Matchrapport: United – Liverpool 1-0

United besegrade på onsdagskvällen Liverpool med 1-0 i en underhållande match i ligacupens tredje omgång och avancerar således till den fjärde omgången.

Startelvor:

David Moyes valde att endast behålla tre spelare från derbyt i söndags: David de Gea, Chris Smalling och lagkaptenen för kvällen Wayne Rooney. Rafael och Phil Jones var tillbaka från skador, Nani, Alexander Büttner, Jonny Evans och Javier Hernandez gjorde sina första starter för säsongen och Shinji Kagawa var tillbaka i elvan efter att ha funnits på bänken i söndags.

Det gav följande lag:
De Gea
Rafael-Smalling-Evans-Büttner
Nani-Jones-Giggs-Kagawa
Rooney
Hernandez

Liverpool kom till spel med ett starkt lag, och som väntat startade Luis Suarez efter sin långa avstängning.

Mignolet
Toure-Skrtel-Sakho-Enrique
Henderson-Gerrard-Lucas-Moses
Suarez
Sturridge

Första halvlek

United inleder i ett högt tempo och anfallsspelet ser inledningsvis väldigt lovande ut med mycket rörelse på den offensiva kvartetten. Första halvchansen får Nani efter knappa tre minuter då hans skott fastnar på en Liverpool-försvarare och går ut till hörna. United lyckas etablera ett visst bollinnehav på Liverpools planhalva, dock utan att skapa några farliga målchanser mer än några vassa inspel från Rafael och Nani.
Efter den första kvarten tar Liverpool över bollinnehavet och lyckas väl enkelt hitta igenom Uniteds mittfält flera gånger. Den farligaste chansen i första halvlek får Luis Suarez i den 22:a minuten när Jonny Evans missbedömer ett inlägg som uruguayanen plockar ner men David de Gea är snabbt ute och tar hand om bollen. Liverpool har några halvchanser men inget som blir riktigt farligt utan Chris Smalling och Evans har bra koll på händelserna.
Sista fem minuterna i halvleken tar United återigen över lite och skapar ett visst tryck men får endast fram några hörnor.
0-0 i paus.

Andra halvlek

United får en perfekt start på den andra halvleken då man redan i den 46:e minuten tar ledningen genom Javier Hernandez. Målet kommer på hörna där mexikanen löper ifrån Enrique inne i målområdet och möter Rooneys perfekt slagna hörna med sitt högra smalben och styr in bollen i mål. Chicharitos första mål för säsongen i hans första start.
Efter målet har United en bra tjugo minuters period där man med lite tur hade kunnat göra något mål till. I den 59:e minuten plockar De Gea ner en hörna och slår en underbar utspark som Hernandez mycket skickligt tar ner i steget och serverar Shinji Kagawa som på ett tillslag hittar Nani. Nani väljer eget avslut istället för att spela tillbaka till japanen men skottet blockas. Fem minuter senare vänder Kagawa skickligt bort Lucas och avancerar fram mot Liverpools straffområde innan han avlossar ett skott som tar i ribban och går över.
Efter den chansen tar Liverpool över igen som en följd av att United faller lite lägre med laget, men oroväckande nog så fortsätter gästerna att spela igenom Uniteds centrala mittfält relativt enkelt då Giggs försvarsspel inte är hundraprocentigt. Inom loppet av några minuter har Luis Suarez två riktigt bra lägen att utjämna matchen för Liverpool. Först i den 71:a minuten efter ett långt anfall där Chris Smalling skickligt nickar undan ett inlägg från högerkanten framför huvudet på Daniel Sturridge innan Enrique plockar upp bollen och lyfter in den till Suarez som får fritt läge från straffpunkten men uruguayanens nick går rakt på David De Gea som ändå gör en riktigt bra räddning. Minuten senare får Liverpool en frispark strax utanför straffområdet som Suarez, via muren, skjuter i ribban.

I den 73:e minuten gör United sina första byten när Adnan Januzaj och Michael Carrick kommer in och ersätter Hernandez och Kagawa. Carrick kommer in bredvid Jones och Giggs för att stabilisera upp mittfältet (något som lyckas mycket bra) och Januzaj tar platsen till höger på mittfältet med Nani till vänster och Rooney ensam på topp.
Med kvarten kvar får United en frispark ca tre meter utanför straffområdet sedan Rafael blivit neddragen. Rooney tar hand om den men Mignolet lyckas tippa bollen utanför. På den efterföljande korta hörnan spelas Rooney lös och han avancerar inåt för att ta ett bra skott som Mignolet räddar till en ny hörna.
Sista tio minuterna spelar United av rutinerat trots att Liverpool börjar lyfta fram många långbollar som Smalling och Evans tar hand om på ett bra sätt. På tilläggstid blir Nani utbytt mot Danny Welbeck och sista tre minuterna blir händelselösa.
1-0 full tid.

Avslutande tankar

En underhållande match där det fanns en hel del vassa målchanser, framförallt i den andra halvleken. Försvarsmässigt såg det stabilt ut nästan hela matchen, Rafael och Evans stod för bra insatser med tanke på den bristande speltiden dem haft hittills. Chris Smalling var kanske Uniteds bästa spelare och ser mycket tryggare ut i mittförsvaret än på högerkanten. Kagawa blixtrar till ibland och framförallt hans andra halvlek är lovande, dock slarvade japanen en hel del inledningsvis. Samma gäller för Nani. Rooneys form fortsatte och Hernandez gör mål. Enda riktiga orosmomenten är ytan som uppstod mellan försvar och mittfält där Jones inte fick tillräcklig hjälp av Giggs vid många tillfällen men det blev bättre när Carrick byttes in.
Riktigt skönt för David Moyes med seger mot en rival som kom till spel med en mycket mer ordinarie elva än United. Avancemang till fjärde omgången (där Norwich väntar på hemmaplan) är så klart välkommet och många spelare fick viktig speltid. En bra kväll på Old Trafford helt enkelt.

Manchester United:
De Gea; Rafael, Smalling, Evans, Büttner; Nani (ut 90), Jones, Giggs, Kagawa (ut 73); Rooney; Hernandez (ut 73);

Bänk: Amos, Fabio, Anderson, Carrick (in 73), Zaha, Januzaj (in 73), Welbeck (in 90)

Liverpool:
Mignolet; Toure, Skrtel, Sakho, Enrique; Henderson, Lucas (ut 67), Gerrard, Moses (ut 82); Suarez; Sturridge;

Bänk: Jones, Alberto, Sterling (in 82), Ibe, Kelly (in 67), Wisdom


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS