Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: United – West Brom

Imorgon, med avspark på klassisk fotbollstid, det vill säga 16.00, tar Manchester United emot West Bromwich Albion på Old Trafford.

Efter en svår säsongsinledning är det nu läge för David Moyes mannar att börja rada upp segrar. Motståndaren West Brom har också inlett säsongen knackigt och det är två lag i behov av poäng som ställer upp för spel imorgon. United är förstås storfavoriter och allt annat än en stabil seger skulle vara en missräkning.

Manchester United

Manchester United

Skador Fletcher (sjuk, oklart)
Tveksamma Cleverley (knä), Van Persie (ljumske)
Avstängda
Form
O F V V F V
Position 8 | 5 | 2-1-2 | 7-6 | 7
Bästa målskytt Van Persie (3)
Disciplin 10 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Vidic, Evans, Evra
Nani, Carrick, Fellaini, Kagawa
Rooney, Hernandez

Fotbollsgudarna gav David Moyes en oerhört svår start på sin tid som Unitedmanager. Resultatet blev tyvärr inte den omedelbara succé vi hade hoppats på och tittar vi på poängskörden efter fem matcher tvingas vi ge United ett underkänt betyg.

Efter den förödmjukande insatsen i derbyt i söndags svarade emellertid United på ett fint sätt mot Liverpool i ligacupen. Den närmaste framtiden har United ett relativt enkelt spelschema och när United tar emot Arsenal den 10 november ska man om inget oförutsett inträffar göra det med fem raka segrar i bagaget. Det är nu Moyes förmåga som manager för en toppklubb för första gången testas på riktigt och han gör det förstås med vårt fulla stöd.

Förutsättningarna inför morgondagens match är utmärkta. Då både Tom Cleverley och Robin van Persie förväntas vara spelklara har United tillgång till en skadefri trupp. Ensam på frånvarolistan är Darren Fletcher.

I inledningen har Moyes varit väldigt konservativ i sina laguttagningar. Med tanke på spelschemat är det enkelt att förstå, även om vi kanske hade önskat lite mer offensiva laguttagningar. Jag klagade ofta på att Fergie roterade för mycket så då kan man ju tycka att jag borde vara nöjd när Moyes spelar med i stort sett samma manskap match efter match. Det är dock en balansgång och Moyes måste nu börja matcha hela truppen för att undvika missnöje i omklädningsrummet. Tur då för Moyes att matcherna nu kommer tätt och mot överkomligt motstånd. Den närmaste framtiden finns det utrymme att skifta en tredjedel av laget varje match.

Med det i åtanke blir det tuffare än tidigare (med undantag för ligacupmatchen mot Liverpool) att gissa startelvan inför morgondagens match. Längst bak känns det emellertid givet att vi hittar David de Gea.

Rafael da Silva gjorde mot Liverpool comeback efter skada och även om han var lite rostig så syntes det direkt att Uniteds högerkant stärktes. Om Moyes har någon som helst fundering på att Phil Jones kan vara ett alternativ till Rafael i den ordinarie elvan hoppas jag att Ryan Giggs och Phil Neville talar honom till rätta.

Jag tippar att Moyes har tänkt spela firma Ferdinand och Vidic i Ukraina, vilket öppnar för Evans i startelvan, då Ferdinand inte bör spela två matcher på så kort tid. Evra är förstås given på vänsterbacken.

Offensivt är det svårare att gissa. Centralt är det läge att fortsätta att spela in Fellaini bredvid Carrick.

Wayne Rooney är i hysterisk form och bör fortsätta att matchas. Längst fram måste Chicharito få speltid. Van Persie finns som en nödlösning på bänken.

Kanterna är väl den position där vi inte är säkra på hur Moyes verkligen resonerar. Vi är väl alla överens om att Kagawa gör sig bäst i en central position men där finns inget utrymme. Således måste Kagawa nyttjas med en utgångsposition på kanten om han ska användas. Den närmaste tiden kommer att visa om det finns en position för Kagawa i Moyes lag.

På den andra kanten måste Nani spelas i form. Skador och avstängningar har ställt till det för portugisen men han har ett större register än Valencia, vars form fortsatt är ett frågetecken. Ashley Young har förhoppningsvis spelat sig långt ifrån startelvan.

Man skulle kunna argumentera för att även Wilfried Zaha borde vara aktuell för en roll i laget. Moyes har dock placerat Zaha långt bak i rangordningen – något som är märkligt med tanke på prestationerna under försäsongen – och känslan är att Moyes inte har någon brådska med att kasta in Zaha i hetluften.

Någon som däremot kastas in i hetluften är Adnan Januzaj. Moyes har visat att han kommer att ge Januzaj ordentligt med speltid och jag skulle bli förvånad om Januzaj inte är med i truppen imorgon. Det är lite för många offensiva spelare, som Chicharito, Nani och Kagawa, som är i desperat behov av speltid, annars tror jag att Januzaj hade varit aktuell för en startposition imorgon.

West Bromwich Albion

West Bromwich Albion

Skador Brunt, Foster, Gera, Thorne, Vydra
Tveksamma Anelka, Anichebe, Yacob
Avstängda
Form
O V F O V F
Position 14 | 5 | 1-2-2 | 4-4 | 5
Bästa målskytt Amalfitano, Sessegnon, McAuley, Ridgewell (1)
Disciplin 10 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Myhill
Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell
Mulumbu, Morrison
Amalfitano, Sessegnon, Sinclair
Anelka

West Brom slutade förra säsongen på en imponerande åttondeplats, deras bästa ligaplacering sedan 1981. Den här säsongen har man dock börjat svajigt. I lördags tog man dock säsongens första seger i ligan då Sunderland besegrades med 3-0. I veckan tvingade man Arsenal till straffar i ligacupen, detta dock i en match där båda lagen var reservbetonade.

West Brom har problem med skador. Ben Foster är borta till slutet av november. Lagkaptenen Chris Brunt finns också på skadelistan, liksom Zoltan Gera. Shane Long är dock tillbaka i spel, även om han lär få börja på bänken, medan Yacob förväntas vara spelklar. Anelka och Anichebe förväntas också vara tillgängliga för spel.

Steve Clarke håller fortfarande på att spela ihop sitt lag sedan han gick bananas på deadline day. Victor Anichebe hämtades från Everton, Stephane Sessegnon plockades från Sunderland medan Morgan Amalfitano lånades in från Marseille. Dessutom tog man målvakten Lee Camp från Norwich på fri transfer. Innan dess hade Nicholas Anelka erbjudits en plats i truppen och man lånade dessutom Scott Sinclair från Manchester city.

Myhill torde inleda i mål imorgon och det verkar vara självklart att backlinjen består av Jones, McAuley, Olsson och Ridgewell. På det defensiva mittfältet kämpar Mulumbu, Morrison och Yacob om två platser. Amalfitano och Sinclair torde ta kantpositionerna medan vi tippar att Sessegnon startar bakom Anelka.

Historik

United mot West Brom

Totalt 122 52-30-40 221-189
Ligan 114 50-27-38 211-175
Hemma 61 33-16-12 123-75
Sista sex
O V V V V O
Sista sex hemma
V V V O V V
2013-05-13 (PL) West Brom-United 5-5
2012-12-29 (PL) United-West Brom 2-0
2012-03-11 (PL) United-West Brom 2-0

Vi minns förstås lagens senaste möte, då det var Sir Alex Fergusons sista match som manager. Den gången slutade det 5-5 i en match där ingenting annat än äran stod på spel och försvarsspelet hade gått på semester. Senaste mötet på Old Trafford blev en bekväm 2-0-seger för United i julas.

Historiskt har West Brom gjort bra resultat mot United. Den senaste tiden är det dock ett kraftigt övertag för United. Senaste gången West Brom vann mot United var ett ligacupmöte 2003, då United ställde upp med bland andra Pugh, Kleberson och Bellion. Senaste ligaförlusten för United var på The Hawthorns 1984. Då vi letar en West Brom-seger på Old Trafford måste vi gå tillbaka till den klassiska Tipsextramatchen från 1978 då West Brom vann med 5-3.

Matchen sparkar igång 16.00 och kan ses på Viasat Fotboll (HD) och Viaplay.

Manchester United – West Bromwich Albion

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Lördagen den 28 september 2013, 16.00
Domare: Michael Oliver
Odds: United 1,26 | West Brom 10,00 | oavgjort 5,75
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay

Källor: Manutd.com, Premierleague.com, Stretfordend.co.uk, Wba.co.uk, Telegraph.co.uk, Guardian.co.uk