Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Allt tyder på att David Moyes tar över

Tidernas bästa manager, Sir Alex Ferguson, meddelade på onsdagen att han slutar som manager när den här säsongen är över. Jobbet att ersätta Ferguson är förmodligen det svåraste som finns inom fotbollen och i princip allt tyder nu på att jobbet kommer att gå till Evertons manager David Moyes. Det förväntas gå fort och det är mycket möjligt att Moyes presenteras som ny manager för United inom 24 timmar och alldeles säkert innan Uniteds match mot Swansea på söndag.

Spekulationerna om vem som ska ersätta Ferguson har i praktiken pågått sedan 2002, då han ursprungligen hade tänkt gå i pension. Då tyder det mesta på att Sven-Göran Eriksson faktiskt var klar för United (ett beslut som ska ha påverkat att Ferguson till slut ändrade sig den gången), en annan kandidat då var Martin O’Neill. Tiderna förändras emellertid och varken Eriksson eller O’Neill har varit aktuella den här gången. När Ferguson nu meddelade sin avsikt att sluta gick spekulationerna förstås i högvarv. Jose Mourinho framstod först som favorit men det svängde snabbt till David Moyes fördel. Dortmunds Jurgen Klopp och Ole Gunnar Solskjaer nämndes som outsiders medan den enda övriga riktigt rimliga kandidaten Pep Guardiola inte var aktuell då han ju precis skrivit på för Bayern München.

Att det nu verkar bli David Moyes och att det förväntas bli officiellt inom kort är i stort sett all engelsk media överens om. The Times skriver att Moyes kommer att utnämnas till manager för United inom 24 timmar. The Telegraph, som anser sig vara först med nyheten om att Ferguson skulle sluta, skriver också att det är klart med Moyes och att det kommer annonseras inom 24 timmar. The Independent skriver att det blir klart den här veckan och Sky Sports gick tidigt ut med att det skulle bli Moyes.

David Moyes

David Moyes kommer precis som Sir Alex Ferguson från Glasgow i Skottland. Moyes föddes den 25 april 1963 och fyllde alltså 50 år för någon vecka sedan.

Moyes hade en lång karriär som spelare, primärt som mittback, och hann totalt med över 500 ligamatcher. Han inledde karriären i Celtic och var med och vann den skotska ligan 1982. Han lyckades dock aldrig bli riktigt ordinarie och skulle fortsätta karriären på lite lägre nivå, i Cambridge, Bristol City, Shrewsbury, Dunfermline och Hamilton Academica innan han avslutade spelarkarriären med en längre period i Preston North End.

Moyes hade parallellt med spelarkarriären förberett sig för en framtid som manager och när han la skorna på hyllan hade han arbetat sig upp till rollen som manager för Preston. I sin första säsong som manager i Preston lyckades han rädda laget kvar i tredjedivisionen och två säsonger senare vann hans Preston tredjedivisionen. Han var aktuell för rollen som Fergusons assisterande manager i United då Brian Kidd slutade 1998 men så blev det inte. Istället tog han Preston till, ett till slut misslyckat, playoff till Premier League.

Hans nästa steg i karriären var då han 2002 tog över som manager för Everton, en roll som han har haft tills nu. Efter en skakig inledning i Everton där dåliga säsonger byttes mot bättre har han med små resurser lyckats etablera Everton som ett stabilt lag på den övre halvan utan att riktigt lyckas utmana topplagen.

Och nu verkar så Moyes nästa steg vara att ta över Manchester United. Onekligen en stor uppgift.

Mer följer…