Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Liverpool – United 1-0

Det blev förlust med 0-1 på Anfield mot Liverpool och Manchester United har nu fyra poäng på de tre inledande matcherna. Målet kom till redan i den tredje minuten genom den glödhete Sturridge på hörna. Markeringen kunde varit bättre av både målskytten och målpassande Agger. Van Persie var med tre minuter kvar nära att kvittera, men hans skott med högerfoten gick i burgaveln.

United valde något oväntat att starta med både Giggs och Young istället för Rooney och Valencia. Rooney utgick på grund av skada och därmed flyttades Welbeck upp i anfallet. För United återfanns Kagawa inte ens på bänken. Inte heller ungdomarna Januzaj, Lingard eller Zaha återfanns på den. Glädjande var däremot att både Nani och Chicarito var redo för inhopp. Liverpool å sin sida startade med en förväntad startelva.

Inte oväntat var det Young som i den tredje minuten skapade en hörna åt hemmalaget genom (ännu) en misslyckad dribbling. Gerrards hörna nådde Agger, vilken nickpassade vidare bollen mot den bortre stolpen. Vid den kunde Sturridge, snyggt, nicka in bollen mellan de passiva Cleverley och Evra.

United hade svårt att komma med någon direkt respons, men var nära att kvittera då van Persie sånär fick fönsterfoten på en hörna från Young. Överlag bjöd den första halvleken knappast på någon chansrik fotboll och matchen stod långa stunder och vägde. Bortalaget hade onekligen något otalt med domare Marriner, vilken viftade med de gula korten tämligen ofta i fråga om Uniteds spelare. I vart fall är korten på Young och Carrick högst diskutabla och nog kunde hemmalaget fått fler gula kort för likartade förseelser. Coutinho och Gerrard missade båda fina frisparkslägen. Det hettade senare till när van Persie argumenterade med Gerrard efter en hörna. Vidare skall det nämnas att Jones fick utgå på grund av en fotskada och att Valencia ersatte honom.

Young hade en bit in i andra halvlek ett fint läge att kvittera, men hans skott täcktes av Johson. Många fans är frustrerade på Young och efter denna match är det ej svårt att förstå varför. Den forne Aston Villa-spelaren är osnabb, omständlig i dribblingarna och viker enbart in i banan för att slå inlägg. En grund till detta är att han fick utgå från vänsterkanten och slår inläggen med sin högerfot, men totalt sett är det inte orimligt att kräva mer av en spelare som kostat United £18 miljoner. Strax efter denna chans byttes Nani in istället för den ineffektive Young. Portugisen testade med 14 minuter kvar Mignolet, men vänsterskottet styrde tämligen lätt undan.

Med tre minuter kvar spelade Chicarito (inbytt mot Giggs) snyggt fram van Persie i djupled, men holländarens högerskott tog i burgaveln. Det är svårt att kritisera van Persie med tanke på att han är vänsterfotad och det faktum att bollen kom i ganska hög fart, men nog kunde han ha träffat mål. På övertiden var inbytte Sterling när att göra 2-0, men de Gea räddade säkert hans höga skott.

Sammantaget var hemmalagets seger knapp och nog hade ett oavgjort resultat bättre speglat matchen. Det är, som utomstående, svårt att förstå varför både Giggs och i synnerhet Young startar denna match då bättre alternativ fanns på bänken (Anderson, Nani och Valencia). I tillägg är Kagawas frånvaro märklig. Det är emellertid tidigt på säsongen och United har nu avverkat två svåra bortamatcher och en mot titelkandidaterna stadsdelen Chelsea. Tålamod krävs och Moyes skall ha sin chans, även om han inte var allas förstaval.