Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: United – Newcastle

United gick bet om sin förlustfria svit hemma mot Everton i onsdags. Många anser att mästarna redan nu är borta från titelracet, men även om det onekligen ser väldigt mörkt ut för tillfället, så ska man hålla i minnet att inte ens halva serien är spelad ännu. Med andra ord så kan United inte göra mycket annat än att bryta ihop och komma igen. Newcastle hemma på Old Trafford är ett ypperligt tillfälle ”to bounce back”. Vi måste även beakta att december är en tuff månad för samtliga lag och några bra matcher i rad kan leda till ganska drastiska förändringar i tabellen. Serieledande Arsenal har dessutom ett lite extra tufft spelschema framför sig med Everton, city och Chelsea i de närmaste tre ligaomgångarna.

Manchester United

Manchester United

Skador Carrick (hälsena, mitten/slutet december), Fletcher (sjuk, tillbaka i spel med U21)
Tveksamma Van Persie (ljumske, tå)
Avstängda Rooney (en match p.g.a. fem varningar)
Form
O V O V O F
Position 9 | 14 | 6-4-4 | 22-18 | 22
Bästa målskytt Rooney (8)
Disciplin 31 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

De Gea
Rafael, Vidic, Evans, Evra
Valencia, Jones, Cleverley, Januzaj
Hernández, Kagawa

Efter det där lilla försöket att återfå någon form av hopp så är det dags att gå in på förutsättningarna inför morgondagens drabbning. Carrick saknas fortfarande på mittfältet medan Jones tack och lov står till förfogande igen efter att ha varit avstängd senast. Dessvärre är det nu Rooneys tur att stå över en match efter den onödiga varningen som han drog på sig mot Everton. För övrigt så kan regeln (fem varningar före 2014 = avstängning) som drabbade Jones sist och som alltså håller Rooney borta nu vara en av fotbollsvärldens tråkigaste. Robin van Persies vara eller icke vara är fortfarande osäkert, men undertecknad utgår ifrån att han inte kommer att finnas med från start. Detta öppnar för någon av Chicharito och Welbeck – eller kanske rent utav båda – längst fram. Jag gissar emellertid att Moyes kommer att fortsätta med att ge Kagawa speltid, vilket borde innebära att bara en av dem startar. Jag hoppas på att Moyes vågar spela Januzaj från start, då saknaden av Rooneys kreativitet riskerar att bli väldigt stor annars. Jag tror dessutom att Januzaj, Kagawa och Evra på samma sida av planen skulle ha lekstuga med Newcastles högersida. Om Januzaj inte spelar ute till vänster så känns Nani närmast en start.

Att Jones finns med på mittfältet ser jag som självklart i Carricks frånvaro och eftersom Fellaini knappast spelade sig närmare en ordinarie plats senast så är det läge för Cleverley igen, i brist på andra alternativ. Att Giggs startar med tanke på han spelade 90 – mindre lyckade – minuter senast ser jag inte hända. Om vi bortser från insatsen senast så har Valencia sett bättre ut än på länge och tycks samtidigt vara en av Moyes favoritspelare, vilket bäddar för ännu en start ute till höger. Backlinjen torde ta ut sig själv, även om Smalling möjligtvis kan ersätta någon av mittbackarna eller Rafael. Det är heller inte helt omöjligt att Ferdinand spelas, men som han har sett ut på sistone så hoppas jag inte på det. Vem som tar plats mellan stolparna behöver vi knappast gå in på närmare.

Newcastle

Newcastle

Skador Cisse, R Taylor
Tveksamma Ben Arfa
Avstängda
Form
F V V V V F
Position 7 | 14 | 7-2-5 | 19-21 | 23
Bästa målskytt Remy (8)
Disciplin 21 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan. Form avser alla matcher.

Möjlig startelva

Krul
Debuchy, Williamson, Coloccini, Santon
Tiote, Cabaye, Sissoko, Gouffran
Ameobi, Remy

Bortalaget återfinns strax före oss i tabellen och kommer, liksom oss, ifrån en förlust senast. Swansea borta i Wales blev för tufft för Magpies som förlorade med hela 3-0. Dessförinnan hade man inte mindre än fyra raka segrar i ligaspelet där segrarna mot Spurs och Chelsea lyser klarast. Man har också ett kryss mot Liverpool på CV:t i årets PL-spel och har alltså inte förlorat mot något av topplagen i år.

Den från Queens Park Rangers inlånade Loïc Rémy är bäste målskytt så här långt med åtta fullträffar. Fransmannens landsmän Cabaye och Gouffran lär husera på mittfältet och är även dem spelare att hålla lite extra koll på. När vi ändå är inne på fransmän – halva Newcastletruppen består av sådana – så är Hatem Ben Arfas närvaro osäker medan Papiss Cissé, som förvisso inte är fransman, saknas helt. Detsamma gäller Taylor.

Newcastle lär onekligen vara suget på revansch efter den klara förlusten senast. De har ju också startat ovanligt bra i ligaspelet och hänget på europaplatserna är förmodligen något som inspirerar truppen lite extra.

Historik

United mot Newcastle

Totalt 157 80-37-40 307-228
Ligan 148 72-37-39 280-218
Hemma 77 48-20-9 180-85
Sista sex
O O F V V V
Sista sex hemma
V O V O V V
2012-12-26 (PL) United-Newcastle 4-3
2012-10-07 (PL) Newcastle-United 0-3
2012-09-26 (LC) United-Newcastle 2-1

United presterar ofta bra mot Newcastle i allmänhet och på hemmagräs i synnerhet. De senaste tre matcherna har också slutat med seger, även om det satt långt inne under det senaste mötet. Matchen, som ägde rum på Boxing Day för lite drygt ett år sedan, slutade 4-3 efter att United kommit ikapp tre gånger om efter att ha åkt på psykologiskt jobbiga baklängesmål gång på gång. Hernández blev till slut matchhjälte på stopptid sedan han slängt sig fram och slagit in Carricks inlägg.

Manchester United – Newcastle United

Turnering: Premier League
Plats: Old Trafford, Manchester
Tid: Lördagen den 7 december 2013, 13.45
Domare: Andre Marriner
Odds: United 1,44 | Newcastle 6,50 | oavgjort 4,50
TV: Viasat Fotboll (HD), Viaplay