Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Rene Meulensteen lämnar United

Manchester United meddelade idag att Rene Meulensteen lämnar klubben. Meulensteen har varit a-lagstränare i klubben sedan 2008.

Det framkommer inga uppgifter kring varför Meulensteen nu lämnar klubben men beskedet kommer efter inte som någon överraskning efter en längre tids spekulationer. Enligt vissa uppgifter ska Meulensteen ha blivit erbjuden jobbet som assisterande manager till David Moyes. Även om det uppdraget skulle ha inneburit en högre position i hierarkin så skulle det samtidigt ha inneburit mindre ansvar på träningsplanen då Moyes är mer involverad i de dagliga träningarna än Sir Alex Ferguson har varit de senaste åren. Andra uppgifter pekar istället på att Meulensteen blev erbjuden en lägre position i hierarkin. Därom får vi förmodligen leva i ovisshet.

Dagens besked betyder att hela tränarstaben för Uniteds a-lag har lämnat klubben efter att Sir Alex Ferguson slutat som manager. Sedan tidigare vet vi att Fergusons assisterande manager Mike Phelan och målvaktstränaren Eric Steele har lämnat klubben. Det är ännu oklart vilka som kommer att ingå i Moyes ledarstab. Mycket tyder på att Chris Woods kommer att ta över som målvaktstränare. Steve Round, som var Moyes assisterande tränare i Everton, kan mycket väl komma att få samma position i Manchester United. Även Phil Neville kopplas samman med en roll i Moyes tränarstab.

Rene Meulensteen anlände till Manchester United som ungdomstränare 2001. Han tog över som reservlagstränare 2005. Därefter hade han en mindre lyckad sejour som tränare i danska Bröndby säsongen 2006/07. Han återvände till United i början på 2007, då för att arbeta med teknik och skicklighet, främst på a-lagsnivå. När Carlos Queiroz lämnade United sommaren 2008 och Mike Phelan ersatte Queiroz som assisterande manager tog Meulensteen över Phelans roll som a-lagstränare.

Rene Meulensteen sa: ”Jag skulle vilja tacka Sir Alex Ferguson, ägarna, alla kollegor, spelarna och fansen som gjorde min tid i Manchester United väldigt speciell och en tid jag aldrig kommer att glömma. Jag önskar alla i den här fantastiska fotbollsklubben det bästa i framtiden.”

Ed Woodward, som på måndag ersätter David Gill som VD i United uttalade sig å kubbens vägnar: ”Jag skulle vilja tacka Rene för hans bidrag till klubben, framför allt sedan han återvände till Old Trafford 2007. Han har varit a-lagstränare i fem år och har under den tiden assisterat Sir Alex Ferguson och Mick Phelan på ett fantastiskt sätt för att hålla laget på toppen av fotbollen, inte bara i det här landet utan i Europa också.

”På uppdrag av alla i United önskar jag honom lycka till i framtiden.”


Källor: Manutd.com, Skysports.com, Wikipedia