Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Wigan 2-0

Manchester United vann Community Shield efter att ha besegrat Wigan med 2-0 på Wembley. Robin van Persie sköt båda Uniteds mål i en match där klasskillnaden mellan lagen var tydlig. David Moyes första titel som Unitedmanager är därmed på plats och nu är det fullt fokus på ligan som börjar på lördag.

United var förstås storfavoriter mot Championshiplaget Wigan och ska vi vara ärliga så var det aldrig någon tvekan om att United skulle vinna matchen. United fick en drömstart när Robin van Persie nickade in 1-0 redan i den sjätte minuten. När Van Persie sedan sköt 2-0 i början på andra halvlek var matchen i praktiken avgjord. Ja, faktum är att David de Gea inte behövde göra en enda räddning under matchen.

David Moyes ställde i princip upp med bästa tillgängliga lag. Nani, Rooney och Young stod på skadelistan medan det var tämligen uteslutet att Ferdinand och Kagawa skulle spela från start efter speltid matchen i fredags. Det verkar också som att Chicharito är skadad. Den enda som möjligen kunde ha tagit en plats i startelvan är Evans, men det är möjligt att han fortfarande har en lättare skadekänning.

I laget noterade vi att Wilfried Zaha spelade från start och därmed fick göra sin officiella Uniteddebut. Debut gjorde även Adnan Januzaj, med ett inhopp i slutet på andra halvlek. Annars var startelvan inte så mycket att orda om.

Första halvlek

United öppnade bäst och dominerade matchen från avspark. Matchens första mål skulle också komma tidigt. Van Persie hittade vänsterspringaren Patrice Evra på kanten med gott om utrymme. Evra avancerade och drog in ett högt inlägg. Van Persie låg lite längre bak än normalt efter passningen till Evra och kunde löpa in i straffområdet oattackerad. Van Persie hoppar sedan högst av alla och trycker in bollen otagbart bakom målvakten med en mäktig nick. Ett högklassigt mål.

De engelska mästarna fortsätter att dominera mot en motståndare som inte hänger med. Wilfried Zaha har flera goda intentioner men visar samtidigt att han har en del att arbeta med i beslutsfattandet.

Efter en kvart tvingas Rafael utgå med en hamstringskada. Chris Smalling ersätter och skickar ut Phil Jones på kanten medan Smalling själv tar platsen bredvid Nemanja Vidic i mittförsvaret.

I slutet av halvleken tuffar Wigan till sig och tar sig in i matchen med långa bollar och tacklingar i den mörkare delen av gråskalan. McClean vinner en löpduell mot Jones och får ett fint läge när Smalling går bort sig. McClean väljer dock ett stenhårt inlägg i ett läge där ett enkelt inspel hade kunnat ställa till ordentliga problem för United.

Wigan har även en bra chans på en frispark då Boyce blir fri vid bortre stolpen. Boyce väljer dock att försöka sig på ett nickinlägg som blir misslyckat – dåligt beslut och dåligt tekniskt utförande.

United har också en fin chans i slutet av halvleken då Tom Cleverley hittar Danny Welbeck som vänder om snyggt och tvingar målvakten till en hyfsat avancerad räddning.

Andra halvlek

Wigan fortsätter att kämpa i början på den andra halvleken. Det är dock United som har chanserna. Cleverley borde får ett utmärkt skottläge men avslutar svagt. Precis innan timmen är spelad punkteras dock matchen.

Evra löper fram längs vänsterkanten och via Cleverley och Welbeck hittar bollen fram till Van Persie på kanten till straffområdet. Van Persie avancerar inåt någon meter och avlossar sedan ett lågt vänsterskott som styrs in i mål via en försvarare.

Då det står 2-0 på resultattavlan är matchen avgjord. Om Wigan hade någon förhoppning om att vinna är den nu bortblåst. Det blir en massa byten i halvleken och United kan rulla runt tämligen ohotade. Det kunde kanske ha blivit något mer mål de riktigt vassa chanserna uteblir.

Avslutande tankar

Totalt är det blir det en enkel seger för United. Motståndet är svagt och någon riktig värdemätare är det inte. Efter en försäsong där försvaret har varit duktigt ihåligt är en bekväm seger med noll insläppta mål dock väldigt välkommet.

Michael Carrick utses officiellt till matchens bästa spelare och det är ett val man inte kan klaga på. Carrick kan vi lita på och han kommer att vara en av ligans absolut bästa mittfältare även den här säsongen. Van Persie gör två mål och ska förstås också nämnas. Tillsammans med Vidic och De Gea bildar de en utmärkt centrallinje för United, där alla fyra mycket väl kan vara bäst i ligan på sina respektive positioner.

Patrice Evra får som vanligt en fri roll på vänsterkanten och gör en fin insats. Min känsla är alltjämt att Baines skulle innebära en förstärkning men också att United har andra områden som är viktigare att förstärka.

Tom Cleverley gör också en fin insats, liksom Danny Welbeck.

En sista kommentar är vi innan matchen uppmärksammades på att Antonio Valencia ställde upp i tröja nummer 25. Detta ska helt och hållet vara Valencias val, enigt uppgift beroende på att han föredrar ett mer anonymt nummer. Löjligt kan man kanske tycka, men om nummerbytet betyder att Valencia hittar tillbaka till sitt gamla jag så tänker i alla fall inte jag klaga. Vi vet inte vad Nick Powell tycker om det hela.

På onsdag är det landskamper – United har t.ex. åtta spelare (Jones, Smalling, Carrick, Cleverley, Zaha, Young, Rooney och Welbeck) uttagna till Englands match mot Skottland – och sedan drar ligan igång på lördag. United har en tuff premiärmatch då Swansea väntar på bortaplan, avspark 18.30.

Viasatsport.se tillhandahåller höjdpunkter från matchen (obs. autoplay) »