Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchrapport: United – Sunderland 2 – 1 (1-2 efter straffar)

Det blir inget Ligacupfinalsderby på Wembley den andra mars. United, som nätat via Evans på hörna, pressades tillbaka rejält av Sunderland under den förlängning som följde efter ordinarie tid. Till slut gav pressen frukt för bortalaget sedan De Gea gjort ett misstag på Bardsleys avslut. Det såg mörkt ut men trots att knappt någon tid återstod så klev Januzaj fram med en fin prestation som bäddade för Chicharitos 2-1-mål i den 121:a minuten. Under den efterföljande straffläggningen så såg De Gea chansen till revansch och motade två av Sunderlands straffar medan en gick över ribban. Det hjälpte dock föga då hans lagkamrater endast lyckades sätta en av fem straffar i nät.

United startade med en, på pappret, offensiv elva. Januzaj och Kagawa återfanns på varsin kant och längst fram huserade Chicharito och Welbeck. Carrick och Fletcher skötte innermittfältet framför backarna Rafael, Smalling, Evans och Büttner.

Första halvlek

Hemmalaget är det lag som inleder matchen bäst. En frispark slagen av Januzaj ur en position till höger om straffområdet leder till ett bra läge för Chicharito och Mannones kunnande prövas nästan omedelbart. Öppningen lovar gott, men tempot stagnerar och matchen tar snabbt en mer avvaktande karaktär.

Borini var ett ständigt orosmoment i det första mötet och knappt 20 minuter in i matchen visar han att United bör ta honom på allvar även den här gången. Han står för en fin nedtagning och skottet från strax utanför straffområdet seglar farligt nära De Geas ribba.

Femton minuter utan en tillstymmelse till målchanser senare så bäddar Januzaj för just en sådan genom en briljant genomskärare. Kagawa når bollen i en position till höger i straffområdet. Japanen hittar efter några om och men ett inläggsläge och slår bollen mot den bortre stolpen. Väl där finns Fletcher som avslutar i stolpen. Först på returen är Welbeck men Mannone reflexräddar. Welbeck hinner upp bollen och United kan sedermera skapa en hörna.

Hörnan slås med inåtskruv av Januzaj. Den är mycket välslagen och når Welbeck i höjd med straffpunkten. Danny skarvar bollen mot den bortre stolpen där en – på grund av Borini – onsidestående Evans enkelt kan nicka bollen i nät. 1-0 United och 2-2 totalt.

Sunderlands svarar genom att trycka på lite före paus. Man kommer inte närmare en kvittering än en hörnnick signerad Brown vilken nickades bort av Smalling. Reprisbilderna visar att situationen såg farligare ut än vad den var då nicken förmodligen hade passerat en bit utanför stolpen.

Andra halvlek

Även den andra halvleken inleds med en fast situation med Januzaj i händelsernas centrum. Den här gången är det läge för skott, men frisparken går en bit över ribban. Sunderland har annars det mesta bollinnehavet men United pressar bra med sina offensiva spelare och Fletcher. En kort hörna av hemmalaget renderar i att Rafael får skottläge precis utanför straffområdet. Han viker inåt och tar avslut med vänsterfoten. Bollen går inte långt över ribban och trots att det inte var ett särskilt hårt avslut så tycktes Mannone inte ha koll på det.

Sunderland lyckas etablera ett visst tryck strax efter Rafaels möjlighet. Detta sedan Kagawa och Büttner misslyckats med att freda sin vänsterkant. Efter en hörna och en frispark i inläggsläge – som Smalling nickar undan på ett riktigt bra sätt – så blir det aldrig farligare än ett skott utifrån av Johnson som går en bit utanför stolpen.

I takt med att Sunderland ser allt mer av bollen så öppnas också möjligheter för United att sätta igång spelvändningar. I den 55:e minuten bäddar just en sådan samt ett samarbete mellan Januzaj och Carrick för att den förra ska få läge för ett skott. Avslutet smiter strax utanför Mannones stolpe och även om det var nära så hade målvakten förmodligen nypt bollen om den gått innanför stolpen.

Efter att Borini snurrat lite med Rafael och träffat Smalling i magen med sitt stenhårda skott så väljer Moyes att byta in Valencia, vilket betyder pigga ben och en stärkt defensiv. Ut går Kagawa och Januzaj får byta kant. United ser lite mer av bollen under några minuter men har fantastiskt svårt att bryta sig igenom. Det är istället spelvändningar som gäller den här aftonen och efter en sådan så väljer Januzaj, ännu en gång, att gå på eget avslut utanför straffområdet. Belgaren kanske borde överväga att variera sig genom att ta hjälp av lagkamraterna spela sig närmare mål emellanåt.

Januzaj får en ny chans ett par minuter senare sedan Valencia sprungit säkert 40 meter med bollen på sin högerkant. Inspelet är hårt och svårmanövrerat för Januzaj vars avslut sticker iväg. Januzaj är väldigt het under den här perioden och är Uniteds i särklass farligaste spelare. Han har förmodligen stått för fler avslut på egen hand en vad bortalaget har gjort vid det här skedet av matchen. Som hörnläggare är han också framgångsrik och Welbeck kan sånär skalla in en boll vid den första stolpen i den 72:a matchminuten.

Sunderland får nästa chans sedan Borini (?) tagit emot en långboll på vänsterkanten och skickat in den mot utkanten av straffområdet. Johnson tar emot och avslutar på halvvolley. Büttner lyckas täcka avslutet genom att vräka sig fram mot Johnson. Den efterföljande hörnan nickas skickligt bort av Carrick men Sunderland behåller trycket ett litet tag, dock utan att skapa några fler chanser.

Med tio minuter kvar av ordinarie tid så skapas Sunderland ytterligare ett par möjligheter. Först ut är Borini som tar emot en fin lyftning av Johnson. Därefter får han på en kanonträff ur en till synes omöjlig vinkel. Det stenhårda skottet går utanför DDG:s stolpe. Den andra möjligheten utgörs också av ett skott utifrån. Den här gången är det Johnson som drar på med sin vänsterfot. De Gea räddar emellertid enkelt trots att avslutet är välplacerat.

Sista tio präglas av Sunderlandtryck och United är under långa stunder tillbakapressat. Uniteds backlinje försvarar sig på ett bra sätt och här förtjänar Evans insats ett extra omnämnande. Evra kommer in istället för Büttner och strax efter bytet jobbar Welbeck fram ett läge för Januzaj. Återigen väljer ynglingen att ta skott, den här gången på en täckande försvarare.

På stopptid försöker båda lagen gå framåt, trots risken för att åka på ett sent baklängesmål. En löpning med boll från mittcirkeln av Chicharito tvingar O´Shea att ta ett gult kort. På frisparken, som är i ett jätteläge, lyfter Januzaj bollen över muren men Mannone slänger sig och håller bollen. Matchen slutar 1-0 och förlängning väntar.

Förlängning

United tar sin sista chans att sätta in fräscha ben genom att låta Jones byta av Carrcik på innermittfältet. Förutsättningarna är som sådana att United inte behöver göra mål för att vinna matchen så länge man lyckas undvika baklängesmål. Detta på grund av att regeln om bortamål träder i kraft vid ett oavgjort resultat efter spelad förlängning.

Allt eftersom förlängningen löper på så blir det faktum att Sunderland behöver ett mål allt tydligare. United står upp bra till en början, men under den andra kvarten faller man ner i knät på De Gea. Om Evans utmärkte sig i Uniteds defensiv i slutet av den ordinarie tiden så är det Smalling som nu avvärjer det mesta bakåt. Vid ett tillfälle ger han dock bort en hörna och får, något oförtjänt på det stora hela, höra ”stop wanking and watch the game man”. Den meningen får honom bara att prestera ännu bättre. Januzaj väljer vid en av få Unitedlägen att ta skott – IGEN – istället för att spela en lagkamrat, som den här gången är Jones. Chicharito har dessutom ett friläge men har trötta ben och träffar snett i avslutningen varpå bollen går utanför.

Med en minut kvar av förlängningen så letar Ki läge utanför straffområdet. Han levererar till slut bollen till Bardsley och det står tidigt klart att han tänker dra på för kung och fosterland. Welbeck finns i närheten, men väljer att inte offra sig för att täcka skott. De Gea drabbas av en tiondels okoncentration och tappar in bollen i nät. 1-1 och 2-3 totalt. Mitt i deppen i tv-soffan får vi dock se hur Fletcher inte har gett upp hoppet. Han hittar Januzaj som väggspelar med Smalling. De trötta Sunderlandförsvararna kan bara se på när ynglingen tempoväxlar och slår in bollen framför mål. Väl där finns – föga förvånande – Chicharito perfekt placerad. Han är emellertid väldigt nära att missa målet då han lutar sig för mycket bakåt men bollen går ribba in och ett straffavgörande väntar.

Straffläggning

Sunderland inleder Gardner som skjuter 3 decimeter över ribban. Welbeck är något närmare med sin straff, men den går också över. Steven Fletcher skjuter lågt till vänster och De Gea räddar fint efter marken. Darren Fletcher skjuter i samma hörn som sin namne men straffen är några cm bättre placerad och den går i nät.

Det är alltså fördel United efter två straffar. Alonzo sätter sin hårt slagna straff trots att DDG går i rätt hörn. Januzaj slår en riktig skitstraff, men ursäktas av att han förmodligen är helt död i benen och att han knappt är myndig. Hoppas att han inte tar missen alltför hårt. Ki är säkerheten själv och helt plötsligt är det fördel Sunderland i och med att Jones dunkar bollen över.

Johnson träder fram och ser säker ut. Straffen är hårt men går i mellanhöjd och De Gea räddar! Rafael har nu möjlighet att utjämna men han slår en ännu sämre straff än vad Januzaj gjorde och berövar De Gea chansen att bli hjälte. Straffläggningen slutar 1-2 till bortalaget som är klart för final.

Tankar efter matchen

Tomheten är stor och det enda jag orkar orda om såhär efteråt är valet av straffskyttar. Även om det är svårt att veta vad som sker bakom kulisserna (jag tänker på vilka som vill/inte vill lägga straff) så ställer jag mig frågande till att de spelare som bytts in inte fick lägga straff, med Jones som undantag. Visserligen så tror jag knappast att Valencia är någon straffskytt av rang, men han torde vara betydligt piggare i benen än exempelvis Welbeck, Rafael eller Januzaj. Att Evra inte lägger en av fem straffar är jag emellertid helt oförstående till.