Matchrapport: Spurs – United

En intensiv och underhållande match slutade 2-2 på White Hart Lane efter att United kommit tillbaka från underläge två gånger. Wayne Rooney stod för båda målen varav en bjudning från Kyle Walker och andra från straffpunkten. 

David Moyes startelva för dagen innehöll några skillnader i jämförelse med utklassningen i Leverkusen. Kapten Nemanja Vidic var tillbaka tillsammans med Jonny Evans i backlinjen. Chris Smalling återigen högerback och som alltid, Patrice Evra till vänster. Ryan Giggs, Nani ut ur laget och in med Tom Cleverley som fick bilda mittlås ihop med Phil Jones. Danny Welbeck till vänster på mittfältet, Shinji Kagawa bakom Rooney på topp och Antonio Valencia till höger.

Första halvlek

Matchen startade i ett rasande tempo och Spurs skaffade sig en hörna redan innan första minuten var spelad. Ingen fara för David De Gea denna gång men han skulle få en aktiv dag mellan stolparna. Mousa Dembélé, Paulinho och Sandro bildade ihop en stark mur framför sin backlinje och turades om att älga framåt i banan. Nyförvärvet Paulinho skapade en del oreda för United under matchens gång och det var han som blir nerdragen av Evans precis utanför straffområdet i matchminut 17. Kyle Walker stegar fram och skickar ett hårt och lågt skott under muren och in mitt i målet, 1-0. ”We gave away a sloppy goal” sa Wayne Rooney om öppningsmålet.

Redan tidigt in i matchen är det tydligt att Aaron Lennon kommer göra det svettigt för Patrice Evra. Vid flera tillfällen var det farligt ifrån deras högerkant och framförallt ett läge där Soldado finner vindsnabbe Lennon med en fin diagonalpassning som han möter men får inte till något vidare avslut. United då? En hel del bollinnehav men få riktiga chanser i matchens inledning. Mycket hände på högerkanten via Valencias fötter där han stundtals hade lekstuga med Jan Vertonghen. Ecuadorianen fortsatte sin fina form från matchen i Tyskland och hade en mycket bra första halvlek, tyvärr få inlägg som genererade i farliga chanser.

Från högerkanten skapades kvitteringen men det var inte Valencia som stod för förarbetet utan Phil Jones. En bra bollerövring högt upp i plan och ett lång inlägg som går över Wayne Rooney men högerback Walker möter bollen helt felaktigt och den studsar in till Rooney som enkelt kan fösa in den bakom Hugo Lloris efter en knapp halvtimme spelad. Rooneys åttonde mål mot Spurs i karriären och det sjätte på lika många matcher.

Sista femton minuterna av första halvleken hade United mycket av bollen och ett antal hörnor skapades från Valencias kant, men ingen av dem utav någon vidare kvalitet. Kagawa som äntligen fick starta på sin favoritposition även denna gång syntes inte till överdrivet mycket och under senare delen av halvleken flyttades han ut till vänster och Welbeck upp på topp i ett 4-4-2 som det såg ut som.

Andra halvlek

I matchminut 55 får Sandro bollen en bit in på Uniteds planhalva. Tom Cleverley är där och stör men hänger inte riktigt med när brasilianaren vänder in i plan lägger upp bollen på högerfoten och placerar ett fantastiskt skott upp i De Geas vänstra kryss. Vackert mål men tveksamt agerande av Cleverley. Minuten efter går det fort då Vidic vinner boll i en tuff duell, bollen fram till Rooney som serverar Welbeck en fantastisk passning. Danny sprintar in i straffområdet och vid kontakt med Lloris handskar faller han till marken. Mike Dean blåser straff, Rooney kliver fram och dunkar bollen i mitten medan Lloris väljer ett hörn.
2-2 och snabb reaktion på underläget så som i första halvleken.

Efter dryga timmen spelad genomför båda tränarna byten för att förändra matchbilden. Först kommer Defoe in för Soldado och United svarar med att byta ut Welbeck och in med Chicharito. Senare i matchen kommer även Nani och Young in för Valencia och Kagawa. Ashley Young buades för övrigt ut vid varje bollkontakt. Sista 20 minuterna känns det som att båda lagen är rädda för att öppna upp sig och inriktar sig mer på kontringar men inga direkta farliga chanser skapas.
Phil Jones drar på sig ett gult kort i slutet av matchen vilket innebär att han missar matchen mot Everton.

Avslutande tankar

Att vara missnöjd efter ett oavgjort resultat på White Hart Lane skall man kanske inte vara då det trots allt är en svår bortamatch. Känslan är dock att David Moyes håller i handbromsen lite väl mycket i vissa matcher. Idag hamnar laget i underläge vid två tillfällen och då svarar vi ganska omgående med att pressa in kvitteringen för att sedan lugna ner det igen till en säkrare nivå. Mot topplagen känns det som en rimlig taktik men inte mot alla lag.

Tom Cleverley. Kommer han någonsin att komma tillbaka till den där nivån som han visade upp i början av ’11-12 säsongen innan Kevin Davies sparkade sönder honom på Reebok Stadium? Mycket tveksam till det. Ännu en match där det händer väldigt lite kreativt från engelsmannen. Danny Welbeck var tillbaks från skada idag och gjorde inget vidare avtryck mer än att fixa en tvivelaktig straff. Det kändes som att hans arbetsvilja och defensiva sida skulle vara till hjälp för att ta hand om Lennon men det syntes inte. Det finns väldigt mycket fotboll i Danny men avsluten framför mål saknas ofta när väl lägena kommer, hoppas att detta blir säsongen då det lossnar.

Wayne Rooney bara fortsätter och fortsätter och fortsätter! Ännu en imponerande insats med hårt jobb, bra passningsspel med massor av fina crossbollar ut till Valencia och såklart två mål för dagen. Engelsmannen klev i och med målen upp på femte plats över flest mål i Premier League, 164 stycken.

Nyss nämnda scouser får besök av sin, Fellaini och Moyes gamla klubb på onsdagskväll. Därefter följer Newcastle på lördag, även denna match på Old Trafford – viktigt att fortsätta på den inslagna vägen i att inte förlora matcherna men hemskt gärna omvandla oavgjort till vinster!


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS