Muss.se » Nyhetsarkiv » Ungdomslagen

Genomgång av U18s säsong 12/13 – betyg och kommentarer

Det var många som var exalterade över säsongens U18-lag i Manchester United. Det var höga förväntningar och många intressanta spelare som vi skulle få bevittna medan laget skulle ta hem alla turneringar. Åtminstone lät det så på många fans runt om i världen. Här kommer en artikel om mina tankar från den gångna säsongen med betyg och kommentarer.

Uniteds säsong började annars bra och från oktober till första december hade man åtta raka segrar innan det var dags för FA Youth Cup. United tog emot Burnley på Old Trafford och dominerade matchen stort, men förlorade till slut med 3-4 efter förlängning. En stor besvikelse eftersom United tog sig ända till semifinal säsongen innan med halva laget kvar förväntade man sig mer.

United slutade till slut tvåa i Premier Leagues U18 grupp 2. Det innebar att man kvalificerade sig till Premier Leagues elitgrupp där man slutade på en fjärdeplats och missade således en semifinalplats endast på sämre målskillnad gentemot Everton.

Sammanfattningsvis blev säsongen inte lyckad, åtminstone inte resultatmässigt, men man får trots allt ha i åtanke att det främst är utvecklingen av spelarna som ska prioriteras och där resultatet faktiskt inte alltid är det viktigaste.

Spelarbetyg

Totalt har 37 spelare använts i serien och cuperna och eftersom bedömningen ska bli så rättvis som möjligt så tänker jag bara betygsätta de som spelat tio matcher eller fler. Betygsskalan är som vanligt 1-10 där 4 är usel, 5 dålig, 6 godkänd, 7 bra, 8 mycket bra, 9 fantastisk och 10 utomjordiskt bra.

Pierluigi Gollini
8

Målvakt, född 95. 21 matcher. Har vuxit mycket under säsongen och var den målvakt som fick stå mest. Passade även på att debutera i U21-laget. Men det var i U18 som han utmärkte sig mest och var en av lagets absolut bästa spelare. Räddade ett flertal straffar under säsongen bland annat och är som de flesta andra i den åldern en bra linjemålvakt men behöver jobba med spelet i luften.

Jonny Sutherland
6

Målvakt, född 94. 11 matcher. Den andre målvakten som fick speltid. Sutherland är likt Gollini en målvakt som trivs bäst på linjen. I de matcher han fick spela skötte han sig godkänt utan att direkt briljera.

Nicholas Ioannoua
6

Försvarare, född 95. 10 (1) matcher. En väldigt ambitiös mittback som gärna vill stöta högt och driva upp bollen långt. Ioannoua är kanske den mittback i denna kull som är högst ansedd. Hade dock en ganska tung säsong med mycket skador och endast elva matcher sammanlagt.

Callum Evans
6

Försvarare, född 95. 19 (3) matcher. I grund och botten en central mittfältare, men har hela säsongen spelat som mitt- eller ytterback på grund av de få alternativ som funnits. Evans har gjort en godkänd säsong på en ovan position.

Louis Rowley
5

Försvarare, född 95. 22 (2) matcher. En vänsterback som är orutinerad till och med på U18-nivå, en storväxt back som kan spela som ytter också. Tog en startplats som vänsterback och behöll den länge innan han blev skadad under våren. Rowley imponerade dock inte nämnvärt, varken offensivt eller defensivt.

Paddy McNair
6,5

Försvarare, född 95. 27 (3) matcher. McNair är likt Evans en mittfältare som fått skolats om till mittback under säsongen. Som mittback är Paddy lugn och bra med bollen. Nordirländaren är en av dom som gjorde allra flest matcher under säsongen och gjorde det bra.

Liam Grimshaw
6,5

Försvarare, född 95. 36 matcher. Ännu en mittfältare som fått skolats om. Grimshaw har spelat både ytter- och mittback under säsongen. Han imponerade ofta med sitt driv och initiativtagande från backlinjen och är också kapten i laget.

Donald Love
8

Försvarare, född 94. 24 (1) matcher. Lagets ordinarie högerback. Förutom hans namn imponerades undertecknad också av hans spel under säsongen. Bra och pålitlig både framåt och bakåt. Love var en av säsongens stora positiva överraskningar, men då var han också äldre än de flesta, åtminstone sett till födelseår (född i december).

Ryan McConnell
5,5

Försvarare, född 95. 9 (3) matcher. Den irländske ytterbacken är relativt färsk på U18-nivå och fick sparsamt med speltid. Endast nio starter och tolv matcher sammanlagt blev det under säsongen där de flesta kom i Milk Cup.

Declan Dalley
5,5

Försvarare, född 95. 11 (3) matcher. Dalley är ännu en mittback som fick speltid under säsongen. Säger en del om skadeläget på den positionen. Dalley utmärkte sig inte särskilt mycket och gjorde, likt många andra, en okej säsong. Dalley är för övrigt en av dom som just skrivit på ett nytt kontrakt.

Ben Pearson
9

Mittfältare, född 95. 37 matcher. Pearson är en central mittfältare med ett fint passningsspel och en kämpaglöd utöver det vanliga. Pearson är den som styr och ställer på mitten, ofta med sina svepande långbollar men också med sitt kontrollerade kortpassningsspel. Hans passningsspel påminner mycket om Carricks. Vann Jimmy Murphy trophy för övrigt, helt välförtjänt då han varit bäst i laget under säsongen.

Mats Daehli
8

Mittfältare, född 95. 27 (2) matcher. Den lille norrmannen kom till United 2011 och har tagit stor plats sedan dess. Daehli spelar ofta som vänsterytter, men vill komma in i planen och vara involverad i spelet. Det troliga är att hans framtid är centralt i planen. Daehli har hur som helst varit en av Uniteds bästa spelare under säsongen. Det är dock klart att Mats lämnar United.

James Weir
7

Mittfältare, född 95. 32 (4) matcher. En mittfältare som kan och ofta används på många olika positioner. Weir är en hårtjobbande spelare med mycket funktionell teknik. Gjorde en bra säsong med några viktiga mål men var aldrig den där riktigt framträdande spelaren som syntes mycket.

Andreas Pereira
7

Mittfältare, född 96. 22 (5) matcher. En riktig poängspelare som vill spela som en nummer 10. Var inte alltid mest framträdande i spelet men gör mycket mål och assist, alltid farlig på fasta situationer. Belgaren är en av de mest lovande som finns i klubben.

Jack Barmby
6,5

Mittfältare, född 94. 17 (6) matcher. Son av Nick Barmby. Jack är en teknisk ytter som helst vill spela till höger så han kan komma in i planen. Jack är lovande men kan likt många andra yttrar vara lite ojämna. Kan jämföras med Adam Johnson sett till spelstil. Hans säsong var en aning ojämn, men överlag var han bra.

Joe Rothwell
6

Mittfältare, född 95. 16 (3) matcher. En spelare med stora skadeproblem. Central mittfältare som är mycket box till box. Var som sagt skadad mycket och kom aldrig in i laget, utan fick sporadiska inhopp utan att hinna uträtta särskilt mycket.

Jack Rudge
7

Mittfältare, född 94. 21 (5) matcher. Likt Weir en spelare som sluppit undan radarn lite. Har likt Weir en funktionell teknik och är en smart, hårtjobbande spelare. Gör ofta nytta och ofta rätt saker. Gjorde en bra säsong och spelade mycket, men var inte den som utmärkte sig mest.

Joshua Harrop
6,5

Mittfältare, född 95. 9 (7) matcher. Fick inte mycket speltid men imponerade faktiskt de få gånger han fick. Bländande kontroll på bollen i en generation som är oändligt mycket bättre med bollen än för bara några år sedan.

Kenji Gorre
5,5

Mittfältare, född 94. 3 (10) matcher. Fick sparsamt med speltid. Gjorde det okej, och hade en del boll i sig men lyckades aldrig slå sig in. Blev senare släppt och spelar numera med Swansea.

James Wilson
8

Anfallare, född 95. 20 (9) matcher. En anfallare med näsa för mål. Är en väldigt bra avslutare och löper fantastiskt bra i djupled. 14 mål på 13 starter i U18-serien talar sitt tydliga språk, drogs ändå med skadeproblem under slutdelen av säsong vilket var en stor anledning till att United inte tog sig till playoff-final.

Sam Byrne
7

Anfallare, född 95. 23 (8) matcher. Var lite av en backup till Wilson, spelade ändå ironiskt nog fler matcher än honom och gjorde det väldigt bra i sin roll. En rivig anfallare som hugger på det mesta, inte lika talangfull som Wilson men en bra ersättare. Gjorde sju mål på 15 starter i U18-serien.

För er som inte fått nog av att läsa om Uniteds framtid så kan jag berätta att det kommer en likadan sammanfattning från U21-lagets säsong. Stay tuned.


Källor: www.manutd.com, www.redcafe.net, www.premierleague.com