Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Silly season: Bud på Fabregas

Igår framkom uppgifter i engelsk media som säger att United har erbjudit Barcelona 26 miljoner pund för Cesc Fabregas. Samtidigt ska United ha förnyat sitt intresse för Marouane Fellaini. Plus Rooney och Januzaj.

Efter att Thiago officiellt har blivit klar för Bayern München så siktar United nu in sig på en annan mittfältare i Barcelona, nämligen Cesc Fabregas. I stort sett hela den engelska mediakåren är överens om att United igår bjöd 26 miljoner pund för spelaren.

Det första budet väntas förkastas av Barcelona, även om något svar ännu inte ska ha kommit. Fabregas har tidigare i sommar berättat att han vill stanna i Barcelona men det spekuleras i att hans vilja att stanna skulle minska markant om Barcelona faktiskt accepterade ett bud på honom. Detta skulle då indikera att han inte är central i Barcelonas planer.

Fabregas var faktiskt den spelare, efter målvakten Victor Valdes, som startade flest matcher, 30, för Barcelona i La Liga förra säsongen. Det är dock sällan han spelar 90 minuter och med Neymar i laget kan Fabregas få svårt att få speltid. Med VM runt hörnet är det en faktor att beakta för Fabregas. Samtidigt gäller förstås att Barcelona blir mindre benägna att sälja Fabregas då man redan har tappat Thiago.

Om Barcelona ändå skulle acceptera ett bud, vilket fortfarande får anses vara osannolikt, förmodas Fabregas kunna tänka sig en flytt till Manchester. Arsenal har i det läget en klausul som skrevs då Fabregas lämnade Arsenal för Barcelona. Det är inte entydigt vad som står i den klausulen men den ska dels kunna nullifieras av Fabregas och dels inte innehålla någon specificerad summa. Oavsett väntas Arsenal inte blanda sig i affären och enligt spekulationerna ska Fabregas inte vara intresserad av att återvända till Arsenal.

Jag vet inte, men jag tycker att det luktar fisk om den här tomatsoppan.

När det gäller Thiago så är de spekulationer som finns att David Moyes var osäker på om spelaren skulle fungera i Premier League. Vidare ska det ha varit problem kring utköpsklausulen, en klausul som Bayern München frångick.

Marouane Fellaini

David Moyes ryktas vilja värva två centrala mittfältare till United, varav minst en ska vara en spelare som är god för ganska många mål. Innan budet på Fabregas ska Moyes ha övervägt ett bud på Real Madrids Luka Modric. Även Marouane Fellaini i Everton sägs vara på Moyes radar och han ska överväga ett bud. Fellaini sägs dock vara en backuplösning för en ännu inte namngiven mittfältare.

Moyes sägs vara av åsikten att Fellaini, 25 år gammal, skulle kunna utvecklas till en spelare av högsta klass i United. Fellaini har ju också fördelen av att kunna spela på flera positioner även om han i United primärt torde ses som en mittfältare. Det sägs att Fellaini har en utköpsklausul i sitt kontrakt – något Moyes förstås skulle känna till – vilket skulle göra en affär tämligen rättfram och United behöver därmed inte ha någon brådska i det fallet. Fellaini skulle också erbjuda fysik på mitten, något det ibland kan kännas som att United saknar.

Oavsett är det tydligt att Moyes inte är nöjd med Uniteds mittfältsalternativ. Carrick är förstås ett säkert kort medan det är osannolikt att Darren Fletcher någonsin kommer tillbaka i gammal god form. Tom Cleverley är ojämn och Anderson presterar sällan under längre perioder.

Det man kan se är att Moyes tycks sikta in sig på spelare med erfarenhet från spel i Premier League. Det kan tyckas klokt. Även om han förstås har ledningens förtroende skulle det onekligen se bra ut för Moyes om hans första värvningar till klubben blir lyckade.

Och så lite Rooney

Uniteds vice verkställande ordförande har uttalat sig om Uniteds transferpolicy och beskedet är att United har mycket pengar att handla för om det behövs:

”Vi har inte pengar som bränner ett hål i vår ficka men vi har en strategi för spelarköp och om David vill gå efter en stjärnspelare kan han göra det. Sättet vi arbetade med Alex var att han identifierade transfermålen och tog dem till Joel [Glazer] och David [Gill] som hade diskussioner som alltid slutade med att de stöttade honom på transfermarknaden varenda gång och vi ser att det kommer att fortsätta med David Moyes.

”Vi kunde ha slagit transferrekordet förr om vi hade velat. Alex kanske inte har fått alla spelare han ville ha men det handlade aldrig om att han inte fick pengar att handla för. Det har aldrig varit en brytpunkt på priset.”

När det gäller Wayne Rooney sägs United vara lugna och man betonar att han inte är till salu. Samtidigt ska United inte vara rädda för att låta Rooneys kontrakt gå ut.

Woodward berättar att inga kontraktsförhandlingar sker just nu:

”Inga kontraktsförlängningar diskuteras. Jag sitter inte ner med någon spelare på en förlängning och det finns inget utlösande datum i kalendern. Skulle vi vara rädda att låta ett kontrakt gå ut? Givetvis inte.”

Samtidigt antyder Moyes att Rooney inte är en spelare han har tänkt att bygga sitt lag kring:

”Vad jag inte kommer att tillåta är att Wayne Rooney blir viktigare än fotbollsklubben och laget för det är hjärtat av det hela. Överlag är min tanke om Wayne att om vi av någon anledning får en skada på Robin kommer vi att behöva honom. Wayne har en viktig roll att spela eftersom vi behöver försöka göra så många mål som vi möjligtvis kan. Wayne kan spela på topp, jag tycker att han kan spela bakom.

”Jag vill kunna spela två av dem, jag vill kunna använda Danny Welbeck, Chicharito också. Jag vill ge mig själv så många alternativ som möjligt.

”Jag har sagt det här förr, och jag skämtar inte, Wayne skulle ha kunna spela i mål. Han är helt enkelt en naturlig fotbollsspelare. Han kunde ha varit vad som helst. Och jag tror att det är därför han är en spelare som folk säger ’han har spelat här, han har spelat där’, men det är eftersom han är en naturlig, allsidig fotbollsspelare.

”Wayne är också den typen av spelare som det är enkelt att flytta omkring eftersom han är kapabel att göra det. På ett sätt borde han ta det som en riktig komplimang men jag är inte säker på att det är vad han vill höra eftersom han vill vara en målskytt.”

Adnan Januzaj

Till sist sägs det att Adnan Januzaj förhandlar med United om ett nytt kontrakt. Januzaj var Uniteds bästa spelare i den första träningsmatchen och kan mycket väl vara aktuell för speltid i a-laget under säsongen.


Källor: Guardian.co.uk, Telegraph.co.uk, Independent.co.uk, @GuillemBalague, @BumperGraham, Manchestereveningnews.co.uk, Mirror.co.uk