Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Sir Alex: Nu kan jag njuta

Manchester United anordnar kväll sin årliga prisceremoni där klubbens bästa spelare den gångna säsongen ska utses. Under ceremonin intervjuades Sir Alex Ferguson på scenen och han hade en hel del intressant att säga.

”Jag tror att jag kommer att kunna njuta av att se tillbaka nu. Jag tror att det är ett annorlunda perspektiv att se tillbaka då, genom att ha styrt klubben i så lång tid, jag alltid titta framåt men nu kan jag reflektera över min karriär lite mer,” sa Ferguson.

Ferguson har dock inte glömt att det är en match på söndag och han vill avsluta med en seger. Han berättar också att det var viktigt att lämna som en vinnare:

”Exakt. Vi måste vinna matchen på söndag. West Brom kommer att vilja vinna sin sista hemmamatch men jag vill inte förlora min sista match någonsin, det är ett som är säkert.

”Det var [viktigt att sluta som vinnare]. När jag och Cathy pratade om det i julas, vid den tiden, hade vi en fempoängsledning. Jag tänkte att vi hade en fantastisk chans och jag sa att vi verkligen behövde vinna någonting. Med besvikelsen förra året kunde jag inte ta en till. Jag var förhoppningsfull att vi skulle vinna det och vi gjorde det och sen, i mars, lät jag klubben veta.

”Jag tycker inte att vi vann enkelt men jag tycker att vi hade en fantastisk ledning. Problemet när du har ledningen är när du börjar förlora en poäng eller två, vi förlorade mot city på måndagskvällen till exempel, och du börjar säga: ’Jösses, vi kan inte slänga bort det här.’ Lyckligtvis så mötte vi Stoke borta nästa vecka och var fantastiska och sedan åkte vi ner till West Ham, deras gäng, och vi var tvingade att kämpa i dessa matcher. Jag tänkte då att vi skulle vara ok.”

Ferguson berättade också att det var svårt att hålla beslutet hemligt och förklarar att en stor utmaning de senaste åren har varit att hålla United borta från nyheterna:

”Jag menar, ibland satt jag med min familj och du glömmer att du faktiskt ska gå i pension och pratar om nästa år. Du är rädd att du ska låta något annat undslippa men jag berättade inte för mina söner förrän i slutet av mars. Ja, Jason visste tidigare då han jobbar ganska mycket med mig. Jag berättade bara för min bror kvällen innan det annonserades och han var inte speciellt glad. Jag fick några glåpord av honom. Det var svårt men klubben visste i mars. Vi satte oss ner och diskuterade det och, givetvis, David [Gill] slutar också och det gav mig ett problem då jag inte ville tänka att vi lämnade klubben i sticket, du vet.

”Ryktet kom fram, eller hur. På tisdagskvällen hade ryktet kommit ut och det är svårt att hålla saker intakta på Old Trafford. Det är lite av ett såll då och då och nyheter verkar sippra ut från alla vinklar och källor. Jag har försökt under åren att eliminera dessa läckor och att nyheter kommer ut. Jag har alltid tänkt, framför allt de senaste tio åren, att en del av mitt jobb är att hålla oss utanför nyheterna, vilket är nära nog omöjligt. Du måste acceptera att vi är nyheter men det är en skillnad mellan bra nyheter och dåliga nyheter. Jag har alltid försökt hålla de dåliga nyheterna borta från klubben och det är svårt i den moderna tiden.”

Ferguson tillfrågades sedan om David Moyes och berättade också om hur United hämtade sig från att ha förlorat ligan till city förra året och förklarade att det har varit en känslosam vecka:

”Det jag vet om David [Moyes] är att han jobbar hårt och har en integritet kring sig. Han har också en arbetsmoral om sig och han är en seriös fotbollsman.. Jag tror att detta är kvaliteter han kommer att behöva. Han har en ihärdighet i sig, titta på vad han har gjort i Everton. Elva år utan något större finansiellt stöd men han har hållit ut med det och skapat några hyfsade lag de senaste åren. Det är de kvaliteterna han kommer att behöva i vår klubb. Den saken då definitivt måste göra är att offra och hålla ut, det är inte alltid en guldkantad väg av rikedomar. Du har jobbiga dagar och svåra dagar, framför allt med förlusterna. Vi har förlorat i slutsekunderna, i tio sekunder var vi mästare förra året, men det är en del av vår historia och vi är vana med det. Våra supportrar har lidit många gånger men har också njutit många gånger. Det är bara en del av vår historia.

”Absolut, det var inget att skämmas över förra året. Du kan analysera det på många sätt och du gör det varje gång. Vi förlorade i Norwich det här året och jag sa: ’Jösses, det här kan kosta oss ligan.’ Du tänker på det sättet, det är instinktivt och det naturliga sättet att hantera saker. Du vet att en förlust betyder något i den här klubben men, i kontexten, du vinner matcher och säger att vi hade lite tur, så det balanseras ut. Spelets namn är att vara poäng före resten.

”Ja, det har definitivt varit [en emotionell vecka]. I söndags gjorde jag vad jag var tvungen att göra och jag tyckte att jag gjorde det bra. Jag visade inte mina känslor för mycket. När jag berättade det för min personal var jag nära gråten, du vet. Jag tycker, märkligt nog, att de senaste få dagarna har varit svåra och i måndags kväll, efter paraden, sov jag i tio timmar. Jag tror att det var den första gången i mitt liv. Jag var helt borta, utmattad. Jag gick inte [till jobbet]. Jag vet inte vad klockan var men jag fortsatte känna närvaron av Cathy som kom in i sovrummet. Jag tror att hon kollade att jag fortfarande var vid liv!”


Via: Manutd.com