Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – West Brom

Ett på många håll blekt Manchester United förlorade hemma mot West Bromwich i eftermiddag. Efter en mållös första halvlek tog W.B.A tidigt kommandot i den andra halvleken och knappt tio minuter senare hade bortalaget tagit ledningen. Rooney nätade på frispark strax därefter innan Berahino efter ett fint anfall kunde fastställa slutresultatet till 1-2 i den 67:e minuten.

United kom till spel med en elva där tunga namn så som Evra, Vidic, van Persie och Fellaini saknades. Glädjande nog fick Kagawa chansen från start – dock inte centralt där han borde spelas – samtidigt som även Nani och Hernandez återfanns i startelvan. Rafael som ju gjorde comeback i veckan mot Liverpool fick inte ens nöta bänk och i hans ställe spelade Jones högerback. Evans fick starta för första gången i årets Premier League och detsamma gäller Alexander Büttner. Ferdinand gjorde Evans sällskap i backlinjen, Anderson kamperade ihop med Carrick på innermittfältet, Rooney vikarierade återigen som kapten och som sista utpost fanns givetvis De Gea.

Första halvlek

United inleder matchen ganska lovande och framför allt högersidan med Jones och Nani tar sig fram till en del inläggslägen. Emellertid är ju inlägg som bekant knappast Jones bästa egenskap. Nani kom däremot att under den första halvleken hota med flertalet låga inlägg som damp ner i den farliga zonen strax framför Myhill i W.B.A-målet. Inget av lägena renderar dock i någon kvalificerad målchans.

Drygt tio minuter in i matchen utgår den från city inlånade Sinclair och ersätts av Berahino. Detta skall visa sig vara olyckligt för Uniteds del då Berainho ofta är inblandad i West Broms farligheter framåt. Ett par minuter senare tänder matchen till för första gången. W.B.A har först en möjlghet från nära håll, men Carrick står emellan inläggsfoten och ytan framför De Gea. Bollen räddas från att gå ut till en hörna av Ferdinand som dock tappar den till en motståndarspelare och viss kalabalik uppstår i straffområdet. United reder till slut ut det och kan ställa om spelet snabbt. Nani har under några sekunder möjlighet att frispela Cicharito, men han tar på tok för lång tid på sig och anfallet rinner ut i sanden. West Brom kontrar tillbaka och Carrick tvingas ta ett tidigt gult kort.

Ju längre halvleken lider, desto tydligare märks det att United inte riktigt är på tårna. West Broms mittfält överglänser vårat, vilket kommer till uttryck genom att United nästan bara hotar via kantspelet samtidigt som man drar på sig den ena frisparken efter den andra på egen planhalva. United är dock laget med flest möjligheter de första 20 minuterna, men de ordentliga målchanserna lyser med sin frånvaro.

30 minuter in i matchen skapar bortalaget matchens dittills bästa målchans. United har avvärjt en hörna och börjat flytta upp backlinjen. En W.B.A-försvarare plockar upp bollen precis bakom mittlinjen och slår en långboll mot Uniteds högerkant. Väl där tar en medspelare ner bollen och skickar in den i straffområdet. En framstörtande Berainho når högst mellan Uniteds båda mittbackar och touchar bollen som smiter förbi DDG:s vänstra stolpe. United svarar några minuter senare genom fint förarbete av Kagawa och en nick i virket signerad Anderson. Returen lyckas han inte hålla nere. Att möjligheten bränns gör i slutändan inte så mycket då linjedomaren hittar en anledning till att vinka för offside som ingen annan ser.

Tiotalet händelselösa minuter följer innan lagen hinner med varsin chans precis före halvtid. Närmast är Sessegnon som efter en nickskarv får läge för en volley i en position väldigt nära Unitedkassen. Han drar på för kung och fosterland till synes utan att sikta och jag skulle knappt bli förvånad om bollen landade utanför arenan. När den första halvleken blåses av är man (läs: jag) visserligen inte nöjd med Uniteds spel, men det känns ändå som att United ska kunna växla tempo och avgöra matchen i den andra halvleken.

Andra halvlek

Den andra halvleken inleds med ett byte. Det är Kagawa utgår till förmån för Januzaj. Jag fick aldrig klart för mig om Kagawa byttes ut på grund av någon mindre skada eller inte. Om så inte var fallet så är det givetvis tråkigt för Kagawa (och för oss som gillar honom) då Moyes förtroende för honom knappast kan vara särskilt stort. Att bli utbytt i halvtid brukar innebära att man gjort en riktig skitmatch och det tycker jag inte att japanen ens var i närheten av, även om han kanske inte hade levererat som man kanske kan förvänta sig av en spelare av hans kaliber. I vilket fall som helst så var det roligt att just Januzaj skulle få chansen i den andra halvleken.

Den unge belgaren inledde trevande då han lite valpigt tappade bollen på egen planhalva, men reparerade sitt misstag omgående genom att vinna tillbaka bollen. Uniteds backlinje visar några minuter senare än värre tendenser då man låter Sessegnon löpa fritt för att senare enkelt kunna sätta Berainho i läge. De Gea räddar upp det hela med en patenterad fotparad. Den efterföljande hörnan nickas bort av Rooney precis framför Olssons panna.

Någon tempoväxling får vi aldrig se skymten av och istället är det West Bromwich som dominerar i inledningen av den andra halvleken. Uniteds backlinje i allmänhet och Rio Ferdinand i synnerhet visar upp ett uruselt försvarsspel när W.B.A tar ledningen i den 54:e matchminuten. Amalfitano kommer med fart och springer rakt igenom Rio Ferdinand. Till råga på allt rullar bollen retfullt mellan bena på Rio när han försöker sig på brytningen som siste man. De Gea kommer inte riktigt ut ordentligt, förmodligen på grund av att han aldrig tänkt sig att det skulle bli ett friläge av situationen. Han gör sitt bästa för att skära av vinklarna, men Amalfitano är iskall och skottfintar innan han chippar över en sittande De Gea.

Vi konstaterar att Moyes agerar snabbt efter baklängesmålet då kameran fångar in en stretchande RvP vid sidlinjen. Innan han hinner göra entré kvitterar Rooney på en frispark som nog egentligen var ett inlägg. Chicharito, som nästan hade en skalle på bollen, lämnar planen till förmån för holländaren.

Vi väntar oss nu få se ett United som, förstärkt av sin comebackande skyttekung, ska satsa framåt för att fullborda vändningen. Så blir inte fallet. Man har fantastiskt svårt att få grepp om mittfältet och uppspelsfasen låser sig totalt. Istället nickar Olsson i ribban efter hörna och återigen ger är Ferdinand inte att känna igen. Ett samarbete mellan van Persie och Rooney noterar vi strax därefter och det är inte så långt ifrån att Anderson kan rinna igenom. Det är dock nära på det enda de ovan nämnda världsanfallarna presterar ihop under matchen. De Gea är i alla fall fortsatt på tårna och står för en riktig klassräddning på Amalfitanos frispark i den 66:e minuten.

Minuten senare får De Gea tyvärr se en boll passera förbi honom. Berainho nätar efter ett riktigt fint anfall där Unitedförsvaret inte hinner med W.B.A´s direktpassningsspel. Avslutet är distinkt och otagbart. Återigen agerar Moyes direkt. Fellaini byts in för att få till en förändring på innermittfältet. En inte särskilt lyckad Anderson utgår. Uret visar på 68:a spelade minuter och United har gjort alla sina byten. När hände det senast?

Fellainis inhopp gör att United ser lite mer av bollen, men man har fortsatt förtvivlad svårt att skapa målchanser. Ett tag tar hemmalaget knappt sig in på West Broms planhalva med bollen i behåll. Detta händer alltså på Old Trafford.. Rooney är närapå den enda som står att känna igen. Han frispelar nästan van Persie med en bra direktpassning. Minuten senare tar sig United fram på nytt och ett tidigt inlägg från Nani touchas av van Persies tå men plockas enkelt av målvakten. Nani är också en ljuspunkt i det här skedet och han slår ännu ett inlägg som mycket väl hade kunnat studsa på bortaförsvarares fötter och in i mål. Försvaret är dock med och rensar.

Januzaj är ett annat ljus i mörkret. Med fem minuter kvar av ordinarie tid tar han sig förbi två spelare, men faller oturligt när han ska lura upp en tredje motståndare på läktaren. I sekvensen därefter visar han på nytt framfötterna när han kommer med fart och tvingar Myhill till en parad. Fellaini har en boll i nät som, helt korrekt, döms bort för offside. Ett viss hopp tänds trots besvikelsen att det inte var mål. United har äntligen etablerat ett visst tryck. De kommande åtta minuterna skapar man emellertid inte en enda farlig chans. Det dröjer till den tredje övertidsminuten innan en straffsituation, ett hårt Carrickskott och en Januzajinbrytning med efterföljande skott som skruvar sig tätt utanför, kommer i samma anfall. Det är på tok för sent och när domaren sätter pipan till munnen kan vi konstatera att vi inte gjort ett spelmål i PL sedan premiären mot Swansea. Pinsamt är bara förnamnet.

Avslutande tankar

Det här duger inte. United fick inte förlora den här matchen, men gjorde det ändå. Hela laget, med undantag av DDG, Nani, Januzaj och Rooney, är underkända – med reservation för att i besvikelsen ha glömt någon till som är godkänd. Spelare som Carrick och Ferdinand är helt under isen. Det enda som är positivt är att vi inte måste vänta en hel vecka på nästa match. En övertygande vinst mot Shakhtar och smärtan lindras något. Att Arsenal är det enda av de topplag som spelade idag som tar tre pinnar är en, om än liten, tröst.

United: De Gea – Jones, Ferdinand, Evans, Buttner – Nani, Carrick, Anderson, Kagawa – Rooney, Hernandez
Byten:
Januzaj för Kagawa (46)
Van Persie för Hernandez (58)
Fellaini för Anderson (68)

West Brom: Myhill – Jones, McAuley, Olsson, Ridgewell – Amalfitano, Yacob, Mulumbu, Sinclair – Sessegnon, Anichebe
Byten:
Berahino för Sinclair (13)
Lugano för Anichebe (88)
Rosenberg för Sessegnon (90)

Publik: 75 042
Domare: Michael Oliver