Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: Stoke – United

Manchester United tog sig vidare till semifinal i Ligacupen genom att slå Stoke borta med 0-2 under usla väderförhållanden. Efter att länge ha varit något utav ett sömnpiller så blixtrade matchen till när Young dunkade in 0-1 i den 62:a matchminuten. Ungefär en kvart senare så avgjorde Evra definitivt med ett skruvat skott med högerfoten som letade sig upp i Sorensens vänstra kryss.

När startelvorna offentliggjordes så stod det klart att Moyes ambition var att avancera till semifinal. De spelare som startade idel rutinerade namn. Anderson och Young var väl de enda som har fått väldigt knapphändigt med speltid den här säsongen.. Några av Moyes val som är värda att notera var att Evra höll Büttner på bänken, att Jones återfanns i en defensiv mittältsroll bakom Ando-Clevs samt att Smalling, glädjande nog, var tillbaka i startelvan. På bänken fanns ett par intressanta potentiella inhoppare i form av Fletcher och Zaha, vilka hade gott sällskap avbland andra Kagawa och Chicharito. Rooney saknades på grund av en ljumskskada.

Första halvlek

United är det lag som inleder matchen med mest energi och man skapar också matchens första målchans efter tre minuters spel. Det är ett samarbete mellan Welbeck och Young som renderar i att den senare får ett skottläge strax till höger om straffområdet. Det hårt pressade avslutat hamnar emellertid i burgaveln. Matchen fortsätter med United hållandes i taktpinnen och även om laget till en början är dynamiskt och tycks ha en vilja att anfalla så är målchansskapandet närapå obefintligt.

Efter en dryg kvart så börjar rörligheten i Uniteds anfallsspel att försämras. Detsamma gäller väderförhållandena och regnet vräker ner. Efter ungefär en halvtimmes spel så bryts matchen sedan regnet har övergått till hagel. Medan planen preppas för att hålla för spel så konstaterar vi att det sexigaste som har hänt i fotbollsväg dittills är Sorensens skönt kaaxiga/dumdristiga agerande när han bestämmer sig för att dribbla som siste man. Bortalaget har mest boll, men är väldigt uddlöst på den sista tredjedelen. Welbeck blir på tok för ensam längst fram och understödet från de centrala mittfältarna Anderson och Cleverley, som i och med Jones närvaro borde kunna stå för fler offensiva löpningar, är närapå obefintligt.

Spelet kommer igång igen efter ungefär tio minuter. Stoke tycks ha samlat kraft och visar något bättre intentioner efter breaket. En kombination av att man är lika uddlöst som United samt att Uniteds försvarare sköter sitt jobb prickfritt gör att hemmalaget inte ens är nära att skapa någonting av värde. Under de resterande minuterna fram till paus så händer ingenting mer än att Young, sin vana trogen, faller till synes lätt några gånger, utan åtgärd från domaren. I den 42:a minuten slås undertecknad av hur tråkig matchbilden är när United en gång fyller på med tre spelare i offensivt straffområde och man tycker att det är det bästa som har hänt sen CL-finalen i Moskva. I just det anfall som beskrevs ovan så försvann känslan snabbt sedan Rafael slagit ett av sina, för dagen, mycket dåliga inlägg.

På stopptid av den första halvleken så slår Cleverley (Anderson är äntligen utbytt som hörnläggare) en hörna på ett mycket bra sätt och Smalling når högst i luftrummet. Han skarvar bollen mot den bortre stolpen där Evans står helt omarkerad. Det visar sig dock att det är fel spelare på rätt ställe när hans taskiga mottagning gör att målchansen blir till intet. 0-0 i paus

Andra halvlek

Den andra halvleken tar vid där den första avslutades. United har mest boll och skapar en hörna då och då, men farligare än så blir det inte. I den 58:e matchminuten agerar Moyes genom att byta in Chicharito istället för Anderson. Med två anfallare så lyfts Uniteds anfallsspel flera snäpp. Att den ena av dem är Chicharito är en bidragande faktor till höjningen som inte skall underskattas och mexikanen visar sig omedelbart vara på spelhumör.

Fyra minuter efter bytet så är just Hernández en bidragande orsak till ledningsmålet. Jones hittar Young på offensiv planhalva och denne spelar bollen mot en mötande Chicharito. Därefter fullkomligt exploderar Young och Hernández hinner knappt vägga tillbaka innan Ashley har dragit på vad som måste vara hans livs hårdaste skott. Avslutet är inte jättevälplacerat, men det spelar ingen som helst roll på grund av dess hårdhet. 0-1 United!

Målet blir något utav en injektion för Unitedspelarna som visar bra energi under de följande minuterna. Det blir dock inte farligare än en halvmöjlighet för Hernández som renderar i ännu en bortahörna. Därefter stagnerar spelet något. Stoke etablerar för första gången lite tryck på Uniteds planhalva. Man skapar fortfarande inga målchander men Waters visar vid några tillfället att Unitedförsvaret gör bäst i att ta honom på allvar.

United återtar kort därefter kommandot. I den 78:e minuten har Young bollen på vänsterkanten. Han spelar bollen till Evra som har letat sig in i motståndarnas straffområde i en position i höjd med straffpunkten, strax till vänster om målet. Han gå på avslut med högern och bollen skruvar sig in i det bortre krysset. Mycket snyggt av Evra som för en stund såg ut att vara lika högerfotad som Young. 0-2 gör att matchen känns tämligen avgjord.

Mycket riktigt så är Stoke oförmögna att sätta press på United. Fletcher kommer in, vilket givetvis är väldigt roligt att se. Han var rörlig och såg bra ut i passningsspelet. Att han buades ut av Stokesupportrarna saknar för mig förklaring. Någon som hängde med på vad det handlade om? United spelar av matchen på ett bra sätt och då få gånger när Stoke lyckas gå framåt så ser backlinjen i allmänhet och den centrala trion Evans-Smalling-Jones i synnerhet grymt stabila ut.

Avslutande tankar

På det stora hela så är det ett sömnpiller till match kryddat med några guldkorn i form av Youngs och Evras mål. United är emellertid grymt stabila defensivt matchen igenom och De Gea hade en av sina lugnare kvällar i karriären. Lovande med Smalling i spel igen och om Fletcher nu verkligen är tillbaka på allvar så är det en förstärkning som ingen hade räknat med. Chicharitos comeback var viktig, särskilt om det nu är illa däran med Rooney. Welbeck såg inte jättevass ut, men han fick förstås dåligt med hjälp och togs ganska hårt av Stokeförsvararna emellenåt. Uniteds mindre inspirerande spel under stora delar av matchen ursäktas av de förfärliga väderförhållandena. Moyes nämnde på presskonferensen att vinden hade en stor inverkan på spelet, något som kan vara svårt att notera av från tv-soffan. Matchens lirare är Young som visar att han har mer kunnande i sig än att falla lätt. Det blir intressant att se om han kan stå för liknande prestationer även mot tuffare motstånd.

United:
De Gea – Rafael, Smalling, Evans, Evra – Cleverley, Jones, Anderson, Valencia – Welbeck, Young

Byten:
Hernandez för Anderson (58´)
Fletcher för Welbeck (82´)

Stoke:
Sorensen – Cameron, Shawcross, Wilson, Pieters – Walters, Palacios, Ireland, Whelan, Assaidi – Crouch

Byten:
Arnautovic för Assaidi (62´)
Adam för Shawcross (76´)

Publik: 25 928
Domare: Mark Clattenburg