Matchrapport: Sunderland – Manchester United

United lyckades ta en seger mot Sunderland på lördagskvällen, men segern satt långt inne. Den unge belgaren Adnan Januzaj skulle komma att bli matchhjälte i sin första match från start i Uniteds tröja.

Moyes valde att göra en del förändringar inför matchen på Stadium of Light, och den främsta förändringen var att man valde att spela med Nani och Januzaj på kanterna denna match. Nani har inte spelat mycket på några säsonger, och Januxaj gör sin första säsong i Uniteds A-lag.

Fördelen med att använda detta spelare är att de är benägna att byta kanter, vilket exempelvis Valencia aldrig skulle ha i tanken. Just dessa fria kantroller skulle vara nyckeln till seger denna match, då Sunderland oftast var förvirrade i försvarsspelet när dessa spelare skulle tas hand om.

Första halvlek

United började inte första halvlek på något bra sätt. Man såg väldigt slarviga ut i uppbyggnadsspelet, samtidigt som man gav ett väldigt skakigt intryck i försvarsspelet. Sunderland i sin tur svarade med att ligga i en tokhög press som ställde till det för United.

Redan efter fem minuter skulle Sunderland komma att ta ledning på Stadium of Light när Craig Gardner lätt kunde lägga in bollen i mål. Detta efter att Jones skulle slå ut ett inlägg från Giaccherini, varpå han spelade bollen rak på Vidic som försökte slå bort bollen, men efter att missat bollen totalt kommer den rakt på Gardners förtter och 1-0 var ett faktum.

Jones höll på att göra bort sig igen bara minuterna senare när han skulle spela bollen hemåt, men tog för lång tid på sig så att Gardner kunde störa och få med sig bollen. Denna gång kunde dock Jones rädda situationen genom att löpa ifatt en fri Gardner och göra en fin tackling bakifrån och därmed ta bollen ifrån den kvicke mittfältaren.

United försökte att komma tillbaka i första halvlek när man genom främst Nani och Januzaj försökte att få till skott utifrån. Nani sköt ett skott precis utanför vänstra stolpen, Januzaj likaså. I övrigt slog United ett stort antal inlägg, för att komma närmare kvitteringsmöjlighet, men (nästan) varje gång rensades bollen undan av John O’Shea, som verkligen storspelade under första halvlek.

Sunderland ville inte vara värre än United, utan fortsatte med den höga press man har haft hela matchen för att kunna komma till avslutslägen. Till slut fick man ett när Gardner kom löpandes på vänster kant, slog ett inlägg till Giaccherini som nickade på ett fint sätt mot De Geas högra stolpe. Spanjoren stod dock för en klassräddning, när han reflexmässigt stötte ut bollen till hörna med sin högerhand.

Närmast mål för Untieds del i första halvlek var annars Nani, när han fick till en kanonträff ur dålig vinkel efter 41 spelade minuter. Skottet letade sig upp mot Westwoods vänsterkryssregioner, men målvakten hann även han stå för en fin reflexräddning.

Innan halvleken var över skulle dock Sunderland försöka utöka sin ledning igen. Det är Adam Johnson som kommer fri till vänster i straffområdet och efter lite strul lägger tillbaka bollen till Giaccherini i mitten som skjuter bollen högt över mål.

Andra halvlek

United fortsatte att se rätt skakiga ut när den andra halvleken blåstes igång, men man var fortfarande ute efter en kvitteringsmöjlighet.

Januzaj fick gult kort efter att ha spungit förbi tre stycken Sunderlandförsvarare, och sedan lagt sig lite lätt i en duell. Chris Foy tvekade inte en sekund när kortet delades ut.

En kvittering skulle dock komma, och det var inte vem som helst som fick presentera sig. Det belgiska underbarnet Januzaj fick bollen några meter utanför straffområdet i den 55:e matchminuten när han lyfte den ut till Evra till väster. Fransosen svarade med att lägga ett inlägg till Januzaj som tagit löpningen in mot straffpunkten, och som placerade in bollen till höger om Westwood med sin högerdojja. 1-1, och nu fanns det hopp.

Efter målet så märktes det att United inte var lika stressade som man hade varit innan, utan nu tog man lite mer tid på sig i uppbyggnadsfasen för att inte tappa allt för många bollar, eller att bara lägga inlägg som man gjort i första halvleken. Avslut kom, men Westwood var dock på tå och gjorde flertalet fina räddningar.

Bara sex minuter efter kvitteringsmålet skulle Januzaj från kvitteringshjälte till matchhjälte. Denna gången fick Nani bollen på högerkanten och slog ett tidigt inlägg mot straffpunkten. O’Shea var sär som vanligt för att rensa bort bollen med en nick, men nickade rak mot Januzaj som stod vid den vänstra straffområdeshörnet och klippte till på volley med vänstern. Skottet letade sig mot det Westwoods vänstra hörn, och det var otagbart för målvakten. 1-2, och en lättnads suck från Moyes hördes nog världen runt.

Efter 1-2-målet blev det en rätt avslagen historia, då Sunderlands spelare verkade vara supertrötta efter den höga press man hade valt att ligga i under hela första halvlek och i början utav andra och United ville spela runt bollen för att komma till kvalificerade avslutslägen.

United hade främst lägen från Rooney, med ett skott som gick utanför, och van Persie, som tokmissade ett friläge i 89:e minuten, men matchen skulle komma att sluta 1-2. När Chris Foy blåste av matchen såg Moyes väldigt lättad ut, och detta var sannerligen en skön vändning för honom.

Avslutande tankar

Att spela med Nani och Januzaj var ett bra drag ifrån skotten idag. Att inte spela Kagawa alls tycker jag själv är konstigt. Japanen får inte ens stå för ett inhopp, trots att van Persie underpresterade total och Rooney inte alls var i toppform. En gåta jag aldrig kommer att förstå.

Jag tycker att Sunderland spelade riktigt bra idag, synnerligt i första halvlek när man spelade ut United med sin taktiska höga press, vilket inte gav Unitedspelarna något utrymme för att spela på det sättet man vill spela. Men det är jobbigt att ligga i denna press, vilket märktes av under andra halvlek. En eloge till Sunderland, och man kan bara tycka synd om laget då de spelat två riktigt bra matcher i rad nu, men dessa har varit mot Liverpool och United som har varit svåra att knäcka.

Försvarsspelet var inte bra i United idag, och det gällde speciellt Rafael, Jones och Vidic. Rafael skapade en del framåt, men när det kom till att jobba hem var han ofta 10-20 meter bakom. Jones ryckte upp sig en del i andra halvlek, medan jag inte alls kände igen Vidic. Serben stod för dåliga rensningar och vann nästan ingen nickduell alls, hur kan detta komma sig?!

United har nu tio poäng efter sju spelade matcher i serien, sex poäng efter Liverpool i serietoppen. Ska detta räcka för att ta sig hela vägen till toppen i slutet av säsongen? Hjärtat säger ”ja!”, hjärnan vågar inte uttala sig..


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS