Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Fint spel gav vinst mot Sociedad (1-0)

United stod i går kväll för en fin insats när Real Sociedad besegrades med 1-0 på Old Trafford. Målet föll redan i den andra minuten genom ett självmål av Martinez. Hemmalaget hade under matchen ett antal chanser att utöka ledningen, men trots detta lyckades de aldrig förvalta dem väl. Bortalagets bästa chans kom då Griezmann träffade kryssribban vid en frispark.

United startade med en någorlunda väntad elva, sånär som på van Persie som utgick på grund av skada. I hans position fick Chicarito chansen. På kanterna fick varken Nani eller Januzaj chansen, utan ansvaret gavs till Valencia och Kagawa. På innermittfältet fick Carrick sällskap av Giggs.

Matchen hade bara pågått i strax över en minut när Rooney, från vänster, avancerade in i straffområdet. Engelsmannen dribblade fint förbi tre försvarare och skruvade bollen mot Bravos vänstra hörn. Bollen tog i innerstolpen, men returen gick via Martinez in i mål. United hade fått en drömöppning och det syntes att spelarna ingavs självförtroende av det tidiga målet.

Efter 14 minuter var Rooney nära att göra 2-0 efter ett fint inspel från Rafael. Anfallaren mötte inlägget med vänsterfoten, men avslutet var inte tillräckligt riktat för att hota Bravo. Sex minuter senare serverade Giggs ett fint pass till Chicarito, vilken nickade in bollen i mål. Mexikanen stod emellertid klart offside och det fina passet var värt ett bättre öde. Just Giggs såg bättre ut än på länge och serverade de pass som Fellaini inte lyckades åstadkomma i lördagens match. Även på kanterna såg både Kagawa och Valencia pigga ut. Den senare tycktes slå bättre inlägg än på länge och det skapade farligheter. Rafael understödde ecuadorianen fint genom hela matchen. Kagawa stod för en fin insats även han, där han tycktes flytta in centralt många gånger och understödja anfallet.

Sociedads farligaste chanser kom i slutet av halvleken. Giggs tappade bollen på innermittfältet till Seferovic och anfallaren avancerade mot Jones och Evans. Ett kraftfullt avslut med högerfoten kunde inte överlista de Gea, vilken räddade fint strax under ribban. Med tre minuter kvar av halvleken fick gästerna frispark till vänster om straffområdet. Griezmann slog en näst intill perfekt frispark, men bollen tog i kryssribban och United gick till halvtidsvila med 1-0. Domaren var under halvleken synnerligen aktiv och delade ut sex gula kort. Långt ifrån alla dessa var korrekta och det kändes som att nivån var något för sträng.

Även i andra halvlek fortsatte United med ett fint spel. Valencia ville ha straff efter tre minuter då han blev knuffad av Martinez, men domaren ville annat. Kagawa slog ett fint pass till Jones efter en hörna, men den store backens nick gick rakt på Bravo, som avvärjde lätt. Efter lite mer än en timme fann Rooney skickligt Valencia i djupled. Högeryttern avancerade snabbt mot mål, men avslutet tog i Bravos högra stolpe. Kagawa kunde inte förvalta returen. Ett par minuter senare skulle Kagawa ha gjort mål, då han blev fint framspelad av Valencia. Japanen tog alldeles för lång tid på sig och blev för omständlig i avslutningssekvensen. Möjligen går det att skylla på bristen på matchtid under säsongsinledningen. Valencia serverade något senare Rooney, men denne sköt med för mycket kraft och för lite kyla. Det skall även nämnas att Sociedad var nära att kvittera i andra halvlek då de la Bellas inlägg/skott överraskade de Gea och tog i ribban. I United byttes även Rafael ut till förmån för Smalling och Chicarito till förmån för Young. I det förra fallet ville inte Moyes riskera ett andra gult kort på den brasilianske högerbacken.

Totalt sett gör United en mycket fin match med flera bra prestationer. Totalt hade United 55 % bollinnehav och 18 avslut mot mål (fem på mål). Detta får anses bra mot ett lag som förra säsongen kom fyra i den spanska ligan. Glädjande såg mittbacksparet Jones/Evans säkra ut i sina ageranden och på kanterna levererade både Kagawa och Valencia fina insatser. Rooney fortsatte att visa prov på sin fina form under säsongsinledningen och hans dribblingsräd vid målet visar på stort självförtroende. Låt oss hoppas att Moyes spelar med lejonparten av dessa spelare på lördag mot Stoke. I synnerhet Kagawa visade stundtals prov på varför han är så högt rankad av sin gamle tränare i Dortmund, Jürgen Klopp.

//Bukowski