Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Bill Foulkes är död

Idag har vi den oerhört trista uppgiften att meddela att Unitedlegenden Bill Foulkes är död. Foulkes, en av de överlevande efter Münchenolyckan, tillbringade hela sin karriär i United och är fyra på listan över de som har gjort flest matcher för klubben. Foulkes avled tidigt på måndagsmorgonen, 81 år gammal.

Bill Foulkes

Född: Den 5 januari 1932 i St Helens
Död: Den 25 november 2013 i Rochdale
Till United: Den 1 mars 1950 (lärling), augusti 1951 (proffs)
Lämnade United: 1970, slutade
Matcher/mål: 688/9
Landskamper: 1
Karriär: Manchester United (1950-70)
Titlar: Ligan 1956, 1957, 1965 och 1967, FA-cupen 1963 och Europacupen 1968

Bill Foulkes gjorde totalt 688 matcher för United. Länge var han tvåa på listan, bakom Sir Bobby Charlton, men de senaste åren passerades han av Ryan Giggs och Paul Scholes. På planen var han en solid försvarare och en given kugge i Sir Matt Busbys lag, både före och efter München.

Foulkes skrev på för United som lärling i mars 1950 och blev proffs ett drygt år senare. Han debuterade i december 1952 då United besegrade Liverpool på Anfield. Han etablerade sig som ordinarie under säsongen 1952/53 och i stort sett behöll han sin ordinarie plats till 1968. Han spelade sedan sporadiskt under ytterligare ett par säsonger.

Foulkes var en Busby Babe och han var en viktig del i det lag som tog fotbollsvärlden med storm. United vann ligan både 1956 och 1957 med ett mycket ungt lag. Sedan kom olyckan.

Foulkes överlevde olyckan i München och han ledde laget som kapten redan i den första matchen efter olyckan, då ett hastigt ihopsatt United vann med 3-0 mot Sheffield Wednesday i FA-cupen. Resan fortsatte ända till finalen där Bolton dock blev för svåra.

Han behöll sin plats i laget då Matt Busby byggde ett nytt storlag. Vägen tillbaka till toppen var lång men 1963 fick Foulkes vara med och vinna en titel igen då United vann FA-cupen. Framgångarna fortsatte med ligasegrar 1965 och 1967 innan United så äntligen fick vinna Europacupen 1968, tio år efter München.

Bill Foulkes gjorde endast nio mål för United. Ett av dessa mål blev legendariskt då Foulkes blev en mycket överraskande matchvinnare när United gick till final i Europacupen genom att spela 3-3 mot Real Madrid på bortaplan.
Det målet har jag beskrivit utförligare här »

Foulkes avled på dagen åtta år efter att en annan Unitedlegend, George Best, avled.

Vila i fred Bill.