Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Seger mot Arsenal!

Robin van Persie såg till att United nu är (enbart?) fem poäng bakom serieledarna med sitt mål i den 27 minuten i gårdagens stormatch. United spelade ett kompakt och koncentrerat försvarsspel och limiterade Arsenals mittfält. Jones och Rooney var tillsammans matchens två giganter.

Moyes valde en i stort väntad startelva, där Smalling spelade högerback istället för skadade Rafael och i vilken Kagawa valdes före underbarnet Januzaj. United hade många offensiva avbytare och Ferdinand satt på läktaren i sällskap av, bland andra, Welbeck. Wenger fick å sin sida spela Vermaelen istället för skadade Mertesacker. I tillägg fick Flamini chansen då Rosicky var sjuk och Wilshere startade på bänken.

Det märktes tidigt att Moyes läst på inför matchen. Jones och Carrick låg väldigt tätt ihop på innermittfältet och Valencia och Kagawa försökte stänga av ytorna för Arsenals kantspelare och ytterbackar. Till sin hjälp hade laget en väldigt hårt jobbande Rooney. Den senares arbetsinsats tror undertecknad att få, om ingen, anfallare i världen kan uppvisa. Resultatet av ovanstående blev att United kunde limitera ytorna framför backlinjen, där Arsenals mittfält så ofta väggar sig igenom med ett fint one touch-spel. Statistiken talar även sitt tydliga språk då United nu hade cirka 200 passningar mindre än då Arsenal besegrades med 2-1 i november 2012. Under matchen hade United cirka 40 % i bollinnehav (66% efter tio minuter, 58 % efter 20 minuter, 44 % i halvtid och till slut alltså 40%).

Båda lagen skapade inte många chanser innan målet tillkom, men det skall nämnas att Vermaelen två gånger förhindrade RvP att nicka bollen i mål med fina nickar. Bland annat ett skarpt inlägg från vänster av Rooney. Något gick emellertid fel i den 27 minuten då RvP snyggt kunde skarvnicka in Rooneys vänsterhörna i Szczesnys vänstra kryss. På repriserna tycktes ansvaret att markera läggas på Ramsey, men nog skulle Vermaelen eller Koscielny ha hanterat den reslige holländaren bättre.

Knappt tio minuter senare fick Jones ofattbart gult kort efter en hörna. Engelsmannen och Szczesny krockade i en luftduell och det gick inte att spåra något medvetet elakt i Jones agerande. Strax före paus var det Vidic´s tur att krocka med de Gea och det syntes direkt i serbens ögon att han ej kunde fullfölja matchen.

Till andra halvlek flyttades därför Jones ner som mittback och Cleverley byttes in för att kampera med Carrick på det centrala mittfältet. Arsenal tycktes dra fördel av att Cleverley inte stängde ytorna lika bra som Jones, då de fick ett bredare spel på kanterna. Å andra sidan skapades inte många farligheter.

En av de farligare kom till i den 58 minuten då Arsenal, felaktigt (de Gea tog bollen på kortlinjen), tilldömdes en hörna. Efter en tilltrasslad situation hamnade bollen hos den för dagen totalt anonyme Özil. Tyskens vänsterskott tog i burgaveln, efter att Rooney uppoffrande stört honom. Denna situation, om någon, visade på Uniteds uppoffrande spel och vilja att ta tre tunga poäng. Strax efter bytte Wenger ut Flamini till förmån för Wilshere. Ungefär tio minuter senare byttes den till synes trötte Cazorla ut till förmån för Bendtner. Arsenal skapade i denna period ett par farliga situationer, främst genom två fina inlägg från Sagna.

United kunde mycket väl ha gjort 2-0 tidigare i halvleken då Rooneys vänsterskott, efter att han fintat bort Sagna, gick strax utanför den högra stolpen. Med tio minuter kvar kom Uniteds stora chans genom en frispark från vänster av RvP. Smalling lyckades inte med sin löpning och borde ha presterat klart bättre med ett så fint pass. United bytte nu in Giggs istället för Kagawa och något senare bytte Arsenal ut Arteta till förmån för Gnabry. Matchen bjöd inte på fler chanser. Moyes valde att byta in Fellaini och ge RvP chansen att avtackas med en stående ovation från Old Traffords läktare.

Sammantaget gör United en fin arbetsinsats. Med den nämnda taktiken gjorde hemmalaget Arsenal dåliga. Främst innermittfältet med Carrick och Jones skall ha beröm, men även Rooney. Den senare kunde med lite tur ha gjort 2-0, men får nöja sig med att konstatera att storformen fortsätter. Nämnda Jones var väldigt duktig i första halvlek och presterade även fin fotboll i den andra halvleken. Främst tänker undertecknad på när han klokt läste spelet och bröt ett farligt pass mot Arsenals vänsterkant och då han, med sin styrka, utmanövrerade Wilshere i straffområdet.

United ligger nu fem poäng bakom Arsenal och Moyes skall ha stort beröm för att han skapat en bättre stabilitet, fått Rooney att visa sin bästa form på år och dessutom fått stortalangen Januzaj att skriva på ett nytt femårskontrakt. Skotten har, till skillnad från vad många tror, världens tuffaste jobb.

Manchester United: David De Gea; Chris Smalling, Jonny Evans, Nemanja Vidic (Cleverley 46), Patrice Evra; Antonio Valencia, Phil Jones, Michael Carrick, Shinji Kagawa (Giggs 77), Wayne Rooney och Robin van Persie (Fellaini 85).

Outnyttjade avbytare: Lindegaard, Hernandez, Nani och Januzaj.

Arsenal: Szczesny; Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs; Arteta (Gnarby 83), Flamini (Wilshere 61), Ramsey, Ozil, Cazorla (Bendtner 78) och Giroud.

Outnyttjade avbytare: Fabianski, Jenkinson, Monreal och Hayden.