Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens: Viktig match men bara tre poäng på spel

David Moyes första Manchesterderby som manager är bara ett par dagar bort. På fredagens presskonferens medgav Moyes att derbyt är en viktig match men var samtidigt noga med att poängtera att det är totalen i poängkolumnen efter 38 omgångar som är viktigast. Moyes passade också på att berömma Wayne Rooney och Antonio Valencia. Dessutom får vi några ord från Manchester citys manager Manuel Pellegrini.

”Vi har spelat bra i de senaste matcherna och har fått en del självförtroenden och förhoppningsvis kommer vi att försöka visa det i matchen på söndag,” sa David Moyes på fredagens presskonferens.

”Det finns spänning runt varje derby i varje storstad i världen. De är alla väldigt viktiga för dina egna supportrar. De är viktiga för spelarna också, men i slutändan handlar det om vad som händer då slutet av säsongen kommer och hur många poäng du samlar ihop för att se vem som är i topp. De här poängen kan vara väldigt viktiga i det avseendet, de kanske inte blir det. Vi kommer att åka dit och vi kommer att försöka ta alla poängen.

”Jag har upplevt derbymatcher i Glasgow och i Merseyside. Men som jag sa så är varje derby i varje storstad viktig för ditt lag och jag förstår hur viktigt det är för Manchester Uniteds fans.”

Nummerbytet viktigt för Valencia

En av överraskningarna i slutet på försäsongen var att Antonio Valencia helt plötsligt bytte från nummer 7 till nummer 25. Moyes menar att nummerbytet har hjälpt Valencia och han utmanar samtidigt Valencia att göra fler mål:

”Han har gjort det väldigt bra. Han sa åt mig att han behövde byta sitt nummer, så vi fixade det åt honom. Ibland, psykologiskt, kan det göra en skillnad för en spelare.

”Överlag har jag varit väldigt nöjd med honom. Jag sa faktiskt till honom idag: ’Du borde göra sju eller åtta mål per säsong regelbundet.’ Han tittade på mig och rynkade lite på ögonen. Förhoppningsvis vet han vad jag menar. Jag vet inte hur många han gjorde förra säsongen, jag tror att det bara var ett eller två. Han har fått en bra start och förhoppningsvis kommer han att vara nära den målsättning jag har satt upp för honom den här säsongen.”

Moyes hoppas på nya mål från Rooney

Wayne Rooney gjorde en fantastisk match mot Bayer Leverkusen och blev med sina två mål blott den fjärde Unitedspelaren att komma upp i den magiska siffran 200 mål. Moyes ser dock bara de två målen mot Leverkusen som ett steg på vägen och menar att Rooney behöver göra två mål även på söndag för att fortsätta vägen mot toppform:

”Jag tycker att vi bara går steg för steg. Om han kan göra två mål till i helgen skulle det vara det vara nästa steg framåt, skulle det inte? och bara hålla igång hans form. Jag tycker att han spelade väldigt bra och vi vill att han ska hålla uppe det. Om något, så uppmanar jag honom att kliva fram igen.

”Jag vill att han ska bli bättre.”

Rooney lämnade Asienturnén med en skada. Många har ifrågasatt om Rooney verkligen var skadad eller om han åkte hem på grund av att han var missnöjd med sin situation. Moyes är dock tydlig med att Rooney verkligen var skadad:

”Wayne tränade väldigt hårt och var i fantastisk form precis innan han skadade sin hamstring i Thailand. Jag sa det till er men jag vet inte om ni alla trodde på mig. Vi trodde att han skulle vara ok, men det var han inte.

”Vi fortsatte att arbeta honom väldigt hårt. Ja, han gjorde det, borde jag säga. Han var i väldigt bra form. Jag var väldigt imponerad över den form han var i och det arbete han gjorde under försäsongen. Han skördar frukten av det. Han har jobbat väldigt hårt och visar alla exakt vad han kan göra.”

Skadeläget

Igen passerar en presskonferens utan att vi bjuds på en uppdatering kring skadeläget. Presskonferenserna är, vilket de flesta nog redan vet, uppdelade i två delar – en del för teve och en del, som är publiceringsskyddad, för tidningarna. Tydligen får vi räkna med att vänta på information om skador den här säsongen.

United har Rafael da Silva, Phil Jones och Danny Welbeck som osäkra inför söndagens match. Alla tre torde vara aktuella för spel om de bara är spelklara. Känslan är att det finns två öppna platser i Moyes lag, högerbacken och vänstermittfältsplatsen. De Gea, Ferdinand, Vidic och Evra är givna i defensiven. Carrick är given, liksom Rooney och Van Persie. Jag gissar också att Fellaini och Valencia redan står uppskrivna i laguppställningen. Smalling gjorde en fin insats som högerback i tisdags och får kanske chansen även om Jones eller Rafael är spelklara, lite beroende på hur Moyes värderar deras matchform. På vänstermittfältet är det många om budet. Welbeck skulle kunna vara ett alternativ, men Moyes kan också tänkas använda Kagawa (ja tack!), Nani, Young (nej, nej, nej) eller Giggs.

Pellegrini: Richards och Silva redo för spel

På andra sidan staden, i det lite stökigare området, har Manchester citys manager rapporterat om ett positivt skadeläge. Vincent Kompany, förmodligen citys viktigaste spelare, gjorde comeback efter skada då city bortabesegrade Viktoria Plzen i Champions League. Vidare är David Silva, Micah Richards och Gael Clichy tillbaka i träning, även om Pellegrini hintar om att Clichy inte kommer att spela på söndag:

”Richards arbetar normalt med hela truppen, samma sak för David Silva och Clichy startar nu. Kanske kommer han inte att vara redo för nästa söndag men alla andra spelare, förutom Demichelis, är friska, inga problem.

”Jag tycker att Vincent är en väldigt viktig spelare för oss. Vi jobbade bra utan Kompany. Om du tittar på våra nummer i matcherna han inte spelade så höll vi nollan tre gånger. Men han är alltid viktig. Han ger förtroende till hela laget.”


Källor: Manutd.com, Manchestereveningnews.co.uk