Brian Greenhoff är död

Vi har idag den tråkiga uppgiften att meddela att Brian Greenhoff är död. Greenhoff, som var försvarare i Manchester United 1973-1979, avled i morse i sitt hem i Rochdale. Han blev endast 60 år gammal.

Brian Greenhoff

Född: Den 28 april 1953 i Barnsley
Död: Den 22 maj 2013 i Rochdale
Till United: 1968-08 (lärling), 1970-06 (proffs)
Lämnade United: 1979 för Leeds
Matcher/mål: 271/17
Landskamper/mål: 18/0
Karriär: Manchester United (1968-79), Leeds United (1979-82), Wits University [Sydafrika] (1982), Bulova SA [Hong Kong] (1982-83), RoPS (1983), Rochdale (1983-84)

Brian Greenhoff föddes i Barnsley 1953. Efter att ha representerat Yorkshire Schoolboys anslöt han till Uniteds akademi redan som 15-åring. På fotbollsplanen var han en spelskicklig mittback som emellanåt också spelade på mittfältet. Större delen av karriären i United spelade han mittback tillsammans med Martin Buchan.

Brian fick göra sin debut i United hösten 1973 i en bortamatch mot Ipswich. Han tog snabbt en ordinarie plats i laget men kunde inte hjälpa United att undvika degradering till Division 2 i sin första säsong. Brian behöll emellertid sin plats i laget och var en av de spelare som såg till att Uniteds sejour i Division 2 bara blev en säsong lång. Brian fortsatte att vara ordinarie i United tills hans lämnade klubben 1979.

Totalt gjorde Brian 271 matcher och 17 mål för United. Han var också landslagsman för England och gjorde totalt 18 landskamper.

Brians största stund som fotbollsspelare var då United vann FA-cupen 1977 efter finalseger mot Liverpool. Då hade Brian fått sällskap i laget av sin äldre bror, Jimmy, som också sköt ett av målen i finalen.

Efter sin tid i United fortsatte Brian karriären i Leeds och flyttade sedan runt i världen och han hann spela fotboll i såväl Sydafrika som Hong Kong och Finland innan han avslutade karriären i Rochdale då han också ingick i tränarstaben.

Brian flyttade sedan till Menorca med familjen men återvände senare till Rochdale.

Hans död tidigare idag var oväntad och det finns inga rapporter om att han skulle ha varit sjuk. Dödsorsaken är ännu okänd och kommer att utredas av rättsläkaren.

I ett meddelande till Manchester Evening News skrev Brians familj: ”Vi måste tyvärr informera om att Brian dog den här morgonen, onsdagen den 22 maj vid 60 års ålder. Brian var en stolt och mycket älskad bror, man till Maureen, far till Paul, Brian och Peter, farfar till Jack, James och Harry och kommer att vara mycket saknad av sin familj, som han gjorde väldigt stolt i sitt utomordentliga liv och karriär.”

I ett meddelande svarade Manchester United: ”Alla i Manchester United är chockade och känner stor sorg över nyheten. Våra tankar och böner är med Brians familjen i den här svåra tiden.”

Även Muss tankar går till Brians familj.

Källor: Manutd.com, Manchestereveningnews.co.uk, Mufcinfo.com, Aboutmanutd.com, Wikipedia


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS