Inför: United – Southampton

Ännu ett landslagsuppehåll är uthärdat och imorgon återställs den ordning vi vill ha på helgerna genom hemmamatch på den klassiska lördagstiden 16:00. Old Trafford gästas då av Southampton som efter en lyckad inledning på säsongen återfinns på en sjunde plats i tabellen, fyra poäng före United.

Manchester United

Manchester United

Skador Fletcher (sjuk, oklart)
Tveksamma Cleverley (vad), Ferdinand (ljumske)
Avstängda
Form
V F V F O V
Position 9 | 7 | 3-1-3 | 10-9 | 10
Bästa målskytt Rooney, Van Persie (3)
Disciplin 17 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Vidic, Jones, Evra
Carrick, Fellaini
Nani, Rooney, Januzaj
van Persie

Även om United avslutade med en seger innan uppehållet – som i stor utsträckning var en viss 18-årings förtjänst – så har säsongen hittills varit allt annat än en dans på rosor för de regerande mästarna. Tio inspelade pinnar på sju matcher är, det tuffa spelschemat till trots, under all kritik. Vinsten senast blir förhoppningsvis det trendbrott vi längtat efter och det är ytterst lägligt att motståndet framöver är något mer överkomligt än tidigare.

Efter en titt på skadeläget i truppen så ser vi att endast Fletcher definitivt kommer att missa morgondagens match. Vidare så är Ferdinand och Cleverley osäkra och med en i övrigt frisk trupp utgår jag ifrån att ingen av dem finns med från start. En genomgång av vilka spelare som matchats under de avslutande omgångarna av VM-kvalet eller i de träningsmatcher som spelats torde också vara relevant i försöket att gissa sig fram till en potentiell elva.

Fellaini gjorde det enda rätta när han såg till att bli varnad i matchen mot Kroatien, vilket gjorde att han inte behövde delta mot Wales i tisdags. Detta öppnar för en start imorgon. Valencia, Rooney, Welbeck, Nani har däremot spelat två gånger 90 minuter. I britternas och portugisens fall tror jag inte att det påverkar deras möjligheter till spel, men Valencia har, i likhet med Chicharito och Evans, långa flygresor i benen. Möjligtvis gör det att dessa spelare inte kommer att starta mot Soton. Nämnas bör dock att Evans var avstängd i bortamötet mot Israel. Slutligen noterar vi att Kagawa matchat i Europa den här gången och kan, trots mycket speltid, vara ovanligt fräsch i kroppen efter ett landslagsuppehåll samtidigt som detsamma borde gälla för RvP, då denne byttes ut tidigt både efter hattricket mot Ungern och i halvtid mot Turkiet. DDG, Rafael, Vidic, Giggs, Januzaj och Anderson är exempel på spelare som av olika anledningar (slutat, inte uttagna m.m) inte matchat alls i veckan.

Med detta i åtanke tar följande spelare – åtminstone i mina ögon – ut sig själva imorgon: DDG, Rafael, Vidic, Evra (60+90), Carrick (35+71), Fellaini, Rooney och van Persie. Jones, Evans och Smalling gör upp om platsen bredvid Vidic och även på kanterna är det öppet. Som sagt så tror jag inte på Valencia och då har vi Kagawa, Januzaj, Nani, Giggs och Young att välja emellan – för visst vore väl Zaha en enorm skräll? Hjärtat säger Januzaj och Kagawa medan hjärnan säger en av dem tillsammans med Nani.

Närmast efter morgondagens match väntar CL-möte mot Real Sociedad. Någon kanske ifrågasätter en stark elva imorgon just med tanke på detta, men faktorer som att matchen spelas hemma och på onsdag legitimerar en stark elva. Dessutom är det inte läge att prioritera Europaspelet framför ligan i och med den minst sagt skrala poängskörden i den senare så här långt.

Southampton

Southampton

Skador
Tveksamma Boruc, Shaw
Avstängda
Form
F O V V V V
Position 4 | 7 | 4-2-1 | 7-2 | 14
Bästa målskytt Lambert (2)
Disciplin 8 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Boruc
Fonte, Fox, Lovren, Clyne
Schneiderlin, Lallana
Davies, Wanyama, Osvaldo
Lambert

Om United har varit säsongens negativa överraskning så här långt så har Southampton varit raka motsatsen. Laget, som ifjol var nykomlingar och placerade sig på en klart godkänd trettondeplats i ligan, kommer till Manchester med tre raka segrar i ligan i ryggen. Mest imponerande är bortasegern mot Liverpool och den enda plumpen i protokollet hitintills är en 1-0-förlust mot Norwich, som även den ägde rum på bortagräs. Noterbart är att Southampton endast har släppt in två mål i jämförelse med Uniteds nio. Framåt har man producerat i snitt ett mål per match.

Skadelistan är, sånär som på Boruc och Shaw som är tveksamma, så kort som den kan bli. Emellertid så är Boruc, om han nu inte kan starta, ett avbräck trots att ersättaren Kelvin Davies är en rutinerad keeper. Lallana, Osvaldo och Lambert är offensiva spelare att hålla lite extra koll på och kanske Lambert i synnerhet då denne är motståndarnas målfarligaste spelare. Det återstår att se om The Saints goda form håller i sig mot The Red Devils imorgon.

Historik

United mot Southampton

Totalt 112 59-28-25 197-126
Ligan 92 48-21-23 160-106
Hemma 54 37-10-7 113-55
Sista sex
V V V V V V
Sista sex hemma
V V V V V V
2013-01-30 (PL) United-Southampton 2-1
2012-09-02 (PL) Southampton-United 2-3
2011-01-29 (PL) Southampton-United 1-2

Statistiskt så har United etablerat ett klart övertag på Southampton under de lite drygt hundra mötena lagen emellan. På hemmaplan är dominansen ännu tydligare och detsamma gäller de senaste matcherna. Just dessa har alla emellertid varit med uddamålet. Från det sista mötet under den förra säsongen minns vi motvilligt Southamptons 0-1-mål där Carrick och De Gea:s agerande, snällt sagt, kan ifrågasättas. Uniteds och Rooneys snabba replik i form av två mål är ett mycket trevligare minne att ha med sig inför morgondagens match.

Manchester United – Southampton

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Lördagen den 19 oktober 2013, 16.00
Domare: Mike Jones
Odds: United 1,50 | Southampton 6,50 | oavgjort 4,00
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS