Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Inför säsongen 2013/14

I den andra frågelådan här på Muss.se diskuterar vi Uniteds nya manager David Moyes och våra förväntningar på säsongen 2013/14. Hur går det? Vilka krav har vi? Gör det nåt att vi inte har värvat?

I juryn den här gången: Björn Appelgren (BA), Fabian Jalkemo (FJ), Mikael Krekula (MK), Simon Sani (SS), Anton Söderpalm (AS), Oliver Wide-Swensson (OW), Kent Yxell (KY), Mikael Österdahl (MÖ)

En och en halv månad med Moyes. Hur känns det?

BA: Känner mig väldigt lugn trots svaga matchresultat och brist på transferaktivitet. Säger man att man ska stå bakom en nytillsatt manager så ska man också göra det. Jag tänker inte låta mig svepas med vare sig i superhyllningar eller totalsågningar. Tid och tålamod är nyckelord för mig den här säsongen.

FJ: Blandade känslor. ”Your job now is to stand by your new manager” ekar ständigt men samtidigt är jag inte tillfredsställd hur vi agerat framförallt transfermässigt under dessa 90 dagar. Ska dock säga att jag är väldigt positiv med valet av Moyes rent långsiktigt.

MK: Konstigt. Var är Fergie?!

SS: Det känns pirrigt, men ändå skönt. Har fått se vissa taktiska kvalitéer som lyst igenom. Vill få ett lite rakare snabbare spel.

AS: Det känns helt okej. Jag tycker dock att det är svårt att säga särskilt mycket om honom innan tävlingsmatchandet är igång på riktigt. Det har snackats en del om hans träningsmetoder, vilka anses bestå av för hård belastning, men det avfärdar jag som ren bullshit. Utövar man idrott på elitnivå så behöver man en försäsong med tunga ben för att vara redo för säsongen och då får man också räkna med en skada eller två, punkt. Då oroar United agerande – eller snarare brist på agerande – på transfermarknaden mer.

OW: Det känns förvånansvärt bra men kommer ändå bli märkligt när ligan drar igång att inte få se röd/blå-näsan på bänken. Viktigast är ändå att spelarna tycker det fungerar.

KY: Overkligt…

MÖ: Jag fattar ingenting. Vart är Fergie?

Försäsongen var sådär. Kommentar på det?

BA: Utan egentlig insyn är det svårt att bedöma. Har fokus legat på träning eller träningsmatch? Har Moyes prioriterat resultat på träningsmatcher eller att testa/utvärdera spelarna? Vinsten mot Wigan var ett steg i rätt riktning, men lagets status kan vi inte säga så mycket om än faktiskt.

FJ: Drar inte för stora växlar av det. Tar snarare med mig de positiva överraskningarna vi haft i Januzaj & Zaha för att ta upp några exampel.

MK: Man har ju hellre en bra försäsong än en dålig, men överlag är kommentarerna inte så många. Det såg trött ut, förhoppningsvis innebär det att spelarna är ännu bättre tränade den här säsongen.

SS: Eländigt spel, samtidigt som vi ska minnas att lagen vi mött varit mitt i säsong och hungriga på seger. Kan dock inte säga att laget får någon positivt betyg av mig. De tre unga (Januzaj, Lingard och Zaha) har imponerat alla matcher!

AS: Givetvis är det betydligt roligare att ha en försäsong med idel 5-0-matcher bakom sig än det United har åstadkommit. Klyschan att man lär sig av sina misstag skall emellertid inte underskattas här och Moyes o co torde vara helt på det klara med vilka bristerna i spelet/truppen är och hur de skall åtgärdas.

OW: Jag oroar mig inte nämnvärt. Avslagna jippo-matcher och tävlingsmatcher går inte att jämföra.

KY: Sömnigt, som vanligt med andra ord. Silly season är en jobbig period för psyket.

MÖ: Förstår inte frågan. Var ju en fantastisk försäsong! Zaha! Lingard! Januzaj!

Säsongsöppningen är galet tuff. Kommentar på det?

BA: Ser fram emot det. Hoppas att några dåliga resultat inte vänder fansen mot Moyes. Återigen, tid och tålamod. 5 poäng på de tre tidiga stormatcherna är väl mer än godkänt. Kanske går det bättre, kanske sämre.

FJ: Inte den roligaste starten för Moyes. Tror att matchen mot Swansea kommer bli extremt viktig, vinner vi den avtar pressen inför Chelsea & Liverpool.

MK: Inte optimalt för en ny tränare och stab, men förhoppningsvis gör det att United är heta i början och bygger vidare på det resten av säsongen.

SS: Väldigt jobbig, men likväl har de flesta andra topplagen liknande sits. Tror att ligan avgörs tidigt i år, då inga matcher mellan topp 6-lagen spelas de sista omgångarna. Märkligt upplägg!

AS: Med en ny tränare, som sannolikt vill sätta sin egen prägel på laget, hade det varit betydligt skönare om denne hade fått lite arbetsro i början genom att ställas mot lite sämre motstånd. Nu är det bara att gilla läget och försöka se det positiva, nämligen att vi får ett tidigt kvitto på vilka förväntningar vi kan ha på Uniteds säsong.

OW: Kommer vi något sånär helskinnade ut från den ligastarten så går vi för guld. Om det går sämre så kan vi i alla fall lägga de matcherna bakom oss.

KY: Kommer vi ur den femmatchersperioden med minst 11 pts så ser det lovande ut. Under 10 pts blir jobbigt att börja jaga direkt…

MÖ: Är väl utmärkt att få möta Chelsea och city innan deras tränare har fått ordning på sina lag?

Hur kommer Moyes United att spela?

BA: Om man ska lägga någon som helst vikt vid hur det har sett ut under försäsongen så hoppas jag att Moyes får in fler spelare i boxen när laget anfaller. Jag hoppas också att han fortsätter med offensiva ytterbackar (om de orkar hem) och även att han i uppspelsfasen fortsätter att varierar ett rakare spel med ett bredare. Ser gärna att Moyes, till skillnad från hur det har sett ut i många träningsmatcher, slutar att ligga brett med mittbackarna i uppspelsfasen. Uppställningsmässigt kommer det nog att variera mellan t.ex. 4-1-3-1-1, 4-2-3-1, 4-4-2. Personligen önskar jag kanske att vi på hemmaplan (framförallt mot sämre lag) spelar fler matcher med två renodlade forwards än vad vi blivit vana med på senare år. Materialet finns.

FJ: Sett till försäsongen ser det relativt ”vanligt” ut. Mycket omställningar och fokus på att komma runt på kanterna. Tror dock att vi kan bli ett ännu tajtare lag defensivt när Moyes har kommit in i det hela.

MK: Jag tror inte det kommer vara någon särskilt stor skillnad gentemot hur Fergie spelade på slutet. Så ungefär som under Fergie med någon minimal förändring som 95 % av supportrarna inte märker av.

SS: Jag tror inte att han har ett renodlat system. Sett till försäsongen spelar man med ett 4-4-2 alt 4-4-1-1 i försvarsspelet, med friare roller i anfall (har sett ut lite hur som helst). Har även fått in Zaha och Lingard som bytt kanter i anfallsspelet, vilket är väldigt nyttigt!

AS: Svårt att säga, men jag hoppas att vi kan få igång våra yttrar och spelet därigenom ordentligt igen. Ett bra anfallsspel via kanterna är både effektivt och vackert.

OW: Jag tror, och hoppas, att han vågar experimentera lite även i de inledande tävlingsmatcherna för att hitta en bra uppställning som (förhoppningsvis) utgår från en offensiv 4-4-2-startelva.

KY: Med snabba omställningar.

MÖ: Förhoppningsvis säger han åt spelarna att ge bollen till Kagawa varje gång chansen finns. Annars kommer förändringarna att ske gradvis. Det är fortfarande Fergies lag och det dröjer nog två eller tre säsonger innan Moyes har fått laget att spela så som Moyes vill att laget ska spela. Jag tror inte ens att Everton är en speciellt bra vägledning, det är helt annorlunda förutsättningar i United.

Fortfarande inga nyförvärv – blir det något?

BA: Tveksamt. Tycker dock inte man ska köpa bara för köpandets skull. Vi har en bra och bred trupp. Med tanke på vad många stjärnspelare har kostat är jag glad över att vi hållit oss lugna. Försvinner Rooney behöver vi dock en ersättare. Och så är det oavsett vad man tycker om hans agerande utanför planen (är själv jävligt less på honom).

FJ: Jag känner mig relativt säker på att det kommer minst ett nyförvärv.

MK: Det blir något ”panikartat” som Fellaini till ett överpris någon av de sista dagarna transferfönstret har öppet.

SS: Har hoppats länge, men det ser mörkt ut. Det är dags att värva med klass, i alla fall en spelare, men tror inte att det finns någon för tillfället som passar in som vill komma. Jag vet inte hur många år vi ska vänta på vår mittmitt!

AS: Ja. Dock ingen CR, utan jag tror att vi får nöja oss med någon av Fellainis kaliber, om vi nu över huvud taget förstärker där det behövs som mest (innermittfältet). Att Moyes kommer vilja förstärka är jag övertygad om, så något namn lär ha anslutit innan fönstret stänger.

OW: Tror det slutar med Fellaini. Det kan bli kanon, han kan ligan och Moyes kan honom. Folk kommer säkerligen att gnälla över att vi inte kunde landa en världsspelare men jag tror belgaren skulle passa perfekt.

KY: Skulle va om Fred the Red började spela boll.

MÖ: Jodå. Förr eller senare sker transfern som sätter bollarna i rullning. Än så länge väntar lagen på förstärkningar innan de är villiga att sälja. Närmare transferfönstrets stängning så ökar desperationen.

Duger truppen som den är?

BA: Det återstår att se, men truppen har inte blivit totalt värdelös bara för att vi har en ny manager. Självklart skulle truppen bli bättre med något eller några av alla de stjärnnamn som har nämnts i media, men någon panik är det inte.

FJ: Svårt, denna trupp vann ligan med 11 poäng föregående säsong men jag tror likt många andra att vi behöver en världsklassmittfältare för att spetsa truppen ytterligare.

MK: Beror helt på vad man har för målsättning. Ska United vinna CL, så nej. Ska United vinna FA-cupen och komma typ 3:a i ligan så ja.

SS: Det är den stora frågan. Man vann förra säsongen, rätt överlägset. Scholes har försvunnit, Varela och Zaha har tillkommit. Ser det ut som förra året, så ja. Men nu har city och Chelsea värvat en del i sommar, och vi har inte fått in något större namn.

AS: För att vinna ligan, ja. En intakt mästartrupp kryddat med spännande ynglingar som Zaha och – förhoppningsvis blir han inte utlånad – Januzaj ska helt klart räcka, spelartruppsmässigt that is. För att vinna CL behöver Carrick bättre sällskap än Cleverley och Anderson.

OW: Ja och nej. Det är en mästartrupp med bra lovande talanger på uppgång. Samtidigt går det inte att blunda för att vi skulle behöva en mittfältsgigant.

KY: Mittens rike har behövts förstärkas sedan länge… En playmaker med andra ord.

MÖ: Om Carrick är skadefri kommer vi att slåss om titeln.

Vad utgör en godkänd säsong?

BA: Återigen svårt att bedöma utan insyn i klubbens/styrelsens målsättning med säsongen. Som supporter förväntar man sig ju alltid att United ska vinna (ett rimligt krav kanske), men möjligheten finns ju t.ex. att Moyes har fått löfte om ett mindre kravfyllt inskolningsår.

FJ: Omöjligt att svara på inför säsongen med tanke på den managern Sir Alex var. Topp 3 är det minsta jag begär, en framgång i FA-cupen är inget man kan kräva men det börjar bli alldeles för länge sen senast.

MK: Vinst i någon cup och en bra placering i ligan utan att nödvändigtvis vinna den.

SS: Allt annat än serieseger är underkänt för min del, även om Moyes precis kommit. Det är den standard vi alltid ska ha. Sedan så är det semifinal i Champions League. Mitt stöd kommer fortfarande vara hos Moyes, trots höga krav. Åtminstone en säsong…

AS: Återigen är det inte helt lätt att avgöra. United har inte haft en ny tränare på ett fjärdedels sekel. Jag skulle dock ha mycket svårt att vara nöjd utan en titel (hemskt gärna någon annan än ligacupen).

OW: Topp-3 i ligan och vidare från gruppspelet i CL är en godkänd första säsong.

KY: PL topp 3, CL-kvart, seger i FA- eller ligacupen … eller att vi börjar spela fotboll som förr, 4-4-2 med ytterspel med Januzaj som en joker.

MÖ: Topp tre i ligan, avancemang från gruppspelet i Champions League och underhållande fotboll där Januzaj får massor av speltid.

Var slutar United i ligan?

BA: Definitivt före Liverpool. Topp 3 är godkänt. Gillar att tippa med mitt favoritlag (livet blir enklare då) så jag gissar på PL-vinst.

FJ: 2:a, kanske den mest ovissa säsongen sen Premier League startade men förhandstipset just nu ligger på City som mästare.

MK: Var slutar United i ligan? 3:a. Med rätt nyförvärv vinner vi.

SS: United kommer sluta som segrare, efter att city får stryk av Everton i den näst sista omgången.

AS: Etta.

OW: Överst givetvis. Tror alltid på vinst.

KY: 2:a.

MÖ: 21.

Hur går det för United i CL?

BA: Med rätt lottning kan det bli semifinal och till och med final/vinst. Tror dock att kvartsfinal är ett rimligt tips.

FJ: Kvartsfinal, detta får sånnafall ses som väl godkänt med tanke på att det blir Moyes första riktiga Europaäventyr. Vi vet alla hur det har gått för våra grannar som saknar rutin de senaste åren.

MK: Kvartsfinal. Vi vinner en medioker grupp, möter ett mediokert lag i åttondel och åker sedan ut mot ett bra lag i kvarten.

SS: I Champions League kommer vi få svåra lottningar, då Bayern-direktörerna myglar lottningen som vanligt. Tror att det blir en semifinal i alla fall.

AS: Beror lite på lottning, men jag tror i alla fall inte att vi når hela vägen utan förstärkning/ar på mittfältet. Fortsätter att vara optimistisk och säger semi om vi vinner vår grupp.

OW: Givetvis svårt att sia om då det handlar så mycket om lottningarna. Men med truppen vi har till förfogande så tror jag vi når kvartsfinal.

KY: Kvarten.

MÖ: Slutspel. Men inte vinnare.

Hur går det för United i de inhemska cuperna?

BA: Med den bredd vi har i truppen kan vi mycket väl vinna ligacupen. FA-cupen kan också gå bra, men bara om vi inte vinner PL. Hoppas att Moyes prioriterar PL.

FJ: Det är så mycket slump som avgör FA-cupen men jag har en känsla att vi kommer att gå väldigt långt iår.

MK: Semifinal i ligacupen och vinst i FA-cupen.

SS: Ligacupen är till för de unga, kommer att nå fram till en semifinal i år. En låtsasturnering enligt mig, liksom Community Shield.
FA-cupen däremot kommer man att satsa på. Där kommer man åtminstone till en semifinal, beroende på hur spelschemat ligger just då.

AS: Jag tänker att Januzaj, Lingard och grabbarna kommer att få leka lite här och att de kommer göra det bra. Jag säger åtminstone semi i ligacupen och final i FA.

OW: Respass direkt i ligacupen (Bebe gör självmål). Men hoppas vi kan nå långt i FA-cupen.

KY: FA-cup-seger, ligacupsemi.

MÖ: Fokus på ligan gör att vi ryker rätt fort i cuperna. Skulle vi dock ligga ganska långt efter i ligan när FA-cupen drar igång tror jag dock att Moyes satsar där.

Vilka slutar topp fem i ligan?

BA: United, Chelsea, city, Arsenal, Tottenham (alternativt en variation i ordning på topp 3 och Tottenham kan mycket väl komma före Arsenal).

FJ: 1.City 2.United 3.Chelsea 4.Tottenham 5. Arsenal

MK: city, Chelsea, United, Spurs och Arsenal. Ordningen kan ändras beroende på framtida transfers. Men dessa lag kommer topp 5, and you can print that.

SS: Topp 5 kommer vara som följande: United, city, Chelsea, Tottenham, Norwich. De gula kommer att spela shortsen av Liverpool!

AS: United, Chelski, Shitty, Spurs, Arsenal

OW: United, Chelski, City, Tottenham, Arsenal.

KY: chelski-UNITED-city-spurs-arse… Tyvärr.

MÖ: United, Spurs, Arsenal, city, Chelsea. Mourinho får sparken innan nyår, då Chelsea ligger tvåa i ligan.

Vilka åker ur?

BA: Fegisgissar på Hull, Crystal Palace och Cardiff (är dock övertygad om att något av dessa lag nykomlingsskräller).

FJ: Crystal Palace, Hull & Sunderland

MK: Crystal Palace, Stoke och Cardiff. I den ordningen.

SS: Hull, Stoke och Aston Villa kommer att ha ett tufft år, och få lämna fotbollens finrum. Hull håller inte helt enkelt, och Stoke samt AV har haft det tungt ett tag och kan inte räddas.

AS: Crystal Palace, Hull och (fingers crossed) Stoke

OW: Crystal Palace, Hull och Sunderland.

KY: Hull, Palace och Stoke.

MÖ: Stoke, Hull och Palace.

Vilka vinner Champions League?

BA: Bayern München ser starkast ut i år också.

FJ: Real Madrid.

MK: Har sagt Real Madrid några säsonger i sträck så jag får fortsätta hävda det tills jag får rätt.

SS: Champions League kommer i år ha ett vinnande lag i form av Napoli. Hur de lyckas vet jag inte.

AS: Barca.

OW: Jag tror Bayern blir ruskigt farliga även i år.

KY: Real Madrid.

MÖ: Bayern har ju bäst lag men det är praktiskt omöjligt att vinna två i rad så det blir nåt av de andra 31 lagen.