Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

David Gill om att Ferguson slutar

David Gill lämnar som bekant Manchester United i sommar för att ersättas av Ed Woodward. Gills sista beslut som VD blev också det största, nämligen att bestämma vem som ska ersätta Sir Alex Ferguson. På onsdagen intervjuades Gill av MUTV och blev därmed den enda centrala figuren i dagens United att under onsdagen uttala sig ordentligt om att Ferguson nu lämnar klubben.

”Det är en enorm dag för managern, för klubben, alla fansen och fotbollsvärlden. Det finns en ton av sorg då en fantastisk, fantastisk manager – vars like vi aldrig kommer att se igen enligt min åsikt – kliver ner efter en väldigt framgångsrik säsong och väldigt framgångsrika 26 år, sa Gill till MUTV.

Varför nu?

”Jag tror att han antydde det i sitt uttalande om att prata med sin familj och också den framgång han haft det sista året men när den rätta tiden? […] Jag tror att han ville gå ut som en segrare och vem kan klandra honom för det? Han förtjänar det efter alla prestationer över de 26 åren. […] Det var också viktigt att han kände att det var av personliga skäl men också att klubben är i bra form vad gäller truppen och andra aspekter.”

Fergusons beslut

”Uppenbart är det Alex beslut och det har varit klart under många år […] att Alex kommer att bestämma när tiden är den rätta för honom att gå i pension. Han fattade det beslutet och diskuterade det med folket som var närmast honom och folket inom klubben. Han fattade det och vi annonserade det idag.”

Hur följer man ikonen Sir Alex Ferguson?

”Han är ett fenomen, vars like vi aldrig kommer att se igen. […] Jag vet inte hur det var 1986 eftersom jag inte var här men jag de större förändringarna som har hänt sedan jag kom till klubben 1997 och vad han har åstadkommit. […] I stort har vi förberett oss för det här i termer av kvaliteten inom truppen, kontraktssituationen i truppen och åldern på truppen. Men även utanför planen har vi sett till att vi ligger i framkant av saker. Vi har precis annonserat en stor ny expanderad facilitet vid Carrington.

”Vi måste se framåt nu och vilken ny manager som än kommer in kommer att ärva en fantastisk trupp och en fantastisk infrastruktur utanför planen med en fantastisk stab runtom sig.

”Jag tror att den nya personen kanske går in i en svår situation i termer av antalet troféer men kommer också att ha stödet från Manchester United-familjen och truppen att ta det framåt. Det är ett drömjobb, tror jag.”

Om att ersätta Ferguson

”Jag kommer inte att spekulera om [när ersättaren presenteras] eftersom om vi sätter en deadline på det och den deadlinen sedan passeras [så kommer folk att dra förhastade slutsatser]. Men vi kommer att agera relativt snart. Jag kommer inte att definiera hur snabbt det är.

”Kvaliteterna [vi önskar] är desamma som har varit naturliga inom Manchester United under många år. Om du tittar på vad som har hänt under de två mest framgångsrika erorna, Sir Matt Busby och Sir Alex, är de managers som blev involverade i hela aspekten av klubben, oavsett om det var från ungdomslaget upp till a-laget. [Han kommer att] behöva alla aspekter av det och den graden av lojalitet och förståelse för fotbollsklubben, att det inte bara är vad som händer på a-lagets fotbollsplan som är avgörande för Manchester Uniteds framgång.

”Det är den typen av saker vi kommer att titta på. Givetvis måste han ha den erforderliga fotbollserfarenheten, både i termer av inhemsk och europeisk erfarenhet så jag tror att det är en liten skara men vi kommer att gå framåt.

”[Ferguson kommer att ha mycket att säga till om.] Jag tror att vi behöver hans åsikter. Ingen vet hur det är att vara Manchester Uniteds manager bättre än honom. Med rätta kommer ägarna och styrelsen att överlägga med honom och överlägga med Sir Bobby Charlton och verkligen förstå det. De vill använda all expertis inom klubben för att få den rätta personen för att gå framåt.”

Ferguson stannar som direktör och ambassadör

”Han kommer att vara en direktör i fotbollsklubbens styrelse och också en ambassadör. Han kommer att vara där och jag tror att det kommer att vara en fantastisk tillgång för klubben att ha honom där. En av de saker du kan säga om Sir Alex Ferguson är att han kommer att veta när han ska involvera sig själv och när han inte borde vara involverad. Jag tror att alla kan vara säkra på att den nya managern kommer att, med rätta, få det nödvändiga utrymmet och möjligheten att göra sitt jobb utan att störas. Alex kommer inte att göra det misstaget.”

Fergusons arv

”Givetvis bedöms en fotbollsklubb efter sina titlar och managers och spelare bedöms på titlar. Utan tvekan är det han har uppnått fenomenalt. Hans arv är att bygga upp klubben och behålla [den familjära atmosfären] i en en sport, fotboll, som har växt oberäkneligt under de senaste decennierna. […] Du hör historier från annan media om hur han ger råd och stöd till andra managers som har fått sparken och all den sortens saker i sin roll i fotbollsvärlden. Han gör det bra och även inom vår klubb liksom att stödja vilken person som helst på Carrington som har sorg. Vad han definitivt har åstadkommit är att behålla familjesynen hos Manchester United, även om det är i en sport som blir större och större varje år.”

Läs hela intervjun med Gill på Manutd.com.