Matchrapport: Hull – United 2-3

Darren Fletcher gjorde sin första match från start på mer än ett år då United vände tvåmålsunderläge till seger i annandagsmatchen mot Hull. Den förre Unitedspelaren James Chester blev matchvinnare då han vackert nickade in bollen i eget mål. United tog därmed sin femte raka seger.

United fick en usel start och efter 13 minuter stod det 2-0 till hemmalaget Hull. Några minuter senare tvingades Rafael lämna planen skadad och det såg ut att bli en trist historia för United. Rafaels ersättare Januzaj hann dock knappt komma in innan han fick frispark. Rooney satte frisparken på Smallings panna och reduceringen var ett faktum. Innan halvtimmen var spelad fixade Rooney kvitteringen med ett mäktigt volleyskott.

Den andra halvleken blev inte lika händelserik. Hull var nära att ta ledningen på nytt då Bruce nickade i ribban. Istället var det United som gjorde 3-2 då Young lyfte in ett bra inlägg som Chester nickade in i eget mål. Hull hade sedan några chanser att kvittera, framför allt då Chester tvingade De Gea till en utmärkt räddning på tilläggstid. United avslutade matchen med tio spelare sedan Valencia blivit utvisad.

David Moyes kunde välkomna Michael Carrick och Nemanja Vidic tillbaka till truppen efter skadefrånvaro, båda började på bänken och där fick Vidic stanna men Carrick fick ett välkommet inhopp. Danny Welbeck var tillbaka i laget efter att ha utgått skadad senast. De positiva skadenyheterna följdes av en negativ då Phil Jones blev knäskadad i segern mot West Ham och förväntas bli borta ett par veckor. Dessutom klev alltså Rafael av med en ljumskskada tidigt i den första halvleken. I skrivande stund vet vi inte hur länge han blir borta.

Den stora nyheten i Uniteds startelva var emellertid att Darren Fletcher var ett av de elva namnen. Fletcher gjorde därmed sin första start på mer än ett år. Han spelade en dryg timme innan han lämnade planen till förmån för Chicharito. Sannolikt var det redan på förhand bestämt att Fletcher inte skulle spela hela matchen. Den tid han var på planen stod Fletcher för en stabil insats där han vårdade bollen bra och visade att han fortsatt hittar rätt i positionsspelet.

Glädjen kring nyheten om att Fletcher var med i startelvan försvann dock tämligen snabbt då Hull tog ledningen redan i den fjärde minuten. Målet kom efter en hörna som borde ha varit en inspark. Huddlestone slog en hög hörna som Bruce nådde högst på, men inte bättre än att han endast kunde styra den mot mål. Uniteds försvar hade dock tappat bevakningen på Chester som stormade fram och tryckte in bollen i mål.

Hull skulle öka på till 2-0 innan kvarten var spelad. I ett virrigt försvarsspel misslyckades Jonny Evans två gånger om med att rensa undan bollen och vid det andra försöket blev det inte bättre än att han styrde Meylers skott in i eget mål. Målet är för närvarande noterat på Meyler men jag tycker att det borde tillskrivas Evans.

Boxing Day fortsatte på ett otrevligt sätt då Rafael tvingades avbryta matchen på grund av en ljumskskada. Extra tungt då högerkanten med Rafael och Valencia har varit mycket stark de senaste matcherna. Skadan på Rafael gav dock Moyes en chans till taktiska omdispositioner. I tvåmålsunderläge var det ingen större överraskning att Moyes valde att kasta in Adnan Januzaj och låta Valencia flytta ned som högerback.

Januzaj hade knappt hunnit in på planen då han fälldes av Figueroa och gav United frispark på högerkanten. Rooney tog hand om frisparken och lyfte in en utmärkt boll som Smalling nickade in i mål.

Tom Cleverley hade en bra chans att kvittera men McGregor stod för en bra räddning. McGregor hade dessförinnan fått en smäll i en duell med Young och tvingades byta i halvtid.

Uniteds kvittering skulle emellertid inte dröja länge. Evans lyfte upp en långboll som Wayne Rooney tog emot och spelade vidare mot Welbeck. En försvarare hann dock emellan och styrde undan bollen men inte bättre än att den hamnade hos Rooney på nytt. Anfallaren dämpade bollen med bröstet och avlossade sedan ett volleyskott som mycket vackert seglade in i mål. Då hade bara 26 minuter passerat.

Efter den galna starten stannade matchen upp lite och det var först i den andra tredjedelen av andra halvlek som matchen exploderade på nytt. Moyes valde Chicharito då Fletcher gick ut, vilket betydde att Rooney fick spela mittfältare, och det var ingen tvekan om att man gick för tre poäng. Hull var på nytt farliga på en hörna då Bruce nådde högst och nickade rakt i ribban. Evra slog undan returen med en cykelspark.

Istället var det United som skulle ta ledningen några minuter senare. Welbeck hittade Ashley Young på högerkanten och för en gångs skull var inte Hull samlade i försvaret. Young fick tid att måtta inlägg och lyfte in en fin boll mot Rooney. James Chester kom dock först men trodde kanske för en stund att han spelade för United igen då han med en mäktig nick placerade bollen i eget mål.

Då hemmalaget jagade kvittering och United hade en hel drös med offensiva spelare på planen – Valencia, Rooney, Young, Januzaj, Welbeck och Chicharito – var det kanske inte så konstigt att matchavslutningen blev öppen. Moyes stabiliserade förvisso en aning då Carrick ersatte Young. Givetvis väldigt viktigt för United att Carrick är tillbaka och vi räknar med att han startar mot Norwich på lördag.

Hull fick några chanser att kvittera och segern kändes inte säker förrän domaren blåste av. Evra gick bort sig i försvarsarbetet och Graham fick en fin chans på nick men avslutade svagt, varpå De Gea enkelt kunde rädda. Några minuter senare var det De Gea som slarvade då han missbedömde ett inlägg och hamnade helt fel. I slutändan kunde dock De Gea själv reda ut situationen. Den bästa chansen fick dock Chester på övertid då han friställdes på vänsterkanten. David de Gea svarade dock med en utmärkt räddning och Uniteds seger var ett faktum.

United avslutade med tio spelare sedan Valencia blivit utvisad efter två gula kort. Han fick sin första varning då han hamnade snett och tvingades använda fula medel för att stoppa anfallaren. I den situationen syntes det att Valencia normalt sett spelar längre upp i planen. Den andra varningen var dock riktigt korkad då han sparkade bort bollen efter signal. Domaren Michael Oliver var förvisso dålig matchen igenom med mängder av konstiga beslut men Valencia har bara sig själv att skylla.

United tog därmed sin femte raka seger (tre i ligan) och avståndet uppåt krymper, om än i maklig takt. Närmast, på lördag, väntar Norwich i ligan. Där är Valencia avstängd och även Rafael lär missa den matchen så Moyes får trolla fram en ny högerkant.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS