mig – skulle dock tycka att det vore häftigt att se honom applåderas av sina forna lagkamrater och han får en plats bredvid Chicharito i min elva (även om jag egentligen skulle vilja se Welbeck få chansen i en central roll).

Ingen har väl undgått att den spännande ynglingen Adnan Januzaj tilldelades tröja nr 44 häromdagen och kanske kan han få känna på ett inhopp. Någon form av speltid lär det i alla fall bli för 18-åringen under de matcher som återstår.

Arsenal

Arsenal

Skador: Miyaichi, Fabianski, Diaby
Tveksamma: Arteta
Position: 3 | 34 | 18-9-7 | 65-35
Form (PL): VVVVOV (senaste matchen sist)
Disciplin (PL): 38 GK, 3 RK
Bästa målskytt (PL): Cazorla [12]

Möjlig startelva

Szczesny
Sagna, Mertesacker, Koscielny, Monreal
Arteta, Ramsey, Rosicky
Walcott, Giroud, Cazorla

För motståndet står ett formstarkt Arsenal som inte har förlorat sedan derbyt mot Spurs den 3:e mars och huserar för närvarande på tredje plats i tabellen. Bakom sig har man dock Chelsea och Spurs hack i häl, båda med en match mindre spelad. Jakten på de två sista CL-platserna blir högst troligt jämn enda in i slutet och Arsenal är nog mer eller mindre piskat att vinna imorgon om man vill fortsätta att hålla båda sina lokalkonkurrenter bakom sig. Av de tre lagen är det dock Chelsea som har det tuffaste schemat framför sig då de på kort tid ställs mot både Englands bästa fotbollslag och Spurs.

På skadelistan återfinns Miyachi, Fabianski och Diaby. Dessutom är Artetas medverkan något osäker, men det ska nog mycket till för att spanjoren inte skall starta i en så pass viktigt match för Arsenal. Lagets bästa målskytt hittills är Cazorla som också var den som satte dit sitt lags tröstmål på stopptid under höstens möte lagen emellan.

Vi noterar vidare att Gunners är Premier Leagues näst – bakom mästarna förstås – mest produktiva lag på hemmaplan. 42 mål har det blivit hittills på Emirates även om poängskörden (blott 34/63 poäng tagna poäng) inte riktigt håller samma höga standard. Uniteds är bäst i ligan på att göra mål även på bortagräs och det är inte omöjligt att vi får se en målrik tillika underhållande match imorgon kväll.

Historik

Man United mot Arsenal

Totalt: 215 | 91-46-78 | 332-305
Ligan: 187 | 78-42-67 | 288-261
På bortaplan: 101 | 27-17-57 | 109-139
Sista sex: VVFVVV
Sista sex på Emirates: OVVFFV

2012-11-03 PL Manchester United – Arsenal 2-1
2012-01-22 PL Arsenal – Manchester United 1-2
2011-08-28 PL Manchester United – Arsenal 8-2

United har mött Arsenal i tävlingssammanhang hela 215 gånger genom historien och det första mötet, då under namnet Newton Heat förstås – skedde redan 1894 med 3-3 som slutresultat. Även om United har skaffat sig plusstatistik under de många mötena sedan dess så har Arsenal en ganska övertygande statistik på hemmaplan, med 57 vinster på 101 möten.

Många jämna och spännande matcher spelades mellan lagen under de år på 2000-talet då Arsenal hade sin senaste topp. På senare år har United dock haft mycket lättare för Arsenal och med sig från de senaste tio mötena har man åtta vinster, en oavgjort och en förlust i bagaget. Vi minns särskilt en härligt augustidag 2011 när United totalt förödmjukade Gunners med 8-2 på Old Trafford.

I säsongens första möte lagen emellan satte van Persie sitt tionde mål för säsongen mot sin forna klubb. Innan Cazorlas mål på övertid hade Evra hunnit sätta 2-0 och Rooney missat en straff.

Arsenal – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: Emirates, London
Tid: Söndag 28 april 17.00
Domare: Phil Dowd
Odds: United 3,25 | Tottenham 2,10 | oavgjort 3,50
TV: Viasat Fotboll (HD)


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS