Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: Van Persie historisk efter hattrick

United är spellediga eftersom det vankas landslagsfotboll, något som förstås innebär landslagsuppdrag för majoriteten av Uniteds spelare. Under fredagens landskamper var Robin van Persie den som utmärkte sig mest då han sköt inte mindre än tre mål när Holland krossade Ungern. Van Persie är därmed Hollands mesta landslagsmålskytt någonsin. Även Wayne Rooney noterades i målprotokollet. Totalt har 18 Unitedspelare fått speltid för sina respektive landslag (ungdomslandslag inkluderade).

A-landslag

 • Belgien: Fellaini
  11/10: Kroatien (b) 2-1 MF 90 min varnad
  15/10: Wales (h) MF avstängd
 • Ecuador: Valencia
  11/10: Uruguay (h) 1-0 AV 90 min
  16/10: Chile (b)
 • England: Carrick, Jones, Rooney, Smalling, Welbeck
  11/10: Montenegro (h) 4-1 MC in 65 min, WR 90 min 1 mål, DW 90 min 2 mål, PJ, CS avbytare
  15/10: Polen (h)
 • Frankrike: Evra
  11/10: Australien (h, TR) 6-0 PE 64 min
  15/10: Finland (h)
 • Holland: Van Persie
  11/10: Ungern (h) 8-1 RP 61 min 3 mål
  15/10: Turkiet (b)
 • Japan: Kagawa
  11/10: Serbien (b, TR) 0-2 SK 86 min
  15/10: Vitryssland (b, TR)
 • Mexiko: Hernandez
  12/10: Panama (h) 2-1 JH 90 min 1 assist
  16/10: Costa Rica (b)
 • Nordirland: Evans
  11/10: Azerbajdzjan (b) 0-2 JE 90+4 min utvisad
  15/10: Israel (b) JE avstängd
 • Portugal: Nani
  11/10: Israel (h) 1-1 NA 90 min
  15/10: Luxemburg (h)

VM-kval om inte annat anges.

Spellediga

 • De Gea, Lindegaard, Rafael, Anderson, Fabio, Buttner, Young, Henriquez (inte uttagna)
 • Ferdinand, Giggs, Vidic (slutat)
 • Januzaj (inte valt landslag)
 • Cleverley, Fletcher (skadade)

Ungdomslandslag

 • Belgien U21: Vermijl
  11/10: Nordirland (b) 1-0 MV 90 min
  14/10: Italien (h)
 • England U21: M Keane, Lingard, Powell, Zaha
  10/10: San Marino (b) 4-0 MK 90 min 1 mål, JL in 56 min, WZ avbytare, NP inte uttagen
  15/10: Litauen (h)
 • Wales U21: Lawrence
  11/10: Litauen (h) 2-0 TL 90 min 2 mål varnad
  15/10: San Marino (h)
 • England U19: Pearson, Wilson
  10/10: Slovenien (b) 1-1 BP 90 min, JW 76 min
  12/10: Andorra (n) 7-0 BP 90 min 2 mål, JW avbytare
  15/10: Schweiz (n)
 • Schweiz U19: Janko
  10/10: Andorra (h) 4-0 SJ 72 min varnad
  12/10: Slovenien (h) 3-1 SJ 90 min
  15/10: England (n)

Samtliga matcher EM-kval.

Robin van Persie har inte spelat bra sedan han gjorde comeback efter skada. Förhoppningsvis kan han använda veckans landskamper som en språngbräda till formen. Mycket tyder på det. Van Persie slog nämligen till med ett hattrick då Holland krossade Ungern med 8-1. Holland var redan VM-klara medan Ungern kämpar om andraplatsen i gruppen. Om det fanns någon misstanke om att Holland skulle sakna motivation var det inget som realiserades. Holland påverkar utgången i gruppen även i tisdagens avslutande omgång då man möter Turkiet på bortaplan. Turkiet är för närvarande tvåa i gruppen på samma poäng som trean Rumänien och två poäng före fyran Ungern. Hollands resultat i kvalet imponerar, man har åtta segrar och en oavgjord på nio spelade matcher och den sanslösa målskillnaden 32-5.

Van Persies tre mål betyder att han nu är den som har gjort flest mål någonsin för Hollands landslag. Han står nu på 41 mål på 80 landskamper och passerade därmed Patrick Kluivert som sköt 40 mål på 79 landskamper. När Van Persie fullbordade sitt hattrick – detta redan i den 53:e minuten – kunde han fira tillsammans med Kluivert, som nu är assisterande förbundskapten. Van Persie blev sedan utbytt då en dryg timme var spelad.

England står med ett ben i Brasilien efter att igår ha besegrat Montenegro med 4-1. England behöver nu bara besegra Polen på Wembley på tisdag för att säkra VM-platsen. Den uppgiften blev betydligt enklare för England då Ukraina besegrade Polen på fredagen, något som betyder att Polen inte längre har någon chans att nå VM. Skulle England misslyckas med att besegra Polen väntar playoff då Ukraina har en säker seger i form av en bortamatch mot San Marino.

Det var förstås Unitedspelare som låg bakom den engelska segern. Efter en mållös förstahalvlek tog Wayne Rooney till vara på en retur efter Danny Welbecks skott för att ge England ledningen tidigt i andra halvlek. Efter en dryg timme spelade Welbeck fram Boskovic som mycket elegant placerade bollen i mål. Olämpligt möjligen att Boskovic råkar spela för Montenegro. England försökte göra det hela spännande genom att släppa in ett mål men landslagsdebuterande Townsend avgjorde då han sköt 3-1 med ett långskott. På övertid sköt Sturridge 4-1 på straff.

Welbeck och Rooney spelade hela matchen för England. Ytterligare Unitedbidrag levererades av Michael Carrick som ersatte Lampard efter 65 minuter. Phil Jones och Chris Smalling fick dock nöja sig med att värma bänk. Tom Cleverley hade förmodligen varit aktuell för spel men han tvingades lämna återbud med en vadskada. Det är i nuläget oklart när Cleverley kan göra comeback men han har lämnat landslagssamlingen och är inte aktuell för spel mot Polen. Ashley Young var föga förvånande inte uttagen efter en bedrövlig säsongsinledning.

Det har rådigt förvirring kring Marouane Fellainis vristskada. När Belgien säkrade sin VM-plats genom att bortabesegra Kroatien med 2-1 kunde Fellaini emellertid spela hela matchen. Lukaku sköt båda målen. Fellaini drog på sig en varning och är därmed, såtillvida jag har förstått det hela rätt, avstängd i den avslutande kvalmatchen mot Wales. Fellaini sägs behöva operera sin skadade vrist, en operation som inte är akut. Efter operationen ska Fellaini kunde återvända till spel med ett skydd efter bara en vecka eller två. Någon tid är emellertid inte bokad för operation.

Adnan Januzaj hade möjligen varit aktuell för spel om han hade önskat. Januzaj avvaktar dock med att välja landslag. Han saknar inte alternativ då han kan välja mellan Belgien (han är född i Belgien och även belgisk medborgare), Albanien (genom sina föräldrar) och Kosovo (också genom sina föräldrar). Även Turkiet och Serbien kan bli aktuella och om han väntar tillräckligt länge kan han, givet att han stannar i England, även bli aktuell för spel i det engelska landslaget. Kosovo har möjligen hans hjärta men de får inte, åtminstone inte ännu, spela tävlingsfotboll. Albanien sägs då vara alternativet som hans föräldrar föredrar men Belgien är på en högre nivå så det är uppenbarligen inget enkelt beslut. Vad som däremot borde vara ett enkelt beslut är att skriva på ett nytt kontrakt med Manchester United.

I Sydamerika tog Ecuador ett stort steg mot VM genom att besegra Uruguay med 1-0. Antonio Valencia spelade hela matchen och bar kaptensbindeln. Ecuador möter nu Chile på bortaplan i den avslutande matchen och där säkrar båda lagen en VM-plats vid ett oavgjort resultat. Uruguay, som möter Argentina, är det enda hotet. Men både Ecuador (6) och Chile (4) har ett gäng plusmål tillgodo på Uruguay. Angelo Henriquez är av okänd anledning inte med i den chilenska truppen den här gången. Han borde dock ha en god chans att ta en plats i VM-truppen.

Mexiko tog en nödvändig seger mot Panama. Det satt dock hårt inne. Javier Hernandez spelade fram till Mexikos ledningsmål men missade sedan en straff efter en knapp timme. Med tio minuter kvar att spela kvitterade Panama men inhopparen Jimenez kunde avgöra. För Mexiko väntar förmodligen playoff mot Nya Zeeland. Oväntade resultat i den sista omgången kan dock innebära att Mexiko antingen klarar en direktplats (om Mexiko vinner i Costa Rica samtidigt som Jamaica vinner mot Honduras) eller till och med missar playoff (om Mexiko förlorar i Costa Rica samtidigt som Panama vinner mot USA).

Nordirlands miserabla VM-kval fortsatte med en förlust i Azerbajdzjan. Nordirland kommer därmed att undvika sistaplatsen i gruppen endast på bättre målskillnad än Luxemburg. Jonny Evans spelade nästan hela matchen men fick lämna planen i slutskedet sedan han blivit målchansutvisad då Nordirland jagade en kvittering. Evans är därmed avstängd då Nordirland avslutar kvalet med en bortamatch mot Israel, en missad chans till matchträning.

I samma grupp kommer Portugal att sluta tvåa. Nani spelade igår hela matchen då Portugal spelade 1-1 hemma mot Israel, ett resultat som egentligen inte påverkar någonting (jag ser det som en självklarhet att Ryssland vinner i Azerbajdzjan och att Portugal slår Luxemburg).

Frankrike hade en rolig träningsmatch mot Australien och vann med 6-0. Patrice Evra spelade en dryg timme. För Frankrike väntar playoff om inget oförutsett inträffar. Man möter Finland på tisdag i den avslutande matchen i VM-kvalgruppen. Även Japan träningsmatchade. Den här gången på europeisk mark. Det blev förlust mot Serbien och Shinji Kagawa spelade nästan hela matchen. Japan är redan VM-klara och möter Vitryssland i en ny träningsmatch på tisdag.

På U21-nivån tog England en bekväm seger i San Marino. Michael Keane inledde målskyttet för England. Jesse Lingard blev inbytt tidigt i andra halvlek medan Wilfried Zaha satt på bänken hela matchen och Nick Powell inte ens fick plats i truppen. England får gälla som favorit att vinna gruppen. Tio gruppvinnare och de fyra bästa tvåorna når playoff.

Wales är med i samma grupp som England och besegrade Litauen med 2-0. Tom Lawrence gjorde båda målen, båda på straff.

Belgiens U21 vann med 1-0 i Nordirland. Marnick Vermijl spelade hela matchen. Belgien har inlett med fyra raka segrar och har goda möjligheter att nå playoff.

På U19-nivån spelas det ett inledande kvalspel, med totalt tre matcher på en vecka. United har representanter i Englands och Schweiz lag, som spelar i samma grupp, som avgörs i Slovenien. De två bästa lagen går vidare till nästa kvalrunda. Schweiz har inlett med två raka segrar, 4-0 mot Andorra och 3-1 mot Slovenien. Saidy Janko har startat båda matcherna. För England har det blivit oavgjort mot Slovenien och en storseger, 7-0, mot Andorra. Ben Pearson har spelat båda matcherna och sköt två mål mot Andorra. James Wilson startade mot Slovenien men blev utbytt efter 76 minuter och medverkade inte mot Andorra. Schweiz är redan klara för nästa runda medan England säkrar avancemang vid minst en poäng mot Schweiz på tisdag. England har också goda möjligheter att gå vidare vid en förlust, tack vare den fina målskillnaden man skaffade sig genom storsegern mot Andorra.


Källor: Soccerway.com, Manutd.com, Fifa.com, United.no, Thefa.com, Theguardian.com, Uefa.com

Res med oss till Manchester!