Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Cardiff – United

Även om Uniteds förlustfria svit är intakt så tappade man viktiga poäng under slutminuterna i bortamötet med Cardiff igår. Rooney gav United ledningen i den första halvleken innan Campbell kunde rinna igenom och kvittera knappt 20 minuter senare. Precis före halvtid tog United ledningen på nytt efter att Evra nått högst på en hörna. I den andra halvleken såg Cardiff mest av bollen även om United hade både en och två chanser att sätta spiken i kistan. Närmast var inbytte Welbeck. På stopptid kunde emellertid Kim skalla in kvitteringen vid en av de frisparkar som United drog på sig utanför straffområdet mot slutet av matchen.

United kom till start med en elva utan Vidic, Rafael, van Persie och Ryan Giggs. Den sistnämnde var den enda av dem som fanns med på bänken och där även Kagawa och Jones saknades. Backlinjen bestod av Smalling, Ferdinand, Evans och Evra. Innermittfältarna Fellaini och Cleverley flankerades av Valencia och Januzaj och längst fram huserade Rooney och Chicharito. I Cardiffs elva var det mest anmärkningsvärda att man ställde upp med två anfallare, Odemwinge och Campbell, istället för en – även om den förra snarare spelade ytter – samt att Bellamy var förpassad till bänken.

Första halvlek

Cardiff är det lag som inleder matchen bäst. Tidigt står det klart att Unitedfostrade Fraizer Campbell är den spelare som Unitedförsvaret bör ägna mest uppmärksamhet åt. Lagen byter ett par halvchanser, men det mest anmärkningsvärda under de första tio minuterna är Rooneys nedsparkning av en motståndarspelare som renderade i matchens första varning. Publiken skrek efter utvisning, men jag har sett betydligt brutalare företeelser belönas med gult kort.

Avsaknaden av Michael Carrick på mittfältet var tydlig redan tidigt i matchen då Uniteds passningsspel var både slarvigt och tempofattigt. Även Cardiff visar upp ett undermåligt passningsspel, något som resulterar i att United bjuds på ett tidigt ledningsmål. Det är Valencia, som en bit in på offensiv planhalva, snappar upp en av hemmalagets mindre lyckade passningar. Han slår ett tidigt, lågt inlägg som Hernández skickligt skarvar vidare mot Rooney som hittat en hyfsat obevakad yta strax till vänster om straffpunkten. Han vänder bort en försvarare innan han skjuter ett skott mot första stolpen. Skottet tar på nästa försvarare som slängt sig för att försöka täcka bort bollen, men går sedan i nät.

Minuterna efter målet blir händelselösa med ett spel som främst sker på mitten av planen. Undantaget är en frispark signerad Januzaj till höger om straffområdet, i höjd med straffpunkten. Den inåtskruvade bollen går mot den bortre stolpen där Fellaini placerat sig. Belgaren riktar nicken mot mål men Marshall klarar ganska enkelt. Den efterföljande hörnan skapar ett visst Unitedtryck på offensiv planhalva, men bortalaget lyckas inte bryta igenom för att skapa en målchans. Nästa läge får Odemwinge efter en tveksam rensning från Unitedförsvaret. Avslutet går dock högt över ribban.

United har vid mitten av halvleken tagit greppet om bollinnehavet. Passningstempot är fortfarande relativt lågt, men de gånger då Januzaj är involverad så blixtrar det till lite. Rooney gör det bra när han faller ner och agerar spelfördelare, men chanserna uteblir fortfarande. Istället får Cardiff efter en omställning möjlighet att kvittera. En möjlighet som man också tar. Campbell frispelas efter att Cleverley missat lite i markeringsspelet. Hann hinner emellertid precis hinner fram och lyckas pressa Cardiffspelaren något när denne skall slå passningen. Trots detta blir den perfekt och Campbell gör inget misstag utan placerar in bollen förbi De Gea som kommit ut en bit för att skära av vinkeln.

Vi väntar på en reaktion från United, men jakten på en ett ledningsmål omedelbart efter kvitteringen uteblir. Uppspelsfasen lämnar mycket i övrigt att önska och avsaknaden av Carrick blir åter tydlig och Cardiff är det bättre laget under minuterna efter målet. Alldeles före halvtid skapar United i alla fall en hörna. Evra lurar sig mycket skickligt till en obevakad yta framme vid den första stolpe och kan snyggt skalla in den av av Rooney slagna hörnan. Man brukar tala om mål som kommer i psykologiskt viktiga skeden och det här var just ett sådant.

Andra halvlek

United använder tråkigt nog inte sitt psykologiska övertag – om man nu fick ett sådant – i den andra halvlekens inledning. Cardiff ser mest av bollen och Unitedspelarna koncentrerar sig främst på att ligga på rätt sida av densamma. Detta medför att Cardiff står utan möjlighet att skapa några målchanser. Istället är det Fellaini som är nära att göra sitt första mål i Unitedtröjan några minuter in i halvleken. Rooney slår en frispark som skruvar sig in mot mål och touchar Fellainis afro. Marshall är dock med på noterna och tippar till hörna. Han följer upp med att relfexrädda Smallings nick och United får återigen en hörna. Rooneys högerfot är het och han hittar ännu en gång ett Unitedhuvud, men Fellainis nick vållar inte Marshall några nya problem utan går över.

Campbell visar att han fortsatt är den farligaste Cardiffspelaren när han snappar upp bollen efter en misslyckad passning från Evans fötter. Campbells lyftning får Unitedspelarna att sluta andas under någon sekund innan den dimper ned i kryssribban. De nästkommande 20 minuterna är mer eller mindre händelselösa. Cardiff försöker hitta inläggslägen, utan att lyckas alltför ofta, medan United inte verkar särskilt suget på att gå framåt. Åtminstone inte med fler spelare än nödvändigt. Welbeck ersätter Januzaj efter drygt 70 minuter, vilket är tråkigt då denne varit en av få färgstarka spelare i Uniteds offensiv för kvällen. Cardiff skapar lite tryck efter en händelse då Cleverley nästan skarvat in en kvittering för hemmalaget. Trycket leder inte till någonting annat än ett par hörnor som DDG kan boxa bort alternativt plocka ner.

Föga förvånande byts Giggs slutligen in och får en kvart på sig att visa upp sig i sin födelsestad. Han presenterar sig nästan omedelbart genom att frispela Welbeck med en fantastisk boll. Den studsar dock ifrån honom lite och Marshall hinner ut för att avvärja. Giggs närvaro på mittfältet gör att United återtar kontrollen av bollinnehavet något. Till synes så används detta dock främst för att försök att låta minuterna rinna iväg. Welbeck får återigen ett läge efter att ha samarbetat med Rooney, men självförtroendet i avslutningsmomentet lyser med sin frånvaro.

Mellan minuterna 80-90 gör Cardiff sitt bästa för att sätta Unitedförsvaret under press, men lyckas inte ta sig fram till några farligheter. Fellaini visar lite av sitt kunnande under perioden då han vinner boll några gånger i skeden som hade kunnat rendera i målchans. Rooney tar gång på gång hand om Unitedförsvarets rensningar, men är alldeles för ensam för att kunna sätta igång några omställningar. United tenderar mot slutet av matchen att dra på sig onödigt många frisparkar på egen planhalva. Just när jag noterat detta i mina anteckningar så kommer kvitteringsmålet, efter just en sådan situation. Domaren ger Cardiffspelaren en chans att sikta in sig innan han blåser för att frisparken ska tas om. Den här gången sitter den perfekt på en yta där Kim letat sig in mellan Rooney och Ferdinand och kan enkelt nicka bollen i mål.

Trots att klockan står på 90 + 2 minuter när bollen sätts i spel igen lyckas United skapa ett läge att avgöra matchen. Rooney har löpt sig fri när han nås av en långboll. Nedtagningen är bra, men Marshall kommer ut på ett bra sätt. Rooney ställs inför valet att avsluta med en målvakt mycket nära honom eller att försöka sätta Welbeck i ett läge med öppet mål. Han väljer det senare, men misslyckas och Marshall kan ta hand om bollen. Kanske borde han ha skjutit, men vid en miss så hade vi säkert undrat varför han inte valde att passa. Sista möjligheten får Smalling efter en frispark. Han misslyckas emellertid med att rikta avslutet mot mål. Cardiff får den sista chansen att avgöra matchen sedan Fellaini tappar bollen i ett läge där han absolut inte får göra det. Belgaren slipper bli syndabock då avslutet från Cardiffspelaren är helt ofarligt.

Avslutande tankar

Även om United hade flest målchanser så måste 2-2 ses som ett rättvist resultat sett till matchbilden. Uniteds oförmåga eller kanske ovilja att sätta spiken i kistan har redan kostat oss för många poäng den här säsongen. Minuterna efter halvtid hade varit ett ypperligt tillfälle för att sätta in en offensiv i syfte att få till ett 1-3-mål. Moyes väljer att defensiva brister mot slutet som boven i dramat, men om United bara hade vågat släppa på handbromsen lite oftare så är jag övertygad om att man hade kunnat köra matchen betydligt tidigare. Jag är i alla fall oerhört trött på att se United spela på resultatet vid uddamålsledning, även om den är på bortagräs. Mot lag som Arsenal är den taktiken klart försvarbar, men mot sämre spelande lag kan jag tycka att det är bättre att gå för en tvåmålsledning istället för att lägga det mesta av fokuset på att försvara en uddamålsledning. För övrigt så efterlyser jag en rejäl uppryckning av Cleverley och Fellaini. Att torska mittfältskampen mot Cardiff är knappast övertygande.

United:
De Gea – Smalling, Ferdinand, Evans, Evra – Valencia, Fellaini, Cleverley, Januzaj – Rooney, Hernandez

Byten:
Welbeck för Januzaj (68)
Giggs för Hernandez (73)

Cardiff
Marshall – Taylor, Caulker, Turner, Theophile-Catherine – Cowie, Medel, Mutch, Whittingham, Odemwingie – Campbell

Byten:
Noone för Odemwingie (65)
Bo-Kyung för Mutch (77)
Cornelius för Campbell (84)

Publik: 28 016
Domare: Neil Swarbrick

Res med oss till Manchester!