Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Swansea – United

Vi har väntat sedan i maj. Ja, egentligen har vi väntat sedan april. Men nu är säsongen här. Imorgon åker United till Swansea för premiären i Premier League. Avspark 18.30.

Så var det då äntligen dags för David Moyes första (vi har några första kvar att avverka) riktiga match som Unitedmanager. Swansea utgör förstås en svår motståndare i Wales, men United är förstås benägna att få en bra start på säsongen.

Manchester United

Manchester United

Skador Fletcher (sjuk, oklart), Powell (opererad, oklart), Rafael (hamstring, mitten september)
Tveksamma Carrick (ögoninfektion), Evans (vrist), Hernandez (hamstring), Nani (ljumske), Young (vrist)
Avstängda Rafael (sista matchen av tre)
Form
F O V O F V
Position 1 | 38 | 28-5-5 | 86-43 | 89 
Bästa målskytt Van Persie (26)
Disciplin 57 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Jones, Ferdinand, Vidic, Evra
Valencia, Carrick, Cleverley, Giggs
Welbeck, Van Persie

Då United åker till Wales har man redan en titel i bagaget, sedan man i söndags besegrat Wigan i Community Shield. Dessförinnan hade United en tämligen svag försäsong, men det är ju sällan som resultaten under försäsongen spelar någon större roll.

Wayne Rooney gjorde sin första match för säsongen då England besegrade Skottland i onsdags. Det är ändå högst oklart om han kommer att ta plats i Uniteds trupp imorgon.

I övrigt har United en del frågetecken inför ligapremiären. Michael Carrick missade landskampen i onsdags med en ögoninfektion men vi tror ändå att han kommer att vara tillgänglig imorgon. Jonny Evans och Ashley Young tvingades också tacka nej till landslagsspel med vristskador och kommer förmodligen inte till spel. Nani har problem med ljumsken sedan matchen mot AIK och förväntas också missa matchen. Javier Hernandez har i princip inte haft någon försäsong och sliter med en hamstringskada. Det skulle förvåna oerhört om han kommer till spel imorgon.

Rafael kommer definitivt att missa morgondagens match. Han blev ju utvisad mot Chelsea i våras och har en match kvar på sin avstängning. Han utgick dessutom skadad mot Wigan och förväntas bli borta i sisådär en månad. Darren Fletcher är heller inte aktuell för spel.

Vad gäller laguppställningen så känns det faktiskt ganska givet hur det kommer att se ut. Om vi antar att Carrick är spelklar så kan vi sätta upp sex spelare som givna: De Gea, Ferdinand, Vidic, Evra, Carrick och Van Persie. Vidare torde Welbeck och Cleverley ta plats i startelvan. Vi tror att Jones tar platsen som Rafael lämnar vakant och det skulle förvåna om inte Giggs spelar från start. Då är det bara ena ytterpositionen kvar att lösa och där tror jag att Moyes går på rutin och väljer Valencia snarare än Zaha.

Shinji Kagawa skulle möjligen kunna utmana om en plats men känslan är att han ligger någon vecka efter övriga spelare.

Annars skulle det vara trevligt om Adnan Januzaj tog plats på avbytarbänken.

Swansea City

Swansea City

Skador De Guzman
Tveksamma Hernandez, Shelvey
Avstängda
Form
V V V V V O
Position 9 | 38 | 11-13-14 | 47-51 | 46
Bästa målskytt Michu (18)
Disciplin 58 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Vorm
Rangel, Williams, Amat, B Davies
Routledge, Britton, Shelvey, Hernandez
Michu
Bony

Om United har haft en svag försäsong så har Swansea radat upp segrar. På nio matcher (de två matcherna mot Malmö inkluderade) har de åtta segrar och en oavgjord och den förkrossande målskillnaden 32-1. Det ska dock påpekas att motståndet har varit svagt. Swansea vann ju ligacupen förra säsongen och har redan hunnit spela två tävlingsmatcher då man besegrade Malmö (4-0 hemma följdes upp med 0-0 borta) i kvalet till Europa League.

Även i övrigt har Swansea haft en bra sommar. Man har fått behålla de spelare som tog laget till en imponerande åttondeplats i ligan förra säsongen. Managern Michael Laudrup har dessutom kunnat förstärka med anfallaren Wilfried Bony från Vitesse, Jordi Amat från Espanyol (Amat var förra säsongen utlånad till Rayo Vallecano) och Jonjo Shelvey från Liverpool.

Frågetecknet inför säsongen är hur man hanterar att kombinera ligaspelet med spel i Europa League. Lyckas man där borde Swansea kunna utmana om att vara bästa laget bakom de fem givna topplagen (United, city, Chelsea, Arsenal och Spurs).

Förra säsongen hade Swansea en del problem att göra mål och där hoppas man att nyförvärvet Bony ska vara lösningen. Om inte annat torde Bony kunna avlasta Michu, som var förra säsongens fynd i ligan. Bony förväntas starta mot United trots att han återvände från landslagsuppdrag först i torsdags kväll.

Pablo Hernandez (ljumskskadad) och Jonjo Shelvey (sjuk) förväntas vara spelklara. Jonathan de Guzman drog på sig en hjärnskakning då han var på uppdrag med det holländska landslaget i veckan och missar matchen.

Historik

United mot Swansea

Totalt 20 9-5-6 30-22
Ligan 20 9-5-6 30-22
Borta 10 1-3-6 8-15
Sista sex
O V V V O V
Sista sex borta
F O F O V O
2013-05-12 (PL) United-Swansea 2-1
2012-12-23 (PL) Swansea-United 1-1
2012-05-06 (PL) United-Swansea 2-0

United och Swansea har bara mötts 20 gånger genom åren, där United har nio segrar mot Swanseas sex. I Swansea har United emellertid bara en seger mot Swanseas sex. Statistiken känns dock inte överdrivet relevant då majoriteten av matcherna spelades på 1930-talet.

Tittar vi i modern tid så har lagen mötts fyra gånger sedan Swansea gick upp till Premier League. United har på dessa fyra matcher tre segrar och en oavgjord. Den oavgjorda kom i julas i Swansea sedan Ashley Williams försökt mörda Robin van Persie.

United får förstås gälla som favoriter i morgondagens match. Ett oavgjort resultat skulle ingalunda vara något fiasko men David Moyes lag skulle må bra av lite arbetsro i början på säsongen.

Matchen sparkar igång 15.00 och kan ses på Viasat Fotboll (HD) och Viaplay.

Swansea City – Manchester United

Turnering: Premier League
Plats: New Stadium Swansea
Tid: Lördagen den 17 augusti 2013, 18.30
Domare: Phil Dowd
Odds: United 1,87 | Wigan 4,00 | oavgjort 3,50
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay

Källor: Manutd.com, Premierleague.com, Stretfordend.co.uk, Manchestereveningnews.co.uk