Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Shakhtar 1-0

United lyckades under tisdagskvällen ta en vinst mot Shakhtar Donetsk på hemmaplan, och samtidigt spela bort det ukrainska laget ifrån slutspelet utav Champions League. Det var en jämn kamp som kunde ha slutat hur som helst, men Phil Jones avgjorde med en fin halvvolley och gav åskådarna på Old Trafford anledning att jubla.

Inför matchen var frågan hur United skulle spela. Van Persie var tillbaka redan förra matchen, Kagawa var tillbaka nu. Fellaini var tillgänglig igen, efter både skada och avstängning, men fick inte spela. Läget var likadant för van Persie, som fick starta på bänken till förmån för Kagawa.

Mannen som skulle avgöra matchen hette Phil Jones, ”den nya Paul Scholes” som Bosse Pettersson uttryckt. Ett mål av Jones som var otroligt viktigt för United. Inte bara för att man lyckades vinna på hemmaplan, utan även för att man kan få en enklare lottning i slutspelet nu.

Första halvlek

United började första halvlek på bästa sätt. Man började skapa halvchanser nästa direkt när Januzaj tog ett steg inåt från sin högerposition och skulle fördela bollen vidare, främst mot Young på vänsterkanten. Oftast slutade dessa försök med tapp utav boll från Young eller dåliga inlägg av Büttner från vänsterkanten. Viljan fanns ändå där, men prestationsmässigt så höll det inte den klass som dessa spelare kan hålla.

Shakhtar vägrar låta sig pressas och med sina snabba brassar, främst Texeira och Taison, kontrar man med en väldig fart. De båda spelarna skapade mycket oreda i Uniteds backlinje, och hade flera lägen tillsammans i den första halvleken. Tidigt i matchen kommer Texeira relativt fri mot De Gea, men kan inte sätta bollen på mål.

De Gea såg lite svajig ut i första halvleken, och håller på att göra en riktig blunder efter 16 spelade minuter. En lång hemåtpass från Ferdinand kommer, och spanjoren tar lite väl lång tid på sig när han ska spela bort bollen, vilket gör att bollen går på en Shakhtarspelare och som tur är vidare till Evans som står till vänster. Evans kan sedan rensa undan bollen på korrekt sätt.

I anfallet senare får Kagawa bollen till höger, och utanför straffområdet slår han ett fint inlägg till Januzaj som tagit sig in i straffområdet. Januzaj tar ner bollen på bröstet med ryggen mot mål, vänder sig och skjuter mot mål. Bollen är hård, men skjuts rakt på Pyatov som räddar bollen fint.

Nu går det fram och tillbaka i spelet. United håller bollen mycket, men har problem med omställningarna. Büttner går bort sig när Costa kommer på högerkanten, och gör sig fri. Väl vid straffområdet skjuter brassen rak på De Gea.

Rooney tar hand om en frispark 20 meter från mål. Frisparken är fin och söker sig till bortre hörnet. Tyvärr så går den precis utanför mål. I sekvensen senare, i matchminut 33, är det Ferdinands tur att göra en blunder. Ferdinand har bollen långt ner på egen planhalva, och försöker att dribbla av en motståndare när han tappar bollen. Som tur är blir detta inget farliga läge, men oron och nervositeten finns i försvaret.

Phil Jones gör en lysande första halvlek i sin sittande mittfältsroll. Han kommer ner och gör otaliga brytningar precis framför backlinjen, och är skälet till att Shakhtar inte har haft fler lägen i matchen.

Första halvlek ska sluta med Young, två gånger om. In i den 37:e minuten så kommer Young helt fri med Pyatov, med studsande boll. Rooney finns precis bredvid, men Young försöker lyfta bollen över målvakten. Inget svårt läge precis, men bollen går utanför mål. Frustrationen sprids inom laget, och det märks att Young inte spelat så mycket matcher denna säsong.

Precis innan avblåsning får Young sitt andra läge, när han kommer fri på vänsterkanten. Han försöker skjuta bollen på mål, men bollen hamnar ungefär fyra meter utanför efter en felträff.

Andra halvlek

Denna andra halvlek blir tämligen avslagen. United har mycket boll, och Shakhtar lyckas inte hitta många lägen att anfalla under de första 20 minuterna. Men bortalaget får ändå en hörna någon minut in i andra, och där finns Rakytskyi som dock missar målet när han skjuter bollen.

Giggs får ett fint läge efter 51 minuter när han kommit in till vänster i straffområdet. Han tar lite för mycket tid på sig och försvararna kommer fram mot honom. Giggs försöker sig då lägga en boll till en nästan helt fri Rooney i straffområdet, men då passningen slås med högern missar han totalt och bollen kommer till en försvarare.

Rooney har ett fint läge några minuter senare när han får bollen tre meter utanför straffområdet. Pyatov står lite väl långt ut och Rooney försöker på ett fräckt sätt chippa bollen över målvakten. Bollen går två decimeter över mål, och Rooney skulle inte få jubla denna gången heller.

Det avgörande målet skulle dock komma, och det var som många gånger tidigare på Old Trafford på en fast situation. Van Persie, som nu var inbytt, slår en hörna ifrån vänster. Bollen går mot Evans, som får en knuff när han hoppar upp och därför missar han bollen. Den går efter studs vidare till Jones, som står helt fri i mitten utav straffområdet, och mittfältaren slår till på halvvolley med ett fint skott som letar sig till vänster om Pyatov, relativt mitt i mål. Skottet var dock för hårt för att Pyatov skulle hinna ta detta. 1-0 var ett faktum.

Efter målet så var det Shakhtar som försökte komma till anfall, även om det var United som höll mest boll. Men ukrainarna lyckas inte att skapa några vidare farligt lägen, utan man stoppas oftast upp under den sista tredjedelen. När man väl kommer förbi så skjuter man rakt på De Gea eller missar målet. Taison hade ett jättefint läge när han kom fri, men han missade bollen helt och hållet.

På övertid så får van Persie ett läge likt det som Young hade i slutet utav första, när han kommer fri med Pyatov. Denna gången är holländaren helt själv med målvakten och ska försöka lyfta bollen över. Den går, som tidigare läge, utanför. Ett läge som en van Persie i form inte hade missat.

Avslutande tankar

En vinst är alltid en vinst. Moyes kan förhoppningsvis pusta ut lite grann efter denna seger. När vi summerar gruppspelsfasen så har United vunnit fyra matchen och spelat lika två. Inga förluster och inget poängtapp på hemmaplan. Att se resultaten i CL och jämföra med PL är som dag och natt, då man i Cl har haft marginalerna med sig vilket man inte har haft i PL.

Jones spelade jättebra, och själv så satt jag där och berömde honom för det arbete han gjorde i den första halvleken. Ofta osynlig, men alltid där för att oskadliggöra anfall. Det är roligt att han fick krönta insatsen med ett mål!

Giggs hade lite svårt att komma igång på mittfältet idag, samma dag som han blev den tionde spelaren över 40 år någonsin att spela CL (varav femte utespelaren), och man hade kanske hoppats mer på en insats som den mot Leverkusen i denna match.

United ska vara glada för att man ligger etta i gruppen, nu kan man få ett enklare motstånd i första slutspelsfasen, vilket alltid är positivt!