Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Spelarbetyg: United – Arsenal 1-0

David Moyes fick sin första riktigt stora seger som Unitedmanager då Arsenal besegrades med 1-0 på Old Trafford.

Segern kom efter en utmärkt insats av United. I den första halvleken var United klart bättre, medan Arsenal dominerade spelet i den andra halvleken. Den stora skillnaden mellan de två halvlekarna förklaras sannolikt av att United tvingades byta ut Nemanja Vidic i halvtid. Då Moyes valde att låta Phil Jones flytta ned som mittback innebar skadan på Vidic nya kombinationer både i mittförsvaret och på det centrala mittfältet. Med facit i hand (seger) är det svårt att kritisera Moyes beslut men min känsla är att United kunde ha tagit en större seger om Jones hade fått vara kvar på mittfältet hela matchen.

Det ska emellertid påpekas att Arsenals dominans resulterade i få ordentliga målchanser. Den bästa chansen föll förmodligen till Bendtner, som egentligen inte ens var nära att få en fot på bollen. Och oavsett vet vi ju alla att om Bendtner är inblandad är det förmodligen fullständigt felaktigt att tala om en målchans. Min åsikt är därmed att Uniteds seger var säkrare än siffrorna indikerar.

Betygsskala: 1-10, där 4 är usel, 5 är dålig, 6 är godkänd, 7 är bra, 8 är mycket bra, 9 är fantastisk och 10 är utomjordiskt bra.

David de Gea
7

Ganska ofta talas det om en framtid där De Gea är en av världens absolut bästa målvakter. Jag tycker att vi kan skrota den diskussionen – han är redan där. Mot Arsenal gör han inga imponerande räddningar, men han fick ju heller aldrig chansen att göra det. Det De Gea däremot visar är att han äger området runt sitt eget mål. Där han i början av sin Unitedkarriär kunde besegras med råstyrka skickar han nu istället Nemanja Fucking Vidic till sjukhuset. Om fem eller tio år kommer diskussionen om Schmeichel och Van der Sar att handla om vem av dem som är Uniteds näst bästa målvakt någonsin.

Chris Smalling
8

Chris Smalling gör en formidabel defensiv insats. Offensivt är han begränsad men i matcher där försvarsspelet prioriteras är Smalling kapabel att göra ett utmärkt dagsverke, vilket han med önskvärd tydlighet visar mot Arsenal.

Jonny Evans
7,5

Min känsla är att Moyes har identifierat Evans som spelaren som ska spela bredvid Vidic i Uniteds mittförsvar. Det gläder mig ofantligt. Mot Arsenal står Evans på nytt för en fin insats. I den första halvleken följer han när Vidic pekar men i den andra halvleken är det istället Evans som pekar. Kontentan är att han behärskar att vara ledaren i försvaret.

Nemanja Vidic
7

Utbytt 46. Vidic står för en stabil insats fram till dess att han knockas av De Gea.

Patrice Evra
7

Jag tillhör sällan de som klagar på att Evra fuskar i försvarsarbetet. Jag är övertygad om att han faktiskt har dispens att göra det. I slutet av matchen är det dock ett par tillfällen där även jag blir irriterad på Evras bristande hemjobb. Innan dess stod han för en utmärkt insats men avslutningen drar ner betyget.

Antonio Valencia
7

Valencia är förvisso inte tillbaka på toppen av sin förmåga men han har i alla fall kämpat sig tillbaka till en nivå där han gång efter gång gör en fullgod insats för United.

Michael Carrick
6,5

Måhända hämmad av skadan men Carrick var en bit under sin standardnivå. Hans standardnivå är dock så pass hög att han kommer undan med ett godkänt betyg ändå.

Phil Jones
8,5

Varnad. Jag tillhör inte de som står på barrikaderna och ropar ut att Jones är en framtida lagkapten i United men ser man till insatsen mot Arsenal förstår jag varför det finns många som gör det. I matcher där han inte behöver bry sig om ett finlir i passningsspelet är Jones faktiskt en mycket bra mittfältare. Tyvärr är det ont om sådana matcher om man spelar för United. Jones förtjänar extra beröm för att han är kapabel att dominera på mittfältet i första halvlek och sedan dominera i backlinjen i andra halvlek. Han är en spelare som tar plats och när det lyckas blir det väldigt bra.

Shinji Kagawa
6,5

Utbytt 78. Uttrycket rätt man på fel plats är väldigt lämpligt att använda då Kagawa har spelat vänsterytter. Frågan är i vilken utsträckning i betygsättningen man ska beakta det faktum att han spelar på fel position. Jag gör inget försök att besvara den frågan och använder alldeles säkert olika måttstockar vid olika tillfällen. Mot Arsenal visar Kagawa att han besitter hyggliga defensiva egenskaper. I offensiven tvingas han dock lite för ofta att välja säkra lösningar, vilket ofta är resultatet när han spelar på kanten. Istället för att försöka slå en avgörande passning hamnar han ofta i positioner där det enda han kan göra är att lämna över bollen till en lagkamrat. Om Moyes vill få ut det bästa av Kagawa samtidigt som Rooney och Van Persie spelar måste han antingen flytta ut Rooney på kanten eller byta spelsystem.

Wayne Rooney
8,5

1 assist. Varnad. Rooney står på nytt för en storartad insats där han är mycket delaktig både offensivt och defensivt. Han ligger bakom Uniteds mål med en fint slagen hörna och är genomgående en av matchens dominerande spelare.

Robin van Persie
7,5

Utbytt 85. 1 mål. Målet, som dessutom är matchavgörande, höjer förstås betyget men det är tendenserna i spelet som får mig att tro att Van Persie är på väg mot toppformen. Alltid spelbar, bra på att hålla i bollen och bra på att hålla bort motståndarna. Mycket nonsens har sagts om det faktum att han firade målet. Det är klart att han ska göra det.

Tom Cleverley
6

Inbytt 46. Cleverley kommer fel i inledningen av sitt inhopp. Han jobbar dock upp sig ju längre matchen lider.

Ryan Giggs
n/a

Inbytt 78. Giggs kommer in för att stärka defensiven och lugna nerverna.

Marouane Fellaini
n/a

Inbytt 85. Vi vill väl helst inte se Fellaini som targetspelare men om det bara sker i slutet av matcher mot bra motstånd där vi i första hand försvarar vår ledning är det nog acceptabelt.